Ministerul Muncii planifică reformarea radicală a sistemului de pensionare. Către anul 2026 este planificat ca vârsta de pensionare să fie majorată cu trei ani pentru bărbați și cinci ani pentru femei.
Odată cu această schimbare, va fi revăzută și formula de calcul, iar fiecare persoană își va putea calcula online pensia pe care urmează s-o primească. Totodată, cetățenii care vor avea stagiu necesar, vor putea solicita așa-numita „pensie anticipată”, care va fi alocată cu trei ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Despre procesul de implementare a acestor reforme, dar și a altor modificări necesare, am discutat cu Nelea Rusu, șefa Direcției politici de asigurări sociale din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
- După ce formulă se calculează în prezent pensia pentru limita de vârstă? Oamenii se plâng că este foarte încurcată…
- În prezent, pensia pentru limita de vârstă se stabilește, pentru femei, la 57 de ani, iar pentru bărbați, la 62. Femeile trebuie să aibă un stagiu de muncă de 30 de ani, iar din 1 iulie 2016, pentru bărbați acesta s-a majorat până la 33 de ani. Mai este și posibilitatea ca persoana să aibă un stagiu de minimum 15 ani, dar în această situație ea va beneficia de o pensie incompletă. Formula de calcul este una de tranziție și cumulează dreptul la pensie până la 1 ianuarie 1999 și după această dată. Persoana prezintă Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) certificatul de salariu pentru ultimii 15 ani de activitate, din 1984 până în 1998, 31 decembrie. Prin urmare sunt selectați cinci ani cei mai favorabili ai pensionarului, care de fapt reprezintă coeficientul individual al beneficiarului. După această dată, se include în calculul pensiei fiecare lună cu venit asigurat care este în registrul evidenței individuale, gestionat de CNAS. Respectiv, dacă în 2004 ai avut un anumit salariu, în 2016, când îți este stabilită pensia, se calculează din salariul primit la acea dată. Iată, anume problema respectivă am identificat-o și prin reforma sistemului de pensionare ne propunem să înlăturăm această deficiență.
- Nu înțeleg, aveți sau nu un termen?
- Teoretic, calculatorul online ar putea apărea în 2017.
- Care este ținta, de fapt, cu cât se preconizează majorarea vârstei de pensionare?
- Conform proiectului, vorbim de 65 de ani, în cazul bărbaților și 62, în cazul femeilor. Totuși, în contextul avizării de către instituții pot apărea anumite propuneri. La fel și deputații, în cadrul dezbaterilor parlamentare, pot înainta unele amendamente, care vor fi luate în considerare și respectiv analizate minuțios.
- Păi și care este rolul pensionării anticipate, în cazul în care se discută despre majorarea vârstei de pensionare?
- Dacă persoanele deja au contribuit pentru sistemul public de asigurări sociale și au un stagiu necesar, vrem să le oferim ocazia ca să-și poată valorifica dreptul la pensie până la atingerea vârstei necesare. Pentru cei care au stagiu parțial asigurat, această opțiune nu va fi valabilă.
- Înseamnă asta oare că persoana va putea beneficia paralel și de salariu, în caz că este angajată, iar totodată va putea primi și pensia anticipată?
- Noi nu influențăm nicidecum plata salariilor sau plata pensiilor. Au fost discuții că am putea suspenda pensia anticipată, dacă beneficiarul primește salariu, dar până la urmă am considerat că nu este corect.
- În prezent pensia minimă este de 948 de lei, iar cea medie este în jur de 1200 de lei. Odată cu această reformă se prevede și o majorare esențială a pensiilor sau bătrânii vor fi nevoiți să supraviețuiască în continuare sub limita existenței?
- Majorarea pensiei, de fapt, reprezintă obiectivul reformei. Noi am făcut simulări și am stabilit că majorarea ar putea varia de la 5 la 40 la sută, în funcții de contribuțiile anterioare. Cu formula existentă, nu putem asigura aceste venituri adecvate și din acest motiv pensia medie în prezent este sub minimul de existență necesar unui bătrân.
- Ei în continuare nu vor contribui la bugetul asigurărilor de stat?
- De fapt noi ne propunem instituirea obligativității contribuțiilor de asigurări sociale, dar prin proiectul pe care l-am menționat, nu este specificat acest lucru.
- Ce se întâmplă cu cetățenii R. Moldova care muncesc oficial în străinătate și contribuie acolo la bugetul asigurărilor de stat?
- Până la etapa actuală, R. Moldova a încheiat 11 acorduri de securitate socială cu principalele țări de destinație ale lucrătorilor migranți. În regim de negocieri suntem cu alte patru state: Germania, Israel, Letonia și Turcia. Deocamdată, anul curent am avut discuții tehnice cu Italia și Federația Rusă. Un acord semnat de două părți prevede faptul că se cumulează stagiu de muncă în ambele țări și fiecare stat achită proporțional plata pensiei pentru care persoana a contribuit.
- Nu vă este frică de faptul că unele grupuri de oameni ar putea fi nemulțumiți de aceste schimbări majore și ar putea ieși la proteste?
- Oamenii trebuie să înțeleagă că această reformă este foarte importantă. Costul inacțiunilor de azi, pe viitor vor crea mult mai multe probleme. Dorim să creăm un sistem de pensii echitabil și sustenabil, care să poată asigura venituri sociale mai mari decât primesc în prezent.
|
Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...
( ) Citeşte tot articolulCandidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...
( ) Citeşte tot articolulCreşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.
( ) Citeşte tot articolulLuni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...
( ) Citeşte tot articolulAntreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...
( ) Citeşte tot articolulRomânia și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...
( ) Citeşte tot articolulMass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.
( ) Citeşte tot articolulPlăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...
( ) Citeşte tot articolulPartidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.
( ) Citeşte tot articolulLipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.
( ) Citeşte tot articolulAlocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...
( ) Citeşte tot articolulȘase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.
( ) Citeşte tot articolulAgenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...
( ) Citeşte tot articolulPartidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.
( ) Citeşte tot articolulNikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...
( ) Citeşte tot articolulMajoritatea românilor aleg Germania atunci când vor să cumpere o mașină second-hand, dar parcurile auto de aici nu sunt sigure. Clienții pot lua oricând plasă, deoarece nu există o regulă în ceea ce privește kilometri dați înapoi.
( ) Citeşte tot articolulIgor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.
( ) Citeşte tot articolulAutoritățile vamale din Republica Moldova și România și-au oficializat angajamentul de modernizare a punctelor de trecere "Sculeni-Sculeni", "Leușeni-Albița" și "Giurgiulești-Galați". Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și Președintele...
( ) Citeşte tot articolulPartidul Liberal s-a adresat Procuraturii Generale din Germania în legătură cu frauda comisă cu implicarea liderului PPDA, Andrei Năstase și a nasului sau de cununie, Victor Țopa la compania Air Moldova.
( ) Citeşte tot articolulEl Chapo, considerat un inamic al americanilor, a fost găsit vinovat și, cel mai probabil își va petrece restul zilelor într-o închisoare de maximă securitate.
( ) Citeşte tot articolulScriitorul Igor Guzun s-a născut la 12 septembrie 1968, în s. Recea, r-nul Râșcani. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat, a lucrat zece ani în presa de la Chișinău. În perioada 2002-2012, a fost profesor...
( ) Citeşte tot articolul( ) Citeşte tot articolul
Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor
( ) Citeşte tot articolul"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...
( ) Citeşte tot articolul