Astăzi 11 Decembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 10:35
Abonamente

Actualitate 9 Octombrie 2018, ora 07:27    Din editia print

Diferențele între stânga politică din R. Moldova şi cea din Occident

Marime Font

În comparaţie cu proeuropenismul stângii din țările occidentale, stânga moldovenească este incapabilă de a renunța la complexele afilierii sale totale față de Kremlin

În articolul precedent, am încercat să analizăm poziționarea doctrinară (dacă există) a socialiștilor moldoveni și am ajuns la concluzia că acolo, la fel ca şi în cazul altor forțe de pe stânga eșichierului politic din R. Moldova, numai de doctrină și de coerență nu poate fi vorba.

Deși în mod evident nu există niciun grad de comparație între tradițiile politice din Occident și balamucul identitar-doctrinar de la noi, pe care unii îl numesc și „politică”, vom aduce totuși câteva exemple care ilustrează modul de operare al stângii politice în societățile din Vest, pentru o comparație cu ceea ce se întâmplă la noi. Nu avem în niciun caz pretenția de a face o enumerare exhaustivă a trăsăturilor acestui segment, însă vom stărui asupra unor aspecte pe care le considerăm pertinente în legătură cu viața politică de la noi.

Despre „principii și valori”

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în R. Moldova, partidele de stânga din Occident chiar sunt bazate pe principii și valori... de stânga (!). De la moderații social-democrați până la radicalii de sorginte marxistă, forțele politice de stânga din Vest își fondează documentele programatice pe o serie de concepte care pot fi găsite în orice manual de politologie, la capitolul „doctrine și ideologii de stânga”. De la lupta de clasă și naționalizarea mijloacelor de producție (în cazul partidelor radicale) și până la promovarea unei societăți egalitare și redistribuirea mai eficientă a resurselor (în cazul partidelor moderate), marile principii, pe care stânga occidentală își bazează acțiunea politică, pornesc de la același trunchi comun și sunt în linii mari coerente cu parcursul istoric al stângii din ultimul secol și jumătate. În acest context, este de neînchipuit ca liderul unui mare partid de stânga dintr-o țară occidentală să fi promovat în tinerețile sale o măsură de dreapta, liberală. Ne referim aici la introducerea de către Igor Dodon, pe vremea când era ministru al Economiei în perioada guvernării PCRM, a cotei zero la impozitul pe profitul întreprinderilor comerciale. O măsură, de altfel, necesară la acea vreme (probabil singurul lucru bun, pe care l-a făcut Dodon în viața sa), care a contribuit la relansarea economiei R. Moldova, dar care nu are nimic în comun nici cu comunismul, nici cu dragostea mai nouă și mai târzie a lui Dodon faţă de socialism.


O altă constantă a stângii occidentale, de-a lungul timpului, este poziționarea permanentă în favoarea secularizării, a deetatizării cultelor religioase. Încă la finele secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX, statele occidentale și-au proclamat caracterul laic și au implementat o serie de măsuri concrete pentru separarea de facto a instituțiilor de stat de orice tip de influență din partea cultelor religioase. În R. Moldova însă mandatele de guvernare ale PCRM au fost sinonime cu o apropiere evidentă între instituțiile de stat și Biserica Ortodoxă.

Despre „parcursul proeuropean”

În Occident, ponderea partidelor politice de stânga a crescut, în mod esențial, în perioada interbelică, când aceste forțe ofereau electoratului o alternativă față de partidele radicale și extremiste de dreapta (fasciștii în Italia, naziștii în Germania etc.). Imediat, după cel de-al doilea război mondial, în mai multe țări occidentale, partidele social-democrate, socialiste și comuniste au crescut masiv în alegeri, ajungând în unele cazuri chiar și la guvernare. Acest lucru se datora, în mare parte, rolului important pe care l-au jucat partidele de stânga în organizarea rezistenței antinaziste. Totodată, stânga moderată din primii ani de după război, asigurând continuitatea viziunilor sale pacifiste și internaționaliste, a sprijinit activ ideea unei Europe unite în jurul valorilor comune, a neadmiterii repetării unui război pe continentul european, a consolidării statelor democratice și a respectării drepturilor fundamentale ale omului. Numai datorită unui larg consens între forțele de dreapta și cele de stânga în privința procesului de integrare europeană a fost posibilă întreaga construcție europeană, care a debutat cu constituirea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului la începutul anilor 1950. Rolul stângii europene în edificarea instituțiilor europene a fost unul esențial, aceste forțe punând pe primul loc interesul statelor lor și interesul european comun, chiar dacă „țara comunismului triumfător” (URSS) transmitea în Europa semnale de cu totul altă natură, care se opuneau (și atunci, ca și în prezent, de altfel) oricărei încercări de consolidare a Europei democratice și libere. De fapt, în deceniile în care s-a constituit și s-a consolidat ceea ce se cheamă astăzi Uniunea Europeană (1950-1980), în țările occidentale s-a produs separarea definitivă între forțele de stânga moderate - social-democrate, apărătoare ale intereselor naționale și europene și libere de complexele totalitare – și micropartidele stângii radicale, care au decis să rămână întru totul fidele indicațiilor provenite de la „fratele mai mare” sovietic.

Poziționarea stângii moderate occidentale pe făgașul proeuropean a permis modernizarea acestor partide, prin condamnarea deschisă a totalitarismului de tip sovietic și promovarea unor politici de stânga, dar totodată epurate de complexele utopismului de tip marxist sau (și mai rău!) stalinist.

La fel, ca și în cazul „principiilor și valorilor”, enunțate mai devreme, nu putem să nu remarcăm diferența între proeuropenismul stângii din țările occidentale și poziționarea radical antieuropeană a stângii din R. Moldova. În pofida unei „cotituri” întreprinse de PCRM-ul lui Voronin în 2005, tot ce a urmat a demonstrat, că stânga moldovenească este incapabilă de a renunța la complexele afilierii sale totale față de Kremlin. E și acesta un fel de a promova interesul național, doar că în cazul PCRM și ulterior al PSRM este vorba exclusiv de interesul național al Federației Ruse.

Despre politică vs. geopolitică și populism

Deși nu a fost deloc simplu, marile partide europene de stânga au reușit, după cel de-al Doilea Război Mondial, să se debaraseze de îmbrățișarea sufocantă a comunismului sovietic și să adopte o abordare realistă a vieții politice. Discursul forțelor politice social-democrate și socialiste a devenit mult mai moderat decât cel din perioada interbelică, eliminând aproape în totalitate elementele marxismului radical ortodox în favoarea unor propuneri mult mai fezabile și, prin urmare, mult mai acceptabile la nivelul maselor largi de alegători de stânga. Unul dintre efectele acestei transformări a fost depășirea paradigmei geopolitice: militantismul de stânga a încetat să mai fie sinonim în Occident cu atașamentul necondiționat față de URSS și de „lagărul socialist”, în general. Și doar partea cea mai radicală a mișcărilor de stânga - cea care s-a opus cu vehemență acestei transformări modernizatoare – a rămas până în zilele noastre ancorată într-un discurs arhaic, bazat pe promovarea unor idei, care nu mai au cum să devină realitate în condițiile lumii contemporane.

Fidelă unei simbolistici care era „la modă”, acum şapte sau opt decenii, această stângă radicală și-a păstrat poziționarea geopolitică pe care a adoptat-o în perioada sa de glorie: aversiunea vizavi de proiectul construcției europene și o simpatie nedisimulată față de regimurile autoritare.

Din fericire, ponderea acestor mișcări radicale de stânga este destul de scăzută, ele fiind reduse la condiția de forțe politice marginale, care îmbogățesc peisajul politic prin caracterul lor pitoresc, dar nu au capacitatea de a-l influența la modul serios. Utopismul discursului politic și legăturile dubioase cu regimurile nedemocratice din lumea întreagă poziționează stânga radicală alături de dreapta radicală și extremistă, și pe toate la un loc în același conglomerat populist. Deși în ultimii ani a putut fi constatată o anumită revigorare a mișcărilor populiste în mai multe țări occidentale, totuși se pare că tendința spre populism este mai mult cauzată de criza sistemică pe care o traversează sistemul politic și social occidental, decât de constituirea unei baze sociale temeinice a mișcărilor populiste. Este vorba mai degrabă de un fenomen pasager, un soi de „criză a adolescenței” prin care trece Uniunea Europeană și de care încearcă să profite tot felul de personaje caricaturale.

Aplicată la cazul R. Moldova, această grilă de lectură ne permite să determinăm caracterul populist al stângii politice reprezentate de Dodon și acoliții săi, care își construiește întregul discurs pe antagonismul Est-Vest și obține în acest fel dividende politice considerabile. Problema lui Dodon este că o astfel de poziționare nu poate fi altfel decât una de foarte scurtă durată. În momentul în care Uniunea Europeană va depăși criza cu care se confruntă în ultimii ani, vor pleca definitiv în istorie și mișcările politice populiste - atât cele din statele membre ale UE, cât și cele din țările periferice Uniunii.

Dorin Dușciac,
Paris, Franța

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:35

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Senatul Berlinului a decretat marţi "stare de urgenţă climatică" pentru capitala Germaniei, deschizând astfel calea spre noi eforturi de a acţiona în vederea combaterii efectelor generate de schimbările climatice, informează DPA. "Am scos în evidenţă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:10

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

Grăsimile animale au fost dintotdeauna criticate şi combătute de mare parte din nutriţioniştii care se aflau în căutarea dietei şi stilului de viaţă perfect. Cu toate astea, untura are proprietăţi benefice nebănuite şi este unul din cele mai sănătoate produse din casele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:07

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă a constatat că, în acest timp, femeia cu care urma să-și petreacă restul zilelor își găsise deja un alt partener. Mirele a ajuns cu câteva ore întârziere la ceremonia programată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:04

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lucrarea a fost realizată cu ocazia aniversării a 75-a a doctorului în drept Nicolae Osmochescu – personalitate de notorietate a jurisprudenței naționale, promotor, prin forța propriului exemplu al Adevărului și Dreptății ca valori supreme, iar știința juridică ca mod de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:35

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni summitul de la Paris privind Ucraina drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:25

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

Cel puţin patru persoane au fost ucise în incidentul armat produs marţi după-amiază în Jersey City, în statul american New Jersey, afirmă surse citate de postul NBC New York, confirmând şi moartea a doi suspecţi. Ar fi vorba despre traficanți de droguri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Trepidaţiile din ce în ce mai puternice resimţite pe o insulă vulcanică din Noua Zeelandă au împiedicat eforturile autorităților de a recupera cadavrele a opt persoane care se pare că au rămas pe insulă, la două zile după erupţia care a surprins zeci de turiști, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:15

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce a plănuit să preia controlul asupra unui site cu forța, informează CNN. Rossi Lothario Adams, de 27 de ani, din Cedar Rapids, Iowa, a fost acuzat și găsit vinovat de conspirație pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:11

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

După ce a tăiat o găină care nu făcuse niciun ou în 5 ani, nu mică i-a fost mirarea să găsească înăuntru o bilă de mărimea unei mingi de tenis, care ar putea să-i aducă femeii bani frumoși. Cam 350.000 de dolari! Știind că se apropie o reuniune de familie, Du...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:06

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

 Primul avion complet electric din lume a efectuat un test de zbor deasupra orașului canadian Vancouver, zburând timp de 15 minute. „Zborul dovedește că aviația comercială în formă electrică este plauzibilă”, a spus Roei Ganzarski, directorul companiei de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 08:58

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Uniunea Europeană a anunţat că în luna ianuarie va propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri, răspunzând astfel opoziţiei exprimate de Franţa faţă de lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, transmite dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:52

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, marți seară, pe blogul său, la informația că președintele Klaus Iohannis va retrage decorațiile tuturor persoanelor condamnate, inclusiv lui. „Gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, scrie fostul lider PSD,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:50

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite vor riposta în cazul în care Rusia ori altă ţară vor interveni în scrutinul prezidenţial american, i-a transmis marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit Mediafax. „Dacă Rusia ori vreun alt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:46

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. „Red Union Fenosa" S.A. anunţă că miercuri, 11 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:37

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Premierul Ion Chicu a felicitat conducătorii administrațiilor publice locale nou-aleși pentru rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie. Declarația a avut loc astăzi, la ședința comună a membrilor Guvernului cu președinții de raioane și primarii orașelor Chișinău și...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Decembrie 2019, ora: 06:27

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 DECEMBRIE 2019. GEMENII SUNT IMPULSIVI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 11 DECEMBRIE 2019. GEMENII SUNT IMPULSIVI

Horoscopul zilei de 11 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 11 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 11...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:50

Judecătoria Chișinău a respins în termen record cererea de chemare în judecată depusa de Viorel Morari

Judecătoria Chișinău a respins în termen record cererea de chemare în judecată depusa de Viorel Morari

Judecatoria Chisinau, sediul Rascani, a respins ca fiind inadmisibila cererea de chemare in judecata depusa de Viorel Morari, care a atacat in instanta decizia Procurorului General de al suspenda din functie si de a verifica activitatea Procuraturii Anticoruptie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:43

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

Sfecla roșie, o mină de aur pentru sănătatea sângelui și a creierului

Nu numai că este plină de substanțe nutritive esențiale precum vitaminele B, fierul, manganul, cuprul, magneziul și potasiul, dar reprezintă o mină de aur pentru sănătate. Este bogata in nitrati, pe care corpul il transforma in oxid nitric - un compus care relaxeaza si dilata vasele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:27

Ce înseamnă când visezi că mori

Ce înseamnă când visezi că mori

Pentru multi dintre noi, a visa ca mori este una dintre cele mai terifiante experiente pe care le putem avea atunci cand dormi. Insa trebuie sa stii totusi ca semnificatia acestui vis nu este negativa, asa cum te-ai astepta.  Cu totii ne temem de moarte, este o frica primara, cu care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:23

Gunoiștea de la marginea satului Vulcănești, în flăcări/ FOTO

Gunoiștea de la marginea satului Vulcănești, în flăcări/ FOTO

Arde gunoiştea de la marginea oraşului Vulcăneşti. Potrivit autorităţilor locale, la faţa locului se află pompierii şi angajaţii „Apă-Canal”, care încearcă să stingă flăcările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:13

Alegeri anticipate în Marea Britanie. Brexit, cel mai important subiect de campanie

Alegeri anticipate în Marea Britanie. Brexit, cel mai important subiect de campanie

Alegerile parlamentare anticipate din Marea Britanie de joi, 12 decembrie, au fost dominate de tema ieșirii din Uniunea Europeană, a cărei dată este stabilită pentru 31 ianuarie 2020. Principalele partide competitoare au ca subiect principal de campanie Brexit-ul. La trei ani și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 18:11

Erdogan a găsit o nouă ţară de invadat, după Siria: „Turcia ar putea lansa o intervenţie în Libia”

Erdogan a găsit o nouă ţară de invadat, după Siria: „Turcia ar putea lansa o intervenţie în Libia”

Turcia ar putea lansa o intervenţie militară în Libia, a avertizat marţi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, citat de postul TRT şi de agenţia de presă ANSA, conform MEDIAFAX. „În cazul în care vom fi invitaţi de Guvernul Fayez al-Sarraj pentru o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:03

Atenție, Șoferi! Traficul pe o stradă din capitală, suspendat pentru două luni

Atenție, Șoferi! Traficul pe o stradă din capitală, suspendat pentru două luni

Primăria municipiului Chișinău informează că începând cu data de 09.12.2019 până pe data de 18.02.2020, va fi suspendat traficul rutier pe str. Cetatea Chilia la intersecție str. N. Titulescu și str. Cetatea Chilia intersecție cu str. Busuiocești. Măsura este impusă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 17:00

FOTO/ Prins la locul faptei: Un adolescent de 18 ani a încercat să dea spargerea într-un magazin alimentar

FOTO/ Prins la locul faptei: Un adolescent de 18 ani a încercat să dea spargerea într-un magazin alimentar

Un magazin din stânga Nstrului, la un pas, de a fi prădat de hoți. Totul s-ar fi întâmplat în noaptea de 9 decembrie, în orașul Bender.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 Decembrie 2019, ora: 16:57

Ministrul Economiei Anatol Usatîi a convocat o şedinţă special privind aprovizionarea Moldovei cu gaze naturale

Ministrul Economiei Anatol Usatîi a convocat o şedinţă special privind aprovizionarea Moldovei cu gaze naturale

Suplimentul la Contractul de furnizare de gaze existent dintre „Gazprom” și SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)