Actualitate

Dictatorul imparte ceasuri elvetiene

Vladimir Voronin s-a incadrat deja intr-o noua campanie electorala. Sambata, la vila sa din Condrita, seful PCRM le-a promis deputatilor Adunarii Populare (AP) a autonomei gagauze ca le va rezolva toate problemele si le-a daruit cate un ceas elvetian. Insotiti de dictator, legiuitorii gagauzi au vizitat in aceeasi zi Manastirea Capriana si subsolurile de la Cricova. Potrivit surselor noastre care au participat la intalnire, Voronin si-a informat oaspetii ca „D. Chirtoaca e oligofren”, iar „Urecheanu va face puscarie”. La randul sau, Ana Harlamenko, presedinta AP, afirma ca aceasta a fost o intalnire de lucru obisnuita, planificata de mult, la care nu s-a discutat politica.

Deputatii gagauzi au ramas impresionati de vila presedintelui, precum si de excursiile in care i-a condus dictatorul. Ei insa nu stiu de ce au fost invitati la Condrita… Unii dintre ei afirma ca Voronin nu a pomenit nimic despre politica, altii ne-au soptit ca despre aceasta s-a discutat fugitiv, iar altii ne-au asigurat ca spicherul l-a poreclit pe Chirtoaca drept „oligofren” si i-a anuntat ca Urecheanu va face puscarie.

Legiuitorii autonomiei nu pricep nici de ce Voronin le-a facut cadouri atat de scumpe – un ceas elvetian costa circa 400 de euro. Intrebat de noi cum si-a motivat dictatorul darurile, deputatul Mihai Ghiorghiev ne-a raspuns: „El n-a zis nimic – pur si simplu ne-a dat ceasurile. A fost o vizita de lucru, caci el nu s-a intalnit cu noi in calitate de presedinte al parlamentului. Fiecare si-a marturisit problemele cu care se confrunta si el ne-a promis ca va incerca sa le rezolve. Chestiunile politice le-am abordat in treacat – Voronin ne-a intrebat ce parere avem despre situatia din tara si s-a aratat pregatit de alegeri anticipate. S-a pus si problema schimbarii denumirii limbii romane in moldoveneasca, dar el a zis ca aici mai este de lucru”, a mentionat Ghiorghiev.

Si Ana Harlamenko, presedinta AP, a declarat ca e vorba despre o „intalnire de lucru”, planificata „inca de pe vremea lui Lupu”. „Va rog sa nu speculati pe marginea acestei intalniri, care a fost una obisnuita, normala si stabilita in baza unui acord de actiuni comune intre parlament si Adunarea Populara, semnat de Marian Lupu. Vladimir Nicolaevici nu ne-a spus nimic nici despre alegeri. Am vorbit doar despre activitatea noastra comuna, ca fratele mai mare trebuie sa-l ajute pe cel mai mic, dar nimic despre politica”, a adaugat Harlamenko. Astfel, sefa AP contrazice chiar presedintia, care arata, intr-un comunicat de presa, ca „in cursul intrevederii a fost efectuat un amplu schimb de opinii pe marginea situatiei social-politice si economice din RM”. Solicitata sa ne explice daca invitatia dictatorului nu este un gest de multumire pentru declaratia AP cu privire la schimbarea in scoli a cursurilor de Limba si literatura romana si de Istorie a Romanilor in „limba si literatura moldoveneasca” si „Istoria Moldovei”, Harlamenko a fugit de raspuns: „Refuz sa vorbesc la aceasta tema, pentru ca ziarul dvs. nu abordeaza obiectiv acest subiect. Din motive neintelese pentru mine, baskanul nu a sustinut initiativa noastra si voi v-ati aninat de asta…”.

Legiuitorii gagauzi sunt de alta parere referitor la vizita lor la Condrita. Deputatul Piotr Vlah considera ca a participat la o „intalnire prieteneasca”, careia nu i-a inteles scopul: „Eu n-am inteles pana la urma de ce Vladimir Nicolaevici ne-a invitat, dar sunati-l pe el si o sa va spuna”. Iar Vladimir Kissa sustine ca a avut loc o „intalnire neformala si o excursie”… O mare parte din deputati insa s-au eschivat sa vorbeasca despre ziua de sambata, rugandu-ne sa nu-i intrebam nimic si sa-i sunam pe altii.

Asadar, daca excludem ipoteza ca ceasurile elvetiene au insemnat o „multumita” pentru declaratia despre limba moldoveneasca, intalnirea de la Condrita si excursiile ce i-au urmat ne demonstreaza ca Voronin s-a incadrat deja intr-o noua campanie electorala. Altminteri, dictatorul i-ar fi invitat la vila sa si i-ar fi purtat prin beciuri nu numai pe legiuitorii gagauzi, dar si pe consilierii de la Orhei, Nisporeni sau alte localitati, iar ceasurile elvetiene ar ajunge si pe mainile alesilor locali din Ungheni, Soroca si alte raioane, sate si comune…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *