Cultură

Dictionar de nume – Ungureanu

Numele Ungureanu provine de la denumirea ungurean, „roman din Transilvania”, „roman din partile Ardealului (de peste munti)” in intelesul de origine de sub stapanirea ungureasca: Transilvania si Ungaria, fiindca Transilvania a fost cucerita de regatul feudal maghiar.

Din cauza asupririi sociale din partea unei clase feudale, in mare parte de origine straina, romanii din Transilvania au luat drumul pribegiei inca din sec. XIII, emigrand pe parcursul veacurilor prin tari mai apropiate si mai indepartate, dar mai ales in celelalte tari romane, ?ara Romaneasca si Moldova.

In principate, cei din jurul Brasovului erau numiti mocani sau barsani, cei din satele dinspre munte, din jurul Sibiului – tutuieni, toti acestia fiind oieri, dar numele cel mai raspandit era ungureni. De aceea, numele de familie Ungureanu a devenit frecvent pentru ardelenii trecuti peste munti. Satele intemeiate si locuite numai de ei se numeau Ungureni. Acolo unde se asezau langa un sat existent, partea lor se numea cu numele vechi al satului la care se adauga numirea Ungureni. De ex.: Vladuleni-Ungureni, Badenii-Ungureni, Brateni-Ungureni s.a. din ?ara Romaneasca. Sate cu asemenea numiri au fost intemeiate si in Moldova, in judetele Putna, Bacau, Tecuci, Roman, Botosani, Neamtu, Suceava. In republica noastra, in r-l Donduseni, exista satul Unguri, intemeiat la sfarsitul secolului XVIII de populatia refugiata din fosta monarhie austro-ungara. Astfel, imigrantii respectivi au fost identificati prin numele lor de origine, la inceput, intr-o perioada mai veche, din Transilvania, apoi din satele cu numele Ungureni din principatele romane.

In documentele moldovenesti numele Ungureanu este atestat din sec. XV: Ivanco Ungureanul (1466), Oanas Ungureanul (1491), Ilea Ungureanul, sluga domneasca, intarit stapan in Ungureni pe Jijia (1560). Din sec. XVI sunt atestati Ungureni si in localitatile basarabene: Stefan Ungureanu din Magdacesti pe Ichel (1529), Oprea Ungureanul, sluga domneasca, stapan in Horodiste pe Ciuhur (1546), Toma Ungureanul din Vlasinesti pe Prut (1571), Anton Ungurul, martor la hotarnicia mosiei Cighirleni, tin. Lapusna (1757) etc. La 1774 numele Ungureanu este atestat in tinuturile: Putna (Ion Ungurean), Roman (Gheorghe Ungurean, ruptas) etc. Si azi numele cu forma corecta Ungureanu este frecvent atestat in localitatile din RM.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *