Femeia

Dieta antishopping

„Gândeşte abundent". Dacă te gândeşti la câte lucruri îţi lipsesc, cu siguranţă că psihicul tău va dori să acopere acele goluri cu orice. Dacă însă te focusezi pe cât de multe ai deja, cumpăratul compulsiv se va domoli. Cea mai bună metodă de a „gândi abundent" este să mergi în cea mai încărcată zonă a casei tale şi să laşi multitudinea de obiecte să-şi facă efectul asupra psihicului tău. Simplul act de a le ridica pe rând (eventual ca să le ştergi de praf) te va face să te simţi… plină, chiar copleşită. Pe măsură ce te obişnuieşti cu acest gen de terapie, vei începe să faci shopping cu lucrurile pe care deja le deţii: vei combina haine vechi pentru lookuri noi, vei pune fotografii recente în rame de demult.

Nu te lăsa păcălită psihologic. Mall-urile şi supermarketurile sunt create astfel încât să-ţi producă o stare cvasihipnotică, pe care sociologii o numesc psihologia Gruen (în onoarea răposatului Victor Gruen, arhitectul care a creat primele mall-uri). Odată ce intrăm în astfel de spaţii comerciale, suntem bombardaţi cu anumite tipuri de muzică, lumini, forme şi mirosuri care ne induc o stare de shopping compulsiv. Pentru a nu te lăsa manipulată psihologic, fă-ţi o listă de cumpărături înainte de a merge la magazin şi nu cumpăra nimic din ce nu e notat acolo.

Stăpâneşte practica moderaţiei. Motivul pentru care „rupi" o dietă ţine de reacţia corpului la privare – te face să simţi foamea şi mai acut. Aşa cum încerci să-ţi păcăleşti foamea cu gustări mici, dar dese, acelaşi principiu îl poţi aplica şi în cazul dietei de shopping. De fapt, e chiar mai uşor! Dacă mintea ta poate face diferenţa între un morcov şi o gogoaşă cu jeleu, nu mai e la fel de atentă dacă îţi cumperi un stilou de o mie de lei sau un pix cu luminiţe la un leu. De fapt, shoppingul compulsiv are la bază principiul acumulării, nepăsându-i de preţuri. Când simţi nevoia, răsplăteşte-te cumpărând chestii ieftine. Efectul va fi acelaşi!

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *