Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 08:31
Abonamente

Orhei 16 Aprilie 2011, ora 11:20

Dicţionar de nume: Cucieru. Găitan

Marime Font

Foto: sibiul.ro
 
 
 

Numele Cucieru are la bază cuvântul cocie, atestat în limbile sârbă, bulgară, turcă, albaneză, maghiară, de unde a pătruns şi în română, cu sensul „căruţă”. 

Aria de circulaţie a cuvântului cocie în română este Banatul, Oltenia, Muntenia de Vest, unde a apărut şi varianta cucie, şi sensul „trăsură pe arcuri, mică, pentru persoane”. Persoana care mâna caii înhămaţi la cocie (cucie) s-a numit cocier (cucier), adică „vizitiu”. De la denumirea acestei îndeletniciri a provenit numele de persoană Cocieru (Cucieru). În documentele istorice moldoveneşti, inclusiv cele basarabene, numele Cocieru, Cucieru nu este atestat, dar de la o persoană cu numele Cocieru a apărut denumirea localităţii Cocieri din raionul Dubăsari. Astăzi în republică este atestat numele Cocieru, purtat de 806 persoane, şi numele Cucieru, purtat de şase persoane, deci de o singură familie.
Numele Găitan are la bază apelativul găitan, provenit din latinescul gaitanum, după numele oraşului Gaeta (lat. Cajeta) din Italia, unde se confecţionau găitane. Găitan este numirea unei bentiţe sau şiret, împletit sau răsucit din fire subţiri de lână, mătase, argint, aur etc., cusut ca ornament la uniforme şi la alte obiecte de îmbrăcăminte. Printr-o asociaţie dintre om şi obiectul îmbrăcămintei sau a unor detalii din îmbrăcămintea sa, a apărut numele de persoană Găitan. Fabricantul şi vânzătorul de găitane a fost numit găitănar, devenit apoi numele de persoană Găitănaru. În documentele istorice numele Găitan nu se întâlneşte, dar numele Găitănaru este atestat la 1774, în ţin. Orhei - Lăpuşna, satul Vărzăreşti, un Ştefan Găitănaru birnic. Astăzi în republică circulă numele Găitan purtat de patru persoane, şi numele Găitănaru, purtat de două persoane, deci câte o singură familie. Ambele nume, Găitan şi Găitănaru, sunt incluse în dicţionarul numelor româneşti de I. Iordan, dovadă că ele circulă în alte teritorii româneşti de unde, probabil, au fost aduse şi la noi de către un singur purtător.

Maria Cosniceanu, 
doctor în filologie

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul