Astăzi 21 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 11:31
Abonamente

Economie 30 Mai 2016, ora 09:35    Din editia print

Din 31 mai – fără fum de țigară în localurile din țară

Marime Font

Din data de 31 mai, timpul petrecut în localurile din țară se anunță a fi mai plăcut pentru nefumători.  

Datorită celei mai așteptate prevederi din legea privind controlul tutunului adoptată în mai 2015, fumatul urmează să fie interzis în toate spaţiile publice. Ce schimbări planifică să facă proprietarii de localuri în urma acestei prevederi, am aflat de la câțiva dintre aceștia.
 
Fumul de țigară nu va mai fi prezent în spaţiile publice ale instituţiilor medico-sanitare, ale instituţiilor de învăţământ, ale autorităţilor publice și pe teritoriile aferente. La fel, și în spațiile deschise ca stadioane, parcuri de distracție, locuri publice unde au loc diverse evenimente, terenuri de joacă pentru copii și sub acoperișul stațiilor pentru transportul public. De asemenea, fumatul va fi interzis în mijloacele de transport public şi în mijloacele de transport private în care se află minori.

Fumatul, narghileaua și țigările electronice - interzise

În restaurante, cafenele, baruri și alte locuri publice în care era permis fumatul, narghileaua sau țigările electronice, începând cu ultima zi a lunii mai, moldovenii vor trebui să renunțe la acestea în spațiul public.

Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Restaurantelor din Moldova susține că schimbările care sunt efectuate de localuri sunt scoaterea scrumierelor de pe mese și plasarea la intrare a semnului interzicerii fumatului. „Cât despre un spațiu special destinat pentru fumători, doar trei la sută din numărul total de localuri își pot amenaja aceste spații”, a menționat președinta. Conform prevederilor legii, nu se va permite fumatul nici în raza de zece metri de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, la ferestrele care se deschid şi la instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise. „Asociația susține interzicerea fumatului în spațiul închis însă noi ne dorim posibilitatea să avem egalitate în condiții între localuri pentru a ne amenaja la cea mai apropiată distanță un spațiu special pentru fumători”, susține Aneta. În această ordine de idei, președinta asociației spune că interzicerea fumatului pe terase nu este rațională. După părerea ei, doar restaurantele mari sau sălile de nunți care au un teritoriu mai mare vor putea să își amenajeze aceste spații, iar acestea sunt condiții inegale de activitate.

Instruire de ochii lumii

Pe 12 mai, la insistența Asociației Restaurantelor din Moldova în colaborare cu Centrul de Sănătate Publică s-a organizat un atelier unde au fost prezenți circa 40 de manageri de hoteluri, restaurante, cluburi de noapte, conform celor spuse de președintă. „Acesta a fost unicul seminar pregătit de autorități pentru a ne instrui și explica cum noi, administratorii de localuri, trebuie să ne pregătim și să interpretăm legea. În municipiul Chișinău sunt circa 1600 de unități de alimentație publică, însă au fost instruiți doar 40. Cu siguranță, asta a fost făcut de ochii lumii”, a declarat Aneta.

„Lipsa de informare a publicului este foarte mare”

Președinta asociației comentează că informarea persoanelor fumătoare și nefumătoare este importantă, însă acest lucru nu s-a întâmplat. „Majoritatea fumătorilor consideră că li se va permite să fumeze țigara electronică în interiorul localului și la terasă. Oamenii cred că dacă nu li se permite în interior, aceștia pot fuma afară. Din păcate lipsa de informare a publicului este foarte mare. S-a promovat foarte mult imaginea că nu fumăm în spații publice închise, însă nu au fost aduse la cunoștința publicului și alte prevederi care privesc toți cetățenii atât fumători, cât și nefumători”, a conchis femeia.

„Oamenii oricum vor fuma pe terase”

Radu este proprietarul unui local din centrul Capitalei și depune toate eforturile ca până pe 31mai să instaleze terasa afară unde oamenii vor putea fuma. L-am surprins când i-am spus că și la terase va fi interzis fumatul, dacă aceasta este amplasată în raza distanței care interzice fumatul. „Este o utopie. Astăzi chiar am analizat toate localurile din centrul orașului și la acestea terasele sunt amplasate lângă ușa localurilor. Suprafața localurilor nu permite deplasarea terasei la zece metri, fiindcă te intersectezi cu o casă, sau un magazin, unde iarăși nu e voie de fumat. Acest moment este utopic din punctul meu de vedere, iar în acest caz vor avea de câștigat doar terasele mari”, a subliniat tânărul. Proprietarul spune că va fi greu să interzică oamenilor să fumeze pe terase. „Nu o să stau cu stingătorul să le sting țigările oamenilor care stau pe terasă, chiar dacă nu le pun scrumieră, omul oricum va fuma. Dacă poliția este responsabilă de monitorizare și sancționare, atunci să își facă treaba în sectoare. Las’să umble să verifice cine și unde fumează”, afirmă managerul localului.

„Nu vrem să pierdem clienții, am creat condiții pentru fumat”

În cluburile din Capitală, unii manageri creează zone speciale pentru fumat. Alexandru este proprietarul unui club din Chișinău și a creat un loc închis pentru cei care vor să fumeze țigări și narghilea. „Am avut anumite cheltuieli, însă vrem ca oaspeții noștri să se odihnească, ca până acum, fără anumite impedimente. Legea este lege și trebuie să o respectăm, dar este nevoie să respectăm și alegerile oamenilor care vor să fumeze”, a precizat bărbatul. Acesta a mai spus că multe localuri vor avea de suferit din urma acestei prevederi și vor pierde clienții. „Avem multe localuri care s-au specializat în fumatul de narghilea. Din cauza spațiului insuficient, ei nu vor putea să creeze separeuri”, a afirmat proprietarul.

Fiecare al doilea bărbat din Moldova este fumător

Conform datelor prezentate de Centrul Național de Sănătate Publică în Republica Moldova avem aproximativ 28 la sută fumători din toată populația. Medicii sunt îngrijoraţi de faptul că în ultimii ani se atestă o creștere a consumului de tutun printre femei, preponderent în rândurile femeilor tinere cu vârsta cuprinsă între 20-34 ani, rata fumătoarelor constituind circa 11 la sută. Conform datelor Ministerului Sănătății din Republica Moldova, anual, din cauza fumatului, mor până la 4000 persoane.


Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul ucide anual aproximativ 5 milioane oameni în lumea întreagă, inclusiv peste 1,2 milioane în regiunea europeană.

Începând cu 31 mai 2016, persoanele care vor fuma în spațiile interzise de legea antifumat riscă o amendă de la 1000 -1400 de lei. Agenții economici ce vor admite fumatul în incinta localurilor riscă o amendă de la 7000-10000 de lei. Pentru neafișarea semnului ce interzice fumatul, agentul economic riscă o amendă de la 8000 - 10000 de lei.

Cetățenii care au observat cazuri de încălcări a legii le pot raporta la numărul de telefon - 080012300.

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:38

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat, miercuri, de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:22

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Întrebat de jurnalişti dacă a discutat miercuri cu partea moldovenească problema datoriilor pentru gazele ruseşti, Kozak a răspunc afirmativ şi că actualul contract de livrare a gazelor va fi prelungit în condiţiile existente. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:20

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Președintele Igor Dodon susține că își dorește ca fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, să se întoarcă în Republica Moldova cât mai curând, întrucât revenirea ar fi „în cătușe”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:48

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, a uitat să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a povestit în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” despre consolidarea statului polonez și despre calea europeană a Poloniei. Excelența sa a vorbit inclusiv despre istoria tristă a Poloniei, dar și despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:05

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Creditul de 500 de milioane de dolari, contractat de Federația Rusă pentru pentru proiecte infrastructurale de anvergură în țara noastră este o invenţie totală. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Ecnomiei, Vadim Brânzan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:00

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și întreaga comunitate medicală din țară este profund îndurerată: reputatul chirurg, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, șef al Catedrei de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:59

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Generalul Hodges: Marea Neagră – locul PROBABIL unde va începe războiul NATO cu Rusia

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, susţine generalul (r) american Ben Hodges, care între 2014 şi 2017 a fost comandant al Forţelor terestre americane în Europa (USAREUR), subliniind că viitorul summit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:45

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Președintele Igor Dodon i-ar fi transmis lui Alexandru Botnari, primarul ales al orașului Hîncești în urma alegerilor locale din 3 noiembrie, să revină în Parlament, întrucât altfel ar fi fost provocate alegeri în circumscripția parlamentară pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 07:25

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

Nezavisimaia Gazeta: ​Rusia și Republica Belarus sunt în pragul DIVORȚULUI

La Moscova a avut loc ședința Consiliului de Miniștri al Statului Unional. Pe ordinea de zi a figurat discutarea planurilor privind aprofundarea integrării. Deocamdată "în ceea ce privește o serie de 'foi de drum' problemele sunt nesoluționate", recunoaște partea...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Noiembrie 2019, ora: 07:01

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 NOIEMBRIE 2019. FECIOARELE SE PUN ÎN VALOARE

Horoscopul zilei de 21 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Noiembrie 2019, ora: 00:15

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE Foto: nato.int/Gavrilo Princip, în timpul arestării sale pentru uciderea arhiducelui Franz Ferdinand

Încă de pe timpul regelui Eglon, care a fost înjunghiat în anul 1200 î.Hr., liderii mondiali au fost asasinaţi din diferite motive: de la faptul că erau consideraţi a fi o ameninţare pentru alţi lideri până la viziunile lor politice. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 17:32

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

Vlad Plahotniuc, surprins din nou în Miami? O poză în care ar apărea fostul lider PD a ajuns în presă

O fotografie cu fostul lider PD în Miami a ajuns la ProTV.md Imaginea le-ar fi fost transmisă de un vizitator al site-ului pe adresa redacției. Autorul fotografiei nu a oferit mai multe detalii, spunând doar că bărbatul care apare în imagini este Vlad Plahotniuc și că poza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:45

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Păstrav la cuptor. 10 rețete delicioase pentru zilele din post cu dezlegare la pește

Pastrav la cuptor? O propunere interesanta, nu-i asa?! Mai ales pentru zilelele din post in care este dezlegare la peste.   Păstrav la cuptor # Rețeta 1 Ingrediente Pastrav la cuptor pastrav – 3 buc morcov – 2-3 buc ceapa – 1 buc patrunjel – 2-3 legaturi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:35

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Orez basmati versus orez obișnuit: află care sortiment este mai sănătos

Exista doua categorii de oameni: cei pentru care orezul e doar orez si cei pentru care exista multe sortimente din aceasta cereala, fiecare cu gustul si proprietatile ei. Acestia din urma pot aprecia cu adevarat diferitele calitati ale tipurilor de orez si sunt doritori sa incerce toate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 16:25

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

Venus în Scorpion. Cinci zodii se luptă să își recâștige dragostea

În astrologie, Venus este cea mai frumoasă planetă dintre toate. Ca și zeița de la care-i vine numele, stăpânește lucrurile după care toți oamenii se dau în vânt: iubire, frumusețe, plăcere și bani. În ultimele săptămâni, Venus a fost în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2019, ora: 15:13

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa în care s-a născut Adolf Hitler va deveni secţie de poliţie

Casa din Braunau în care s-a născut Adolf Hitler va fi transformată în secţie de poliţie, a anunţat marţi ministerul austriac de interne după mai mulţi ani de litigii cu familia care era proprietara imobilului, informează AFP. Intenţia guvernului austriac este să...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)