Astăzi 18 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 11:40
Abonamente

Actualitate 9 Octombrie 2018, ora 07:27    Din editia print

Diferențele între stânga politică din R. Moldova şi cea din Occident

Marime Font

În comparaţie cu proeuropenismul stângii din țările occidentale, stânga moldovenească este incapabilă de a renunța la complexele afilierii sale totale față de Kremlin

În articolul precedent, am încercat să analizăm poziționarea doctrinară (dacă există) a socialiștilor moldoveni și am ajuns la concluzia că acolo, la fel ca şi în cazul altor forțe de pe stânga eșichierului politic din R. Moldova, numai de doctrină și de coerență nu poate fi vorba.

Deși în mod evident nu există niciun grad de comparație între tradițiile politice din Occident și balamucul identitar-doctrinar de la noi, pe care unii îl numesc și „politică”, vom aduce totuși câteva exemple care ilustrează modul de operare al stângii politice în societățile din Vest, pentru o comparație cu ceea ce se întâmplă la noi. Nu avem în niciun caz pretenția de a face o enumerare exhaustivă a trăsăturilor acestui segment, însă vom stărui asupra unor aspecte pe care le considerăm pertinente în legătură cu viața politică de la noi.

Despre „principii și valori”

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în R. Moldova, partidele de stânga din Occident chiar sunt bazate pe principii și valori... de stânga (!). De la moderații social-democrați până la radicalii de sorginte marxistă, forțele politice de stânga din Vest își fondează documentele programatice pe o serie de concepte care pot fi găsite în orice manual de politologie, la capitolul „doctrine și ideologii de stânga”. De la lupta de clasă și naționalizarea mijloacelor de producție (în cazul partidelor radicale) și până la promovarea unei societăți egalitare și redistribuirea mai eficientă a resurselor (în cazul partidelor moderate), marile principii, pe care stânga occidentală își bazează acțiunea politică, pornesc de la același trunchi comun și sunt în linii mari coerente cu parcursul istoric al stângii din ultimul secol și jumătate. În acest context, este de neînchipuit ca liderul unui mare partid de stânga dintr-o țară occidentală să fi promovat în tinerețile sale o măsură de dreapta, liberală. Ne referim aici la introducerea de către Igor Dodon, pe vremea când era ministru al Economiei în perioada guvernării PCRM, a cotei zero la impozitul pe profitul întreprinderilor comerciale. O măsură, de altfel, necesară la acea vreme (probabil singurul lucru bun, pe care l-a făcut Dodon în viața sa), care a contribuit la relansarea economiei R. Moldova, dar care nu are nimic în comun nici cu comunismul, nici cu dragostea mai nouă și mai târzie a lui Dodon faţă de socialism.

Loading...


O altă constantă a stângii occidentale, de-a lungul timpului, este poziționarea permanentă în favoarea secularizării, a deetatizării cultelor religioase. Încă la finele secolului al XIX-lea și la începutul secolului XX, statele occidentale și-au proclamat caracterul laic și au implementat o serie de măsuri concrete pentru separarea de facto a instituțiilor de stat de orice tip de influență din partea cultelor religioase. În R. Moldova însă mandatele de guvernare ale PCRM au fost sinonime cu o apropiere evidentă între instituțiile de stat și Biserica Ortodoxă.

Despre „parcursul proeuropean”

În Occident, ponderea partidelor politice de stânga a crescut, în mod esențial, în perioada interbelică, când aceste forțe ofereau electoratului o alternativă față de partidele radicale și extremiste de dreapta (fasciștii în Italia, naziștii în Germania etc.). Imediat, după cel de-al doilea război mondial, în mai multe țări occidentale, partidele social-democrate, socialiste și comuniste au crescut masiv în alegeri, ajungând în unele cazuri chiar și la guvernare. Acest lucru se datora, în mare parte, rolului important pe care l-au jucat partidele de stânga în organizarea rezistenței antinaziste. Totodată, stânga moderată din primii ani de după război, asigurând continuitatea viziunilor sale pacifiste și internaționaliste, a sprijinit activ ideea unei Europe unite în jurul valorilor comune, a neadmiterii repetării unui război pe continentul european, a consolidării statelor democratice și a respectării drepturilor fundamentale ale omului. Numai datorită unui larg consens între forțele de dreapta și cele de stânga în privința procesului de integrare europeană a fost posibilă întreaga construcție europeană, care a debutat cu constituirea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului la începutul anilor 1950. Rolul stângii europene în edificarea instituțiilor europene a fost unul esențial, aceste forțe punând pe primul loc interesul statelor lor și interesul european comun, chiar dacă „țara comunismului triumfător” (URSS) transmitea în Europa semnale de cu totul altă natură, care se opuneau (și atunci, ca și în prezent, de altfel) oricărei încercări de consolidare a Europei democratice și libere. De fapt, în deceniile în care s-a constituit și s-a consolidat ceea ce se cheamă astăzi Uniunea Europeană (1950-1980), în țările occidentale s-a produs separarea definitivă între forțele de stânga moderate - social-democrate, apărătoare ale intereselor naționale și europene și libere de complexele totalitare – și micropartidele stângii radicale, care au decis să rămână întru totul fidele indicațiilor provenite de la „fratele mai mare” sovietic.

Poziționarea stângii moderate occidentale pe făgașul proeuropean a permis modernizarea acestor partide, prin condamnarea deschisă a totalitarismului de tip sovietic și promovarea unor politici de stânga, dar totodată epurate de complexele utopismului de tip marxist sau (și mai rău!) stalinist.

La fel, ca și în cazul „principiilor și valorilor”, enunțate mai devreme, nu putem să nu remarcăm diferența între proeuropenismul stângii din țările occidentale și poziționarea radical antieuropeană a stângii din R. Moldova. În pofida unei „cotituri” întreprinse de PCRM-ul lui Voronin în 2005, tot ce a urmat a demonstrat, că stânga moldovenească este incapabilă de a renunța la complexele afilierii sale totale față de Kremlin. E și acesta un fel de a promova interesul național, doar că în cazul PCRM și ulterior al PSRM este vorba exclusiv de interesul național al Federației Ruse.

Despre politică vs. geopolitică și populism

Deși nu a fost deloc simplu, marile partide europene de stânga au reușit, după cel de-al Doilea Război Mondial, să se debaraseze de îmbrățișarea sufocantă a comunismului sovietic și să adopte o abordare realistă a vieții politice. Discursul forțelor politice social-democrate și socialiste a devenit mult mai moderat decât cel din perioada interbelică, eliminând aproape în totalitate elementele marxismului radical ortodox în favoarea unor propuneri mult mai fezabile și, prin urmare, mult mai acceptabile la nivelul maselor largi de alegători de stânga. Unul dintre efectele acestei transformări a fost depășirea paradigmei geopolitice: militantismul de stânga a încetat să mai fie sinonim în Occident cu atașamentul necondiționat față de URSS și de „lagărul socialist”, în general. Și doar partea cea mai radicală a mișcărilor de stânga - cea care s-a opus cu vehemență acestei transformări modernizatoare – a rămas până în zilele noastre ancorată într-un discurs arhaic, bazat pe promovarea unor idei, care nu mai au cum să devină realitate în condițiile lumii contemporane.

Fidelă unei simbolistici care era „la modă”, acum şapte sau opt decenii, această stângă radicală și-a păstrat poziționarea geopolitică pe care a adoptat-o în perioada sa de glorie: aversiunea vizavi de proiectul construcției europene și o simpatie nedisimulată față de regimurile autoritare.

Din fericire, ponderea acestor mișcări radicale de stânga este destul de scăzută, ele fiind reduse la condiția de forțe politice marginale, care îmbogățesc peisajul politic prin caracterul lor pitoresc, dar nu au capacitatea de a-l influența la modul serios. Utopismul discursului politic și legăturile dubioase cu regimurile nedemocratice din lumea întreagă poziționează stânga radicală alături de dreapta radicală și extremistă, și pe toate la un loc în același conglomerat populist. Deși în ultimii ani a putut fi constatată o anumită revigorare a mișcărilor populiste în mai multe țări occidentale, totuși se pare că tendința spre populism este mai mult cauzată de criza sistemică pe care o traversează sistemul politic și social occidental, decât de constituirea unei baze sociale temeinice a mișcărilor populiste. Este vorba mai degrabă de un fenomen pasager, un soi de „criză a adolescenței” prin care trece Uniunea Europeană și de care încearcă să profite tot felul de personaje caricaturale.

Aplicată la cazul R. Moldova, această grilă de lectură ne permite să determinăm caracterul populist al stângii politice reprezentate de Dodon și acoliții săi, care își construiește întregul discurs pe antagonismul Est-Vest și obține în acest fel dividende politice considerabile. Problema lui Dodon este că o astfel de poziționare nu poate fi altfel decât una de foarte scurtă durată. În momentul în care Uniunea Europeană va depăși criza cu care se confruntă în ultimii ani, vor pleca definitiv în istorie și mișcările politice populiste - atât cele din statele membre ale UE, cât și cele din țările periferice Uniunii.

Dorin Dușciac,
Paris, Franța

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 09:31

„Ruskii mir”- Polițiștii din Pskov au cultivat marijuana pentru a o „planta” suspecților

„Ruskii mir”- Polițiștii din Pskov au cultivat marijuana pentru a o „planta” suspecților

Potrivit ziarului „provincia Pskov”, în Velikie Luki, angajații departamentului antidrog erau suspectați de cultivarea canabisului pentru plantarea acestuia suspecților. Conform datelor preliminare, ziarul scrie fără a preciza sursa, un ofițer de poliție a fost reținut.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)