Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Editorial 13 Decembrie 2016, ora 11:36    Din editia print

Marime Font

„Dictatorul”, Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

Acum câteva luni, nu mai țin minte cine ne avertiza: vine dictatura. Pe dracu! am zis noi, nu poate fi dictatură într-o țară democratică. Uite însă că se poate și azi, suntem țara cu o dictatură comunistă clasică. Dictatură într-o țară din Europa, la început de mileniu trei? Se miră lichelele prezidențiale.

 
 
 

Aiureli, zic ele și ling contra plată cizmele fostului general sovietic de miliție, actualmente prim-secretar al Partidului Comuniștilor și, în clipele libere, șef al statului și dictator.

Comportamentul lui din ultimele luni ține mai mult de domeniul psihiatrilor decât al analiștilor politici. Dictatorul Voronin îi urăște pe toți: și pe ucraineanul Kucima, și pe românul Iliescu, și pe rusul Smirnov, și pe găgăuzul Croitor, urăște Occidentul, urăște tineretul acestei țări, numindu-l „haită”, îi declară „fasciști” pe deputații unui partid parlamentar, seamănă vrajbă și ură în societate, împărțindu-i pe cetățenii ei în „unioniști” și „patrioți moldoveni” ș.a.m.d.Dictatorul lansează, periodic, „mesaje” pline de sudălmi și etichetări. Ca urmare, asistăm la o situație fără precedent: el, ca președinte, e acționat în judecată de propriii cetățeni, pentru calomnii și lezarea demnității.

Dictatorul a adus țara la o totală izolare internațională, a agravat problemele sociale interne, a paralizat activitatea oamenilor de afaceri, investitorii străini ocolesc Moldova, oamenii sănătoși fug în masă în alte țări, tinerii care fac studii în străinătate nu vor să se întoarcă acasă, se devalorizează dolarul – ceea se înseamnă că mâine cu actualele pensii și salariile „majorate” nu vei putea cumpăra nimic, atmosfera din societate a devenit insuportabilă, Constituția e o ficțiune deoarece, deși n-a fost anulat art. 32 care garantează „libertatea gândirii, a opiniei, precum și libertatea exprimării”, dictatorul a instaurat la Teleradio o cenzură de tip stalinist.

Suferind de o incapacitate clinică de a dialoga cu societatea, dictatorul a declarat război propriei țări, țărilor vecine și Europei. Acum avem o singură soluție: ori țara, ori dictatorul.


Constantin Tănase
15 martie 2002

 

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md