Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 15:22
Abonamente
 
 
 

Economie Mondială 15 Ianuarie 2016, ora 18:33

Die Welt: Cu cât mai ieftin e ţiţeiul, cu atât mai periculoasă e Rusia

Marime Font

„Ţiţeiul produs în partea de est a Arabiei Saudite decide soarta preşedinților, dictatorilor şi economiilor naţionale. Rusia, America, China, Iran şi chiar Europa – toate acestea sunt direct sau indirect dependente de petrol”, scrie Die Welt.

Pe campul petrolier Ghawar, din Arabia Saudită, în fiecare zi se extrag cinci milioane de barili de petrol. Pentru o lungă perioadă de timp acest zacamant a fost garantul unei „averi fabuloase”, dar acum a devenit o amenințare după ce preţul petrolului a scăzut la 29 dolari pe baril.

Arabia Saudită suprasatureaza piaţa şi afectează, prin urmare, preţurile pe bursa. Acest fapt provoaca un adevarat dezastru pentru ţările ale căror economii se bazează pe vânzarea de materii prime. În cazul în care preţurile nu cresc din nou, falimentul ameninţă şi Arabia Saudită, dar mai ales concurenţii săi – Rusia, Iran şi SUA.„Prima victimă a crizei petrolului a fost Rusia” – subliniază Die Welt.

Pentru a echilibra bugetul sau, Rusia are nevoie ca pretul petrolului sa fie de 105 $ pe baril – de trei ori preţul curent. Ministrul Finanțelor din Rusia a avertizat că există riscul scenariului din 1998-1999, când scăderea rapidă a preţurilor la petrol a aplicat economiei Rusiei o grea lovitură. Dar Arabia Saudita incearca sa omoare doi epuri odata. Pe langa ​Rusia, sauditii vor sa loveasca si Iranul, prevenind astfel întărirea puterii şiite.

Cu toate acestea, în această criză există şi „câştigători” – țări care consumă mult petrol, cum ar fi China şi India şi chiar Europa, fericita deoarece se reduc costurile de productie.

„În acelaşi timp, scăderea preţului petrolului reprezinta şi un mare risc, deoarece liderii ţărilor celor mai afectate, precum preşedintele rus Vladimir Putin şi cel iranian Hassan Rohani, pot fi şi mai imprevizibili”. Deaorece, cu cat mai ieftină devine materia primă, cu atat mai mare este riscul ca întreaga lume sa fie cuprinsa de haos, conchide Die Welt.

Sursa: paginadeerusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md