Dumnezeu a sancţionat păcatul cunoaşterii primilor oameni prin înlocuirea necunoaşterii fără griji cu libertatea de a face opţiune.
Dictatorii apar chemaţi inconştient de masele dezorientate pentru a instaura ordinea. Apoi ordinea se transformă într-un scop în sine, servind nu oamenilor, ci doar celui care a instituit-o.
Ordinea nu figurează nici ca valoare fundamentală a omenirii (Adevărul, Binele, Frumosul, Dreptatea, Libertatea), nici ca valoare a naţiunilor, deşi unele popoare, precum cele germanice, îi acordă prioritate. Ea nu reprezintă valoarea principală nici chiar a militarilor, ei preţuind calitatea de strateg, isteţimea, curajul, eroismul. Ordinea nu este o prioritate nici pentru oameni, chiar şi pedanţii instaurând-o doar pentru a le facilita munca, creaţia, odihna.
Dictatorii apar acolo unde oamenii nu sunt organizaţi etnic-comunitar, social sau/şi profesional şi se menţin la putere până când masa căreia îi dictează nu se autoorganizează, valorificându-şi conştiinţa şi spiritualitatea. Oamenii au parcurs istoric calea de la gintă la trib şi de la neam (popor) la naţiune - comunitatea umană cea mai dezvoltată. Vor evolua naţiunile într-o formă şi mai dezvoltată sau se vor transforma în comunităţi transnaţionale, nu se ştie. Se ştie însă că, în orice formă de comunitate s-ar organiza omenirea, aceasta va trebui să răspundă nevoii de desăvârşire a omului, de spiritualizare progresivă prin avansarea din natură în cultură.
Când o anumită comunitate, din cauza unor factori obiectivi şi etnic-subiectivi, îşi diminuează semnificativ entitatea, precum populaţia Basarabiei, desprinsă fără voia ei din trupul şi matricea naţiunii române acum două sute de ani, această comunitate degradează în calitatea de masă de oameni, care, deşi marcată de o unitate generalizată, este dominată de incertitudine şi de tendinţa spre dezordine şi haos. În consecinţă, din nevoia de a reinstaura ordinea, apar, după caz, revoluţionarii sau dictatorii.
Din mai 1987 (Adunarea Uniunii Scriitorilor) şi până în prezent am avut parte mai întâi de revoluţionari, apoi de dictatori. Revoluţionarii n-au putut să ţină piept dictatorilor, care erau (şi mai sunt) şi mai mulţi, şi mai puternici, şi care erau sprijiniţi (şi mai sunt) de masele de oameni cu o conştiinţă a identităţii puternic diminuată şi catastrofal convertită în „conştiinţă de masă”.
Conştiinţa comunităţii etnice, sociale, profesionale, redobândirea şi dezvoltarea ei prin educaţie, au fost respinse de cerberii ideologiei comuniste şi de oploşiţii în/şi în jurul Ministerului Educaţiei. În consecinţă, am mai pierdut o generaţie; am devenit şi mai dependenţi - energetic, economic şi ideologic de cotropitorul din 1812; suntem tot mai săraci cu fiecare an, cei mai săraci - căci mai suntem împuţinaţi în propria identitate.
Procesul invers poate fi doar unul democratic, democraţia fiind posibilă doar atunci când populaţia se autoorganizează în comunitate naţională, căci nucleul social al naţiunii moderne este democraţia. Ultimele scrutine arată că substratul etnic al masei basarabenilor devine întru naţiunea română şi în comunitatea europeană, cărora le aparţine congenital. Dar acest proces trebuie catalizat prin „dictatura” democraţiei în fiecare domeniu al vieţii publice şi, mai ales, prin fiecare acţiune educaţională, căci timpul dictaturii persoanelor şi a partidelor a trecut. E timpul naţiunilor şi al oamenilor liberi.
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul