Sănătate

Dieta de post bună pentru organism

Scopul lor este purificarea spirituală, dar şi cea trupească. Abţinerea de la plăcerea gustului ar trebui să ne ajute să ne îndreptăm mai firesc către cele sfinte şi să ne scuturăm de materialitate. Acum o sută de ani, explicaţia de mai sus ar fi putut fi suficientă, dar nu şi în zilele noastre, când cercetările ştiinţifice au luat atâta amploare.

Ce modificări au loc la nivel celular în timpul unui post? Care sunt consecinţele renunţării la mâncarea „de dulce” asupra formei noastre fizice? Unii oameni au observat că în post, în ciuda lipsei de carne, în loc să slăbească, se îngraşă! Este postul o dietă la fel ca toate celelalte?

Atenţie la carbohidraţi

În momentul în care excluzi carnea şi produsele de origine animală, automat vei mări cantitatea de cartofi, orez şi paste făinoase, pe care este cel mai simplu să le prepari. Acestea sunt surse bogate de carbohidraţi, ceea ce poate duce la creşterea în greutate, dar şi la riscul unor anumite boli, mai ales pentru cei predispuşi la tulburări cardiovasculare sau diabet. De aceea, va trebui să combini alimentele bogate în carbohidraţi cu multe fructe şi legume crude. Astfel, postul tău se va transforma într-o perioadă de detoxifiere a întregului organism, care îţi va aduce încă un beneficiu, împreună cu efortul religios de a deveni mai bună.

Bombele calorice din post

Atenţie la modul de preparare a alimentelor de post! O sută de grame de cartofi fierţi în coajă au 80 de calorii, în timp ce cartofii la cuptor au 110. Cartofii prăjiţi, din cauza uleiului, au 300 de calorii la o sută de grame – dar toată lumea ştie că o porţie satisfăcătoare are măcar 200 de grame! Acelaşi lucru se poate spune şi despre fasolea albă, foarte benefică datorită fibrelor, potasiului şi fierului pe care le conţine. O sută de grame de fasole albă conţine 40 de grame de carbohidraţi, 12 grame de proteine şi 300 de calorii. Dacă însă o consumi sub formă de iahnie, din cauza uleiului, numărul de calorii va creşte. Şi dacă vei adăuga şi o bucată de pâine… postul tău se va transforma în festin! Problema este că aceste bombe calorice sunt şi mai puţin săţioase, aşa că vei fi înclinată să mănânci cantităţi mari, mai ales dacă ai multe de făcut şi ai nevoie de energie.

Legume din plin

Perioada postului este o ocazie foarte bună să consumăm cât mai multe legume, preparate în diverse feluri, care mai de care mai delicioase.

Cum păcăleşti foamea?

Câteva fructe uscate îţi potolesc foamea rapid şi unde mai pui că sunt şi o sursă de potasiu, calciu, fier, seleniu şi vitaminele A, B şi C de care ai nevoie! Fă-ţi o provizie de prune, smochine şi curmale, dar ai grijă să nu faci excese. Ca să ai o idee, 100 g de curmale conţin 310 calorii, caisele – 300, prunele – 300 şi smochinele – 260 de calorii. Te umplu de energie şi sunt şi diuretice – deci contribuie la detoxifierea organismului – cu condiţia să nu depăşeşti numărul de calorii pe care ţi l-ai propus. Pentru a aduce în corp proteinele de care ai nevoie, nucile, migdalele, fisticul şi alunele îţi vor fi de mare ajutor. Prin conţinutul lor de proteine şi aminoacizi esenţiali, sunt asemănătoare cu carnea, plus că mai conţin şi uleiuri mono- şi polinesaturate din seriile Omega 3 şi Omega 9, care au un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului şi a cancerului. Dar şi acestea trebuie consumate cu moderaţie, în jur de 40-50 de grame de alune, nuci sau fistic pe zi. Nucile conţin 690 de calorii/100 g; alunele – 650 de calorii/100 g; migdalele – 600 de calorii/100 g, fisticul – 600 de calorii/100 g.

Ce să nu-ţi lipsească de pe masă?

Combină cartofii, orezul şi pastele cu legume proaspete, gătite la abur sau coapte fără ulei. Mănâncă multe nuci şi alune, dar neprăjite şi fără sare. Beneficiază de proteinele vegetale din ciuperci şi soia. Ai grijă ca din alimentaţia ta zilnică să nu lipsească fructele şi legumele proaspete, bogate în vitamine şi oligoelemente. Evită pe cât posibil produsele conservate, gen pate sau salam de post: conţin aditivi alimentari mai dăunători decât mâncarea „de dulce”! Atenţie la etichete: produsele care conţin gelatină, colagen sau cazeină nu sunt de post, deoarece aceste ingrediente sunt de origine animală.

Cine nu are voie să ţină post?

Atunci când nu consumi alimente de origine animală, într-o primă fază încetinesc anumite funcţii ale organismului care sunt dependente de proteine, cum ar fi procesul de creştere şi sinteza de hormoni. De aceea, nu se recomandă postul la copii şi nici la femeile însărcinate sau la cele care alăptează. Această indicaţie nu se aplică celor care sunt deja vegetarieni şi al căror organism s-a adaptat la lipsa de carne. Persoanele care suferă de diabet sau alte boli cronice vor suporta mai greu postul. Cei care practică sporturi de performanţă sau desfăşoară o activitate intelectuală intensă vor trebui să aibă mare grijă la adaptarea regimului alimentar la post, dacă doresc neapărat să-l ţină.

Plăcerea gustului

Dacă ţi se face dor de brânză, de exemplu, există brânză vegetală, tofu, care poate păcăli pe moment această poftă fără ca tu să renunţi la post.

Mănâncă fructe în post

Pentru a fi plină de energie în timp ce ţii post, fă-ţi o provizie serioasă de fructe. Merele sunt o sursă însemnată de fibre (cu cinci mere pe zi ţi-ai asigurat întreaga cantitate necesară), plus vitaminele A, C şi calciu. O banană oferă 16% fibre, 15% vitamina C şi 11% potasiu din cantitatea de care are nevoie organismul pe parcursul unei zile. Strugurii au vitaminele B1, B2 şi B6 şi conţin potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu şi mangan, motiv pentru care apără ficatul, inima, stomacul şi rinichii de boli. Perele conţin acizi, hidraţi de carbon, pectină, vitamine (A, B1, B2, PP, C), săruri minerale şi fier.

(M. T.)

www.culinar.md

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *