Finanţe

Din 2011, curse low-cost şi în Moldova

Zborurile vor fi efectuate zilnic, începând cu 22 aprilie, de către compania germană „Lufthansa”, preţul biletului tur-retur pornind de la 229 de euro, cu toate taxele incluse. Alte noutăţi sunt venirea pe piaţă a companiei turce „Atlasjet” cu bilete ieftine pentru destinaţia Antalya – din 19 aprilie, precum şi deschiderea unor rute directe spre Soci, Kiev şi Varna. Astfel, geografia zborurilor din capitala RM va fi extinsă până la 26 de destinaţii.

Totodată, cursa Chişinău-Bucureşti ar putea deveni mai accesibilă pentru pasageri. Şi asta pentru că cele două companii partenere – „Tarom” şi „Air Moldova” – au anunţat că în scurt timp vor efectua zborurile cu un „Airbus 320”, care are 170 de locuri, faţă de 30 disponibile în „Embraier 120”. De asemenea, alte trei companii şi-au manifestat interesul faţă de operarea acestei curse.

Directorul aeroportului susţine că apariţia mai multor companii aeriene, inclusiv low-cost, va spori concurenţa pe piaţa din RM şi va duce la ieftinirea biletelor de avion. Roman Podcorâtov a spus că este de înţeles reticenţa unor factori de decizie din guvern faţă de venirea pe piaţa RM a companiilor low-cost, deoarece aceasta va duce la scăderea profiturilor operatorilor locali, dar că trebuie să se ţină cont şi de interesele pasagerilor şi de cerinţele UE de a liberaliza piaţa aeriană. „Trebuie să existe un compromis între guvern şi companiile de stat, pentru ca să trecem la low-cost treptat, dar să nu prea întindem procesul”, a mai spus directorul aeroportului.

Roman Podcorâtov a explicat că actualmente preţurile la bilete sunt mari nu atât din cauza taxelor aeroportuare, cât a celor stabilite de companii, care, uneori, le depăşesc de două-trei ori pe primele. Oficialul a precizat că taxa percepută de Aeroportul Chişinău este fixă – 23,9 euro per pasager tur-retur, dintre care 9 euro este taxa de modernizare, din care se achită creditele contractate pentru proiectele de reconstrucţie.
Conducerea Aeroportului Internaţional Chişinău speră că în 2010 fluxul de pasageri va spori cu 10%, după ce în 2009 criza economică a generat o descreştere de 4,7%. Anul trecut au fost deserviţi, în total, peste 800 mii de pasageri, cele mai solicitate destinaţii fiind Moscova, Istanbul, Budapesta şi Verona. Totodată, majoritatea călătorilor sunt cetăţenii moldoveni care muncesc peste hotare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *