Culinar.md

Dieta pentru protejarea ficatului

Dieta optimă în bolile hepatice trebuie să furnizeze cantitățile corecte de nutrienți, fluide și calorii. Alimentația celor care suferă de boli hepatice poate ameliora suferința ficatului și poate preveni alte probleme de sănătate.

Proteinele servesc în organism drept materie primă pentru reparațiile celulelor și țesuturilor. Ele previn de asemenea acumularea de grăsimi și lezarea celulelor hepatice. La persoanele cu leziuni hepatice severe, aceste proteine nu sunt procesate corespunzător, iar produșii toxici rezultați se acumulează în organism și afectează diferite organe, în special creierul. În acest caz, aportul de proteine trebuie restricționat.

Creșterea carbohidraților din dietă ajută organismul să-și creeze depozitele de glicogen. Acestea reprezintă rezervele energetice pentru organism și de aceea carbohidrații trebuie să fie principala sursă de calorii pentru persoanele cu afecțiuni hepatice. Pe lângă funcția de depozitare a glicogenului, ficatul are un rol important și în controlul și reglarea glicemiei. În bolile hepatice pot să apară importante variații ale nivelului glucozei din sânge, de aceea cantitatea de hidrați de carbon trebuie atent monitorizată, iar în cazul unor pacienți este indicată consumarea unor cantități reduse de carbohidrați la fiecare masă (pentru a controla, astfel, glicemia).

Lipidele nu trebuie neglijate într-o dietă hepatoprotectoare, pentru că ele reprezintă o sursă importantă de energie și sunt necesare pentru absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, K, E). Unele boli hepatice asociază pierderea grăsimilor în scaun, fapt ce crește riscul unor carențe vitaminice. Acești pacienți trebuie să ia suplimente.

Recomandările dietetice pot varia în funcție de gradul de afectare hepatică. Este necesar ca o persoană bolnavă de ficat să primească sfaturile unui specialist în nutriție pentru a evita malnutriția și complicațiile sale.

În general, recomandările alimentare în bolile hepatice includ:

• Aportul mai ridicat de alimente bogate în carbohidrați. Aceștia trebuie să reprezinte sursa majoră de calorii într-o astfel de dietă.
• Un consum moderat de grăsimi. Carbohidrații și grăsimile sunt necesare pentru a păstra proteinele din organism și pentru a preveni arderea acestora.
• Un aport proteic de aproximativ un gram de proteine pentru fiecare kilogram al corpului. Persoanele cu leziuni hepatice grave pot avea o restricție a aportului de proteine la cantități minime sau la aminoacizii esențiali (obținuți din suplimente nutriționale speciale).
• Consumul de sare trebuie limitat. Sodiul produce retenția de lichide în organism și generează edeme. Trebuie evitate alimentele care conțin mari cantități de sodiu, precum baconul, cârnații, legumele conservate, sosurile, supele instant, snacksurile etc.
• Lichidele trebuie consumate în cantități cât mai mici atunci când sunt prezente edemele.
• Suplimente vitaminice, în special complexul B.
• Renunțarea totală la alcool.

Aceste măsuri pot încetini progresia unor boli hepatice. Ficatul este implicat în metabolismul tuturor nutrienților, de aceea o alimentație hepatoprotectoare trebuie să fie perfect echilibrată în toate compartimentele sale. Un regim alimentar abundent în proteine, lipide, sare poate agrava afecțiunea hepatică, în timp ce un regim prea restrictiv poate determina apariția scăderii ponderale, sindromului carențial sau alte deficite nutriționale.
 
Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *