Astăzi 26 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:59
Abonamente

Interviu 26 Martie 2013, ora 05:58    Din editia print

Ala Şupac: „Din cauza şomajului, multe femei ajung până la disperare...”

Marime Font

Astăzi, dna Ala Șupac conduce Agenţia pentru Ocuparea Forței de Muncă a municipiului Chișinău. Dar înainte de a ajunge şefă a fost... şomeră.  

Poate şi de aceea înţelege foarte bine starea celor care vin la Agenţie în căutarea unui loc de muncă. Eroina noastră susţine că cele mai afectate de fenomenul şomajului sunt femeile. Atunci când rămân fără un loc de muncă, multe din ele iau calea străinătăţii, de unde se întorc peste ani cu sănătatea zdruncinată. Cât de greu este să fii şomer şi ce face statul pentru ca această categorie de persoane să se menţină pe linia de plutire - aflaţi din interviul ce urmează.

- Doamnă Ala Şupac, ce ne puteţi spune despre oamenii chinuiţi care vă trec zilnic pragul?


- Astăzi, oricine poate ajunge în şomaj. Iar pierderea locului de muncă este un mare stres, indiferent dacă ai pierdut un salariu derizoriu, de câteva sute de lei, sau unul mult mai mare, de 15-16 mii de lei. În relaţiile cu ei e nevoie de multă înţelegere din partea noastră, aş zice chiar de o doză în plus de omenie, pentru că anume acest lucru îl cerem de la colaboratorii noştri.

-Dumneavoastră cum aţi ajuns să lucraţi aici?

- Pentru prima dată am venit la Agenţie acum 20 de ani, să mă înregistrez ca şomer. Sunt inginer-programator de specialitate. În anul 1992, lucram la un birou de proiectare aflat în subordinea Ministerului Comerţului al URSS. În urma reducerii statelor de personal, biroul a fost lichidat şi primele care au fost supuse procedurii de reducere au fost mamele cu copii mici. Am mers la secția pentru ocuparea forței de muncă din sectorul Buiucani, conform vizei de domiciliu, și m-am înregistrat cu statut de șomer. Norocul meu a fost că tocmai în acea perioadă Agenţia avea nevoie de specialiști care cunoșteau computerul şi mi s-a oferit un loc de muncă în funcția de specialist pentru plasarea în câmpul muncii în sectorul Botanica... În 1995 am fost numită şef al Secţiei mediere a muncii, care coordona activitatea secțiilor pentru ocuparea forței de muncă din toate sectoarele municipiului Chișinău, iar din 2005 sunt director al Agenţiei pentru Ocuparea Forței de Muncă a municipiului Chişinău.

-Cât valorează astăzi ajutorul de şomaj?

- Dacă până la 1 iulie 2011, cuantumul ajutorului de șomaj se achita în raport cu salariul mediu pe republică pentru anul precedent conform motivului concedierii: 50 la sută în cazul persoanelor eliberate în urma reducerii numărului sau a statelor de personal din unitate sau lichidării unității; 40 la sută pentru persoanele concediate în legătură cu expirarea termenului contractului individual de muncă pe durată determinată; 30 la sută pentru persoanele care au fost eliberate prin demisie, în prezent ajutorul de şomaj se stabilește diferențiat, în funcție de circumstanțele în care a încetat activitatea de muncă din salariul mediu al persoanei cu respectarea aceloraşi proporţii de 50, 40 şi 30 procente pentru diferite motive de concediere. Ajutorul de șomaj minimal constituie 600 lei, iar cel maximal nu trebuie să depăşească salariul mediu pe economie pentru anul precedent, care acum constituie 3478 de lei. Sunt persoane care la locul de muncă au avut salarii de peste 10-16 mii lei. Dar când s-au înregistrat ca şomeri li s-a stabilit ajutorul de șomaj maximal de 3478 lei şi ele s-au alarmat: „Cum să trăim cu o asemenea indemnizație?!”.

- În şomaj ajung mai des femeile sau bărbaţii? Şi cine suportă mai greu lipsa unui loc de muncă?

- Raportul e de 50 la 50, uneori prevalează procentul bărbaţilor şomeri, fiindcă femeile acceptă mai uşor ofertele locurilor de muncă disponibile. În schimb, femeile sunt mai afectate de şomaj. Multe dintre ele ajung la disperare şi iau calea străinătăţii. Cunosc câteva cazuri concrete, când munca la negru peste hotare nu numai că nu le-a salvat situaţia materială de acasă, dar le-a distrus viaţa. După ce s-au întors din Italia, Grecia, Portugalia, aceste femei se confruntă cu probleme grave de sănătate. O clientă de-a noastră, pierzându-şi locul de muncă în Moldova, a lăsat trei copii şi a plecat în străinătate. Le trimetea bani, dar s-a dovedit că aceşti bani nu i-au fost de niciun folos. Acum suferă de o boală psihică. Este o persoana delicată, de altfel, adesea ne spune: „Ce am câştigat eu din faptul că am muncit atâţia ani prin străini? M-am întors acasă, iar copiii nu mă recunosc, fiica e bolnavă, un fiu e la închisoare, altul are alte probleme...”. Acum caută un loc de muncă, dar e respinsă de angajatori, pentru că o femeie cu o asemenea maladie are şi un comportament care dă de bănuit, inclusiv prin felul cum se îmbracă. Iar la medic nu vrea să meargă. O altă femeie a muncit 14 ani în Grecia şi s-a întors bolnavă. Avea acelaşi diagnostic. Am încercat să o ajutăm implicând și alte organizații care erau gata să-i procure toate medicamentele necesare pentru un curs de tratament, dar reacţia ei a fost de respingere totală: „Mă credeţi bolnavă de cap?!”. Pe urmă, când boala a progresat, a fost tratată la psihiatru. În alte ţări, dacă la o agenţie similară cu a noastră se prezintă asemenea persoane, imediat sunt alertate anumite servicii, vin, le iau şi le includ în programe speciale de care au necesitate, pentru a fi mai apoi integrate în câmpul muncii. La noi aşa servicii încă nu sunt dezvoltate. Agenția poate să le caute doar un angajator, dar cine o să le ia la lucru, fiind în această stare? Cu toată stima şi respectul faţă de ele, ambele au studii superioare, dar nu le putem plasa în câmpul muncii.

- Din cauza migraţiei suferă copiii rămaşi singuri acasă, suferă părinţii acolo, în depărtare. De ce nu creăm mai multe locuri de muncă în Moldova?

- Sigur că e nevoie de mai multe locuri de muncă în R. Moldova, pentru că în ţară străină nimeni nu te aşteaptă cu braţele deschise. În special la sate, e criză de locuri de muncă. La Chişinău sunt oferte de muncă – de exemplu, în 2012 Agenţia a gestionat peste zece mii de locuri de muncă vacante. Acestea sunt profesii de croitor, cusătorese, bucătar/cofetar, vânzător, chelner/barmen, sudor, tâmplar, zugrav, lăcătuş, contabil, ingineri de diferite profiluri, operator call centru, ingineri-programatori etc. Mai mult decât atât, avem cursuri gratuite, iar din 1 iulie 2011 achităm persoanelor care trec un curs de instruire bursă pe perioada studiilor - 10 procente din salariul mediu pe republică pentru anul precedent. În anul 2012, Agenția a instruit 555 de persoane, iar 96 la sută din ele au fost plasate în câmpul muncii. Unii angajatori oferă şi salarii mari, bonusuri pentru transport, condiţii bune de muncă. De exemplu, întreprinderile SA „Ionel” și SA „Artizana” şi-au modernizat utilajul, iar salariile depind de atitudinea şi profesionalismul fiecăruia. Ajung şi până la 5000 de lei. Din păcate, tinerii nu vor să îmbrăţişeze aceste profesii. La celălalt pol sunt profesiile de care piaţa este suprasaturată. Şanse reduse la angajare au juriştii, economiştii, merceologii, biologii, chimiştii, agronomii, zootehnicienii, medicii veterinari. Chiar şi psihologii. La fel, specialiştii în relaţiile internaţionale, care adesea absolvind facultatea nu cunosc fluent o limbă modernă...

- Pe de o parte, un tânăr care a obţinut diploma de jurist sau economist consideră mai prejos de demnitatea sa să accepte o profesie muncitorească, iar pe de altă parte, acelaşi tânăr nu este suficient de competitiv pentru a obţine un loc de muncă pe profesia sa... E un paradox?

- Nu este competitiv din mai multe cauze. Practica de producere adesea este efectuată formal. Iată chiar acum, m-au telefonat de la o instituţie de învăţământ şi mi-au spus că ne trimit la practică vreo nouă tineri. Iar din cei nouă s-a prezentat unul singur. I-am spus din start: dacă vrei să obții o practică serioasă, poftim la noi, dacă ai nevoie doar de o hârtie care să confirme că ai făcut aici practica – ai greşit adresa. În alte ţări, înainte de a fi angajaţi, tinerii trebuie să treacă un curs de instruire obligatoriu, timp de cel puțin trei săptămâni, la întreprindere, să se vadă
dacă au abilităţile necesare. Ştiu asta şi de la copiii mei, care muncesc în Republica Bulgaria. Contractul individual de muncă, pe lângă alte prevederi, conţine şi trei săptămâni de instruire obligatorie.

- Ce fac feciorii dumneavoastră în Bulgaria?

- Maxim şi Vadim au studiat acolo, unul este inginer în telecomunicaţii, celălalt a absolvit relaţii economice internaţionale. Ambii au făcut şi masteratul la Sofia, apoi au participat la concursuri de angajare, nu au avut pe nimeni acolo care să pună un cuvânt pentru ei, s-au descurcat singuri şi au reuşit. Nu vreau să-i laud, dar am nişte copii exemplari. Când studiau la universitate şi voiam să le transmit câte ceva din Moldova prima întrebare era: „Nu se întâmplă aşa că tot ce aveţi voi ne trimiteţi nouă?...”. Fiul mai mic a făcut și cursuri de bucătar/cofetar. Acum îi prind bine aceste cunoştinţe - închiriază împreună un apartament, fiul mai mare achită chiria şi serviciile, celălalt e responsabil de bucătărie. Asta i-am învăţat şi acasă - să muncească mult.

- Vi-i dor de dânşii?

- Bineînţeles. Comunicăm prin telefon, prin skype, vin o dată în an acasă... Dar pe de altă parte şi eu, şi soţul suntem mulţumiţi - ne bucurăm de succesele lor - tot ce au studiat la universitate pot aplica în activitatea lor profesională. Din discuțiile cu copiii noştri constatăm că practica obținută de tinerii moldoveni peste hotare este extrem de binevenită şi pentru R. Moldova...
 
Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de: Tatiana Corai
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 16:59

Air Moldova a lansat astăzi în premieră zborul spre Nisa, Franța

Air Moldova a lansat astăzi în premieră zborul spre Nisa, Franța

Air Moldova, cea mai mare companie aeriană din Republica Moldova a lansat vineri, 26 aprilie, zboruri spre o nouă destinație – Nisa, de două ori pe săptămână. Prețul biletelor pentru una din cele mai cunoscute destinații turistice pe Coasta de Azur începe de la 99 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 14:14

Construcția conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, care va demara săptămâna viitoare, este, în opinia premierului Pavel Filip, un pas important spre asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:06

Cel mai mare parc de distracții din țară, ”OrheiLand”, se pregătește pentru deschiderea de 1 iunie, atunci când împlinește un an de la inaugurare. Ca de obicei, administrația Centrului vine cu surprize și atracții inedite pentru vizitatori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 11:04

 Alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în baza aceluiași sistem electoral ca scrutinul ordinar, adică în baza sistemului mixt aplicat la 24 februarie curent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:52

Peste un sfert din ţigările electronice sunt contaminate cu bacterii care provoacă astm, inflamaţii şi reducerea capacităţii pulmonare, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, din SUA, citat de The Telegraph.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:37

UE: Decretul lui Putin este un atentat la suveranitatea Ucrainei

Decizia Rusiei de a înlesni acordarea cetăţeniei ruse pentru locuitorii regiunilor separatiste din Ucraina constituie un alt atac al Moscovei asupra suveranităţii ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, cerându-i Rusiei să înceteze...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:34

Vinerea Mare. Tradiţii şi superstiţii în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare

Vinerea Mare este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi. În această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Iisus Hristos. În Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă din Săptămâna Mare nu se lucrează, iar cei care mor ajung în iad, pentru că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 08:31

Tragedie în Vinerea Patimilor, transmisă Live pe Facebook. Un şofer a ars de viu, după ce s-a izbit cu Opelul de copac

Tragedie în Vinerea Patimilor, în localitatea Truşeşti, judeţul Botoşani. Un şofer a murit ars de viu, după ce maşina în care se afla a luat foc după ce s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului. Un alt şofer a transmis accidentul live pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 26 Aprilie 2019, ora: 08:29 de Dorin Dusciac

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental”

Grigore Chiper: „Literatura română încă nu este un obiectiv al cititorului occidental” Din editia print

Grigore Chiper s-a născut la 16 aprilie 1959, în s. Copanca, r-nul Căușeni. Este absolvent al Facultății de Filologie a USM (1981). A activat ca profesor la Universitatea din Tiraspol (cu sediul la Chișinău). Este redactor asociat la revista „Contrafort” din Chișinău. A...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Aprilie 2019, ora: 08:22

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 APRILIE 2019. BALANȚELE ÎȘI POT EXTINDE FAMILIA

Horoscopul zilei de 26 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 07:19 de Mihaela Culcinschi

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară?

Egalitatea de gen în R. Moldova, cum se respectă și cât e de necesară? Din editia print

După 13 ani de la adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii de şanse Între femei şi bărbaţi, rata violenței domestice se menține la un nivel destul de înalt

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Aprilie 2019, ora: 06:47 de Ana Marchitan

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău

FOTO /// Un arhitect propune construcția Coloanei Infinitului la Chișinău Din editia print

Arhitectul Alexei Gărgăun a schițat proiectul unui monument care, în opinia sa, ar putea revoluționa arhitectura din țara noastră. Este vorba de un centru de business, sub forma renumitei sculpturi Coloana Infinitului de Constantin Brâncuși, care s-ar încadra perfect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:30

Autoritatea Aeronautică Civilă vine cu detalii despre AVIONUL, care a aterizat ILEGAL pe Aeroportul din Chişinău

Autoritatea Aeronautică Civilă anunţă că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. MoldATSA a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 18:29

Rami Malek va juca rolul personajului negativ din noul film „James Bond”

Alături de Daniel Craig, actorul Rami Malek, premiat recent cu Oscar pentru rolul din „Bohemian Rhapsody”, va face parte din distribuţia noului film al francizei „James Bond”, au anunţat, joi, din Jamaica, producătorii Barbara Broccoli şi Michael G. Wilson, alături...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 16:30

FMI avertizează politicienii din opoziție să nu atenteze la independența BNM

Fondul Monetar Internațional recomandă politicienilor de la Chișinău să evite orice inițiative care ar atenta la independența și funcționalitatea Băncii Naționale a Moldovei. «FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu», se spune într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:44

Fără limba rusă în instituții! Limba ucraineană este unica limbă de stat din Ucraina

Rada Supremă a Ucrainei a votat astăzi un proiect de lege care prevede că limba ucraineană este unica limbă de stat și de utilizare la nivel oficial în țară. Astfel, președintele țării, deputații, judecătorii, procurorii, funcționarii Băncii Naționale, persoanele care dețin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:37

Partidul estonian cu cele mai multe mandate în parlament a rămas în opoziție din cauza aroganței liderului său, ar putea fi un precedent pentru Moldova

În Estonia, partidul care a luat cele mai multe voturi la ultimele alegerile parlamentare, a rămas în opoziție, din cauza aroganței liderului acestuia, Kaja Kallas.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:34

Die Zeit despre relativa normalitate a rezultatului scrutinului din Ucraina

Alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al Ucrainei la sfârşitul săptămânii trecute ar putea fi mai puţin neobişnuită decât ar fi tentaţi să creadă oamenii, scrie joi săptămânalul german Die Zeit, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:33

Ucraina a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU din cauza ultimei decizii a lui Putin

Autoritățile ucrainene au cerut președintelui Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întrunire de urgență în legătură cu decizia lui Vladimir Putin, presedintele Rusiei, de simplificare a eliberării de cetățenii ruse locuitorilor din zonele controlate de forțele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 13:22

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

Partidul ȘOR a început lucrările de iluminare stradală în al treilea sat din circumscripțiile în care a învins la alegeri

La doar două săptămâni de la anunțarea noului program infrastructural de anvergură, care prevede iluminarea a 104 localități din Republica Moldova, Partidul Șor a început lucrările în al treilea sat deja – Furceni, raionul Orhei. Astfel, peste aproximativ o lună,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:41

(video) Dumitru Alaiba, deputat PAS: Vom organiza atâtea alegeri anticipate, câte vor fi nevoie pentru a lua majoritatea

Deputații din fostul bloc electoral ACUM se pare că sunt cu gândul numai la alegeri, chiar dacă organizarea acestora costă bugetul de stat sute de milioane de lei. Cel puțin asta reiese din declarațiile făcute de Dumitru Alaiba, deputat din fracțiunea PAS. Alaiba a declarat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:40

România este cel mai fidel susținător al integrării europene a Republicii Moldova

Stadiul actual al cooperării Republica Moldova-UE, importanța aprofundării Parteneriatului Strategic cu țara vecină dar și sprijinul României acordat autorităților Republicii Moldova în continuarea procesului de reformă în spirit european a fost discutat de secretarii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:39

Proprietarul unei rețele de farmacii apreciază modificările în legislația fiscală, operate în vara anului trecut

Implementarea micii reforme fiscale de către actuala guvernare are un efect pozitiv asupra economiei naționale. Este opinia lui Iurie Bezer, directorul companiei farmaceutice Becor și al rețelei de farmacii Elody, exprimată într-un interviu pentru pavelzingan.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:38

Analiză: Prin îmbunătățirea programului Prima Casă, Executivul impulsionează creditul imobiliar din țara noastră

Către finele anului 2019, împrumuturile imobiliare ar putea să se plaseze pe locul doi în structura creditului bancar, depășindu-le pe cele pentru consum și industrie. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize publicată pe pagina de Facebook Poșta de Știri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Aprilie 2019, ora: 12:35

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

Fapte Bune - un nou proiect inițiat de Partidul ȘOR

În ajunul sărbătorilor pascale, Partidul Politic ”ȘOR” a mai inițiat un program menit să schimbe viața oamenilor în bine. Este vorba de proiectul ”Fapte Bune”, care, la prima etapă, este implementat în localitățile în care cetățenii...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)