Actualitate

Die Welt: Elita germană este LOVITĂ de „COMPLEXUL rusesc”

Cu toate acestea, Rusia este extrem de supraevaluată, iar elita germană nu poate scăpa de „complexul rusesc“, susține istoricul si jurnalistul german Gerhard Gnauck.

„De ce avem la noi în țară atât de mulți oameni, precum fostul cancelar Gerhard Schroder, care „înțeleg” Rusia”, întreabă autorul, care ofera si raspunsul.

Totul ține de faptul că Federația Rusă a devenit cel mai mare furnizor de energie nu numai pentru Germania, ci și pentru Uniunea Europeană. Înainte de prăbușirea prețului petrolului în 2014, bugetul rusesc era constituit în raport de 60% din venituri din exporturile de petrol și gaze. Astăzi această cifră ar trebui să fie puțin mai mică. Cu toate acestea, Putin, probabil nu ar fi fost în măsură să înceapă programul său imens de modernizare a armatei și aventura Crimeea-ucraineană, daca bugetul militar și trezoreria statului nu erau umplute cu valuta”- subliniază autorul.

De ce există în Germania atât de mulți oameni cu educație care nu reușesc să vadă această relație?”, se mira Gnauck. Astăzi, potrivit sondajelor, situația din Germania a ajuns că doar 11% din nemți au încredere în politica externă promovata de Donald Trump, în timp ce politica externă a lui Vladimir Putin – 25%, afirma jurnalistul german.

„Aceasta ne conduce la motivele simpatiei pentru Rusia, pe care mulți reprezentanți ai elitelor germane sunt dispuși să le demonstreze. Este un nod toxic al supozițiilor și complexelor: vina, frică, recunoștință, admirație. Întrebarea dacă există vreun rol aici și pentru țarii ruși, Tolstoi și Dostoievski, este mai bine s-o lăsăm deschisă „, concluzionează Gerhard Gnauck. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *