Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:40
Abonamente

Atitudini 31 Mai 2012, ora 05:40    Din editia print

Marime Font

Diferenţa dintre georgieni şi moldoveni

Când te plimbi prin Tbilisi vezi peste tot inscripţii în georgiană şi engleză. 

 
 
 

Tbilisi tinde să devină un mare oraş turistic şi e vizibil efortul autorităţilor pentru asta. E mult de lucru, dar peste tot se lucrează. Majoritatea georgienilor vorbesc engleza şi rusa, centrul vechi al capitalei Georgiei e plin de magazine de suvenire şi de terase, totul e amenajat impecabil. Mai departe de zonele finisate se lucrează.

La Mţheta, vechea capitală a Georgiei, am mers cu un taxi. Taximetristul, domnul Avto, ne-a vorbit mult despre Georgia, dar şi de respectul lui pentru moldoveni. Spunea că popoarele noastre sunt asemănătoare şi că unui georgian nu îi e deloc greu să se înţeleagă bine cu un moldovean. Ştia şi că moldovenii sunt români. Un moldovean ar putea trăi uşor în Georgia şi un georgian s-ar adapta perfect în Moldova, spunea domnul Avto.Mi-a vorbit şi despre limbă şi tradiţii. Din cauza războaielor şi a crizei, majoritatea georgienilor sunt săraci, nu au locuri de muncă, chiar dacă asta nu se vede. În anii trecuţi au venit foarte mulţi profesori de engleză în Georgia, ca aproape orice georgian să înveţe engleza. Anul ăsta au venit şi foarte mulţi profesori de chineză. Suntem între Europa şi Asia, spunea domnul Avto, şi ăsta e un lucru bun, dar nu întotdeauna, pentru că drumul drogurilor din Afganistan trece prin Georgia. Ar trebui să învăţăm nu doar noul, ci şi tradiţiile noastre, continua taximetristul, deşi eu vedeam peste tot lucruri tradiţionale.

Deşi, vorba domnului Avto, ne asemănăm şi ne înţelegem bine, eu am simţit şi diferenţa dintre un georgian şi un moldovean. Avem multe de învăţat de la ei. Ei se mândresc cu identitatea lor, noi - nu. Pentru ei tradiţiile sunt sfinte - noi ne ruşinăm de ele. Limba, credinţa lor - sunt la loc de cinste. Faptul că se învecinează cu ţări musulmane i-a făcut să-şi pună cinci cruci pe drapelul naţional, peste tot vezi cruci, ca să nu mai zic că oriunde întorci privirea ai în faţă biserici.

Avto ne-a fost profesor pentru cinci ore. Taxiul a costat cât un drum spre aeroport, deşi ne-a plimbat suplimentar şi prin Mţheta, şi prin Tbilisi, ca să ne arate locuri ce merită vizitate. Ne-am împrietenit. Mi-am dat seama că mi-aş fi dorit ca între georgieni şi moldoveni să nu existe vreo diferenţă. Sau să existe o singură diferenţă, cea de identitate.

Un articol de: Alexandru Vakulovski Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md