Opinii și Editoriale

Dificila, revenirea la normalitate

Evenimentele de ultima ora de la Hancesti arata cu prisosinta ca, atunci cand se prefigureaza schimbari benefice in societate, unele forte se simt foarte deranjate. Explicabila situatie: daca la alegerile parlamentare din 5 aprilie PCRM si PPCD au acumulat, in raion, cate 45,7 si, respectiv 4,8%, apoi la cele din 29 iulie scorul lor s-a redus dramatic (32,7 si 1,9%). Evident ca, intuind din timp aceasta tendinta descendenta, ei au incercat sa preia initiativa prin metode nu tocmai ortodoxe…

Inainte de toate, conjugandu-si eforturile, reprezentantii comunisti si pepecedisti au bulversat opinia publica prin incercarea de a convoca ilegal, la 17 iulie, o sedinta extraordinara a Consiliului raional Hancesti (CRH), care insa a esuat din lipsa de cvorum. Au insistat, totusi, ca autoritatea deliberativa a raionului sa se intruneasca intr-un termen cat mai urgent posibil, ceea ce si s-a intamplat la 22 iulie. In acea zi s-a si produs coalizarea oficiala a grupului PPCD si PCRM prin reconfigurarea, in stil conjunctural, a raportului de forte stabilit in CRH. Din start, noua coalitie a infierat conducerea democratica a raionului, gasind-o vinovata de toate relele si acuzand-o, inclusiv, de gestionarea defectuoasa a fondurilor si proiectelor cu finantare externa, implementate de CRH. ?inta acestor atacuri au fost presedintele raionului, doi vicepresedinti si sefii de directii, sectii, precum si functionarii care au candidat sau au activat ca persoane de incredere ale unor candidati pentru functia de deputat in Parlament pe liste neagreate de comunisti. O mutare incuviintata, pare-se, si la varfurile celor doua formatiuni. Dar sa le luam pe rand.

COOPERARE TRANSFRONTALIERa DE SUCCES. Subiectul cooperarii transfrontaliere si al absorbtiei fondurilor externe e unul actual in RM si prioritar pentru organele administratiei publice locale. Raionul Hancesti a colaborat si continua sa coopereze fructuos cu diversi finantatori straini, precum Banca Mondiala si un consortiu de donatori (prin intermediul proiectelor FISM si cele de protectie a mediului ambiant), Biroul Elvetian pentru Cooperare si Dezvoltare, Agentia Austriaca pentru Cooperare Tehnica, GTZ al Guvernului Germaniei, IFAD, un sir de parteneri din SUA, Olanda si alte state. In urma acestei colaborari au fost realizate circa 35 de proiecte in valoare totala de aproximativ 9 mln. euro.

Un rol aparte revine proiectelor finantate si asistate de UE. Dintre acestea, doar in ultimii cativa ani, Hancestiul a castigat cateva semnificative: „Renovarea drumului Ivanovca-Obileni-Cotul Morii”, valoarea caruia e de 750 mii euro, cu o contributie de 187,5 mii euro a CRH si primariilor nominalizate; „Constructia sistemului de aprovizionare cu apa si de canalizare a satului Ciuciuleni” (peste 738 mii euro, comunitatea contribuind cu 184,5 mii euro; si „Crearea Centrului de ingrijire la domiciliu a persoanelor socialmente-vulnerabile din or. Hancesti si satele invecinate”. Acestea au fost precedate de alte cateva exemple reusite. Astfel, gratie unui concurs castigat in cadrul etapei 2004-2006 a Programului de Vecinatate Romania-RM, comuna Mingir finalizeaza, acum, un proiect axat pe constructia unitatilor de alimentare cu apa, evacuare si epurare a apelor uzate. S-a urnit carul din loc si in domeniul turismului, datorita altor doua proiecte relevante – „Ecoturismul rural in Codrii Lapusnei” si „Dezvoltarea capacitatilor investitionale in zona turistica Hancesti-Leuseni”, ultimul cu un buget de peste 400 mii euro. In prezent, majoritatea din cele 35 proiecte sunt deja valorificate. In stadiu de finalizare si dare in exploatare se afla obiectul de la Mingir. Cel de-al doilea proiect turistic nu doar si-a atins scopul, ci si a devenit o pista de lansare pentru o serie de proiecte importante din zona, prin elaborarea a 11 studii de fezabilitate care deschid calea investitorilor locali si straini, prin organizarea a doua targuri investitionale (la Chisinau si la Vaslui, Romania) in vederea promovarii imaginii raionului si a producatorilor autohtoni, prin diverse activitati de interes comunitar.

DESTABILIZAREA SITUA?IEI, CU ORICE PRE?. S-ar parea ca totul decurge bine si nici n-ar fi cazul sa mai mentionez niste realizari evidente. Dar, cu regret, altfel crede proaspat creata fractiune comunist-pepecedista din CRH. Astfel, intr-o emisiune radiofonica la postul Antena C din 8 august a.c., doi dintre consilierii ros-oranj au acuzat conducerea si specialistii din administratia raionala de gestionare frauduloasa, delapidare a mijloacelor oferite prin granturi si de incapacitate de a implementa proiectele europene. Le-as fi catalogat drept niste aberatii demne de neglijat, daca ele n-ar avea radacini mult mai serioase. De aceea, tin sa fac unele precizari. Ignorand cu desavarsire potentialul existent in raion in ceea ce priveste elaborarea si scrierea unor propuneri de proiecte de o foarte buna calitate, misionarii pepecedisti si-au inchipuit ca sunt dotati cu capacitati magnifice si pot ferici localitatile noastre cu un veritabil boom al investitiilor. Respectiv, au inceput sa-si ofere primariilor, altor actori sociali din raion serviciile in scrierea si depunerea aplicatiilor, convingandu-i ca astfel vor avea o sansa sigura. Dar pentru aceasta pretindeau de la credulii nauciti comisioane fabuloase, garantia unui deplin spatiu de manevra legat de desemnarea echipelor manageriale si de implementare a proiectelor, unda verde pentru contractarea in proiecte a antreprenorilor protejati de ei. La solicitarile noastre categorice de a da dovada de corectitudine si a renunta la practicile respective, ni s-a ripostat imediat cu o agresivitate iesita din comun.

Aceste atacuri virulente completeaza perfect si se inscriu intr-o suita mai larga de actiuni destabilizatoare, obstructioniste si revansarde, ce nu mai contenesc de dupa alegerile locale din 2007, cand s-a constituit actuala conducere legala a raionului. Astfel, timp de peste doi ani, Directia Teritoriala Control Administrativ Hancesti a Ministerului Administratiei Publice Locale, cu sprijinul structurilor statale din teritoriu si a consilierilor raionali din partea PCRM, care concomitent se afla la carma unor dintre aceste structuri, au facut totul pentru a impiedica activitatea normala a autoritatilor raionale. Insa Comisariatul Raional de Politie, Procuratura au refuzat constant sa se implice… In aceasta perioada, ne-am confruntat cu circa 50 de chemari in judecata, initiate de structurile Guvernului in teritoriu. Majoritatea s-au dovedit a fi neintemeiate, instantele judiciare dandu-ne castig de cauza. Dar, se vede, principalul era sa ne creeze noi si noi obstacole in activitatea cotidiana, sa ne sustraga de la exercitarea functiilor si atributiilor ce ne revin.

„LOVITURA DE STAT” DIN 22 IULIE. Insistenta malefica a „binevoitorilor” nostri a culminat cu o adevarata diversiune, aplicata in sedinta Consiliului raional din 22 iulie, la care m-am referit in debutul articolului. Prin deciziile adoptate ca pe banda rulanta, noua coalitie comunist-pepecedista a suspendat abuziv din functie presedintele raionului, doi vicepresedinti, doi sefi de directie, ceea ce contravine flagrant legislatiei in vigoare. S-au modificat arbitrar organigrama si statele de personal ale aparatului presedintelui raionului si altor subdiviziuni din subordinea CRH. A fost chemat la sedinta in plen managerul unui proiect in derulare al Consiliului raional si supus unui interogatoriu public de cea mai joasa proba.

Analizand ilegalitatile ce s-au produs pe 22 iulie in CRH, ajung la concluzia ca a avut loc o tentativa de uzurpare a puterii executive raionale, alese in mod legal, si de tensionare la maximum a situatiei social-politice din raion. La inceput eram tentat sa cred ca respectivele actiuni, alogice in esenta, erau legate de apropiatele alegeri din 29 iulie. Dar, treptat, lucrurile s-au limpezit. Incercarea de a intra cu orice pret in posesia majoritatii de mandate in forul deliberativ al raionului are la baza obsesia unora de a detine controlul asupra finantelor publice, a fondului de sustinere sociala a populatiei, a proiectelor cu finantare externa si de a influenta dupa bunul lor plac procedurile de desfasurare si evaluare a licitatiilor publice. Vorba e ca, in urma scrutinului din 2007, in Consiliu au venit persoane care, avand in spate sau gestionand anumite firme comerciale si intreprinderi, au inceput sa-si promoveze insistent afacerile si interesele proprii, declarand fara sinchiseala ca au devenit consilieri pentru a-si solutiona problemele de ordin economic. Unii in trecut, altii mai recent au reusit sa se capatuiasca cu contracte consistente…

INTERESUL E LA VEDERE. Nu le sunt straine astfel de interese nici liderilor coalitiei incropite de curand – Vasile Gagiu si Svetlana Chesari. De exemplu, SC „Crist-Valg” SRL, condusa de Vasile Gagiu, fiind favorizata si atribuindu-i-se suspect de lejer calitatea de castigatoare a numeroase licitatii in raionul Hancesti, a infaptuit in anii 2005-2007 lucrari de constructie, reparatie si reutilare la 12 obiecte, in suma totala de peste 20 mln. de lei. La sase dintre acestea au fost atestate nereguli serioase, cum ar fi majorarea volumelor de lucrari infaptuite, calitatea necorespunzatoare a lucrarilor, lipsa contractelor, a acoperirii financiare si a documentatiei de proiect, care au impovarat bugetul raional si cele locale cu plati nejustificate si penalitati financiare. In acelasi timp, in baza reviziilor infaptuite de Directia Teritoriala Control Financiar si Revizie Hancesti in anii 2006-2008, s-a constatat ca SC „Onfidan” SRL (ocrotita de S. Chesari), actionand in calitate de antreprenor la reparatia capitala a sistemului de incalzire a Liceului „Cezar Radu” si a Oficiului Medicilor de Familie din s. Leuseni, a obtinut un venit ilicit de peste 42 mii lei, prin majorarea costului lucrarilor executate. La acelasi procedeu SRL-ul a recurs si in cazul reparatiei unui drum din s. Cotul Morii, lucrarile infaptuite fiind estimate cu o majorare de aproape 128 mii lei. Iar in raport cu CRH, „Onfidan” nu si-a onorat pana la capat obligatiunile contractuale vizand efectuarea reparatiei unui tronson al drumului local Lapusna-Carpineni-Voinescu. Din acest motiv, am solicitat rezilierea contractului si restituirea sumei nevalorificate de 47.920 lei.

Vazand cu cata impertinenta si indarjire aceste firme (si nu numai) „musca” din banul public, am solicitat Inspectiei de Stat in Constructii, Curtii de Conturi, altor organe abilitate sa evalueze volumele reale ale lucrarilor infaptuite, sa investigheze impartial cazurile de trafic de influenta etc. Zadarnic insa – ne-am ales doar cu raspunsuri evazive si propuneri de a ne adresa altor instante. In schimb, V. Gagiu si S. Chesari au reactionat ca fripti, pornind o campanie brutala de anihilare a oricarei puteri de decizie a noastra in raion. Suntem nevoiti sa-i dezamagim si sa le declaram ca n-avem de gand sa inchidem si mai departe ochii la faradelegile lor.

Mai mult, suntem convinsi ca, in conditiile actuale de criza, trebuie sa folosim toate parghiile de revigorare a situatiei economice, de dezvoltare a infrastructurii si obiectelor sociale. Posibilitati mari in acest sens ne ofera proiectele UE, mai ales Programul Operational Comun Romania-Ucraina-RM 2007-2013. Administratia raionala Hancesti si-a trasat sarcina de a participa serios la acest Program si este foarte regretabil ca, din cauza catorva persoane rau-intentionate, dar investite cu functii de conducere si elective, suntem nevoiti sa pierdem timpul pretios.

Anatolie Chetraru,
presedintele raionului Hancesti

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *