Afaceri

Din cauza scaderii acumularilor, bugetele centrale si locale vor fi reduse

Ex-ministrul Finantelor Mariana Durlesteanu a declarat luni, dupa sedinta guvernului, ca bugetele locale vor fi reduse cu 20%. Potrivit Marianei Durlesteanu, administratiile publice locale vor decide la finantarea caror programe vor renunta. Totodata, administratiile locale vor fi obligate sa faca reduceri de personal.

„Situatia este sub control. Noi nu putem s-o numim critica, pentru ca atunci aruncam toata societatea in panica si nu e cazul”, a declarat Durlesteanu, adaugand ca bugetul va fi rectificat, atat la capitolul venituri, cat si la capitolul cheltuieli. „Am remis autoritatilor publice locale si celor centrale demersuri privind optimizarea cheltuielilor cu 20% fata de alocatiile care au fost aprobate si au fost date indicatii foarte clare de a suspenda unele actiuni si masuri ce nu sunt prioritare”, a mentionat Mariana Durlesteanu.

Ea a precizat ca reducerile se fac de la alocatiile prevazute pentru personal, servicii, deplasari, diferite categorii de cheltuieli. „Salariile si pensiile vor fi onorate la timp. Se prevad anumite optimizari de personal, dar aceasta nu prevede reducerea salariilor”, a explicat ministrul demisionar, adaugand ca este vorba de reducerea premiilor acordate, de exemplu nu in marime de 50%, dar de 10% etc.

Referindu-se la diminuarea volumului remitentelor, Durlesteanu a spus ca ele afecteaza economia, insa nu si partea de venituri ale bugetului. Totodata, ea a recunoscut faptul ca a scazut consumul, iar remitentele nu vor mai fi la nivelul anterior.

In ceea ce priveste reducerea rezervelor valutare pana la 1, 086 mlrd. USD, Durlesteanu a spus ca aceasta nu prezinta nici un pericol, deoarece acest nivel de rezerve permite acoperirea importurilor pentru trei luni. Autoritatile nu se mai asteapta la o crestere economica de 6,5% in 2009, ci la o descrestere sub 1%.
Pe de alta parte, reprezentantii autoritatilor din teritoriu au declarat ca reducerea bugetelor locale cu 20% va afecta achitarea salariilor si pensiilor. Presedintele raionului Cahul, Gheorghe Vasilache, a spus ca reducerea alocatiilor bugetare va afecta achitarea ritmica a salariilor bugetarilor din raion. Presedintele Consiliului raional Ungheni, Ion Harea, a comunicat ca administratia locala a elaborat inca anul trecut un plan de coeziune socio-economica de prevenire a crizei. Potrivit lui Harea, Ministerul Finantelor i-a comunicat ca in 2009 raionul Ungheni va primi cu aproape 26 mln. lei mai putin de la bugetul central. Ion Harea a spus ca, in baza informatiilor ce vor fi prezentate de catre primarii, va merge la Ministerul Finantelor pentru a demonstra ca, daca vor fi reduse cele aproximativ 26 mil. lei, atunci bugetarii vor ramane fara salarii, scolile si gradinitele fara hrana si caldura, practic va fi paralizata activitatea sferei bugetare.

Si analistul economic Veaceslav Ionita considera ca reducerea cu 20% a alocatiilor pentru bugetele locale va conduce la neachitarea salariilor. Potrivit lui, in primele luni ale anului, guvernul a folosit trei instrumente financiare pentru a diminua efectele crizei: a valorificat venituri din privatizarea patrimoniului de stat, a contractat imprumuturi de pe piata de capital si a stopat restituirea TVA catre agentii economici. Potrivit lui Ionita, aceste solutii s-au epuizat, iar acum guvernului ii mai ramane o singura iesire din situatie: credite si donatii de la institutiile financiare straine.
 

Dupa Interlic

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *