Ultima oră

Din disperare, Turcia aruncă poliţia municipală în lupta împotriva inflaţiei. Turcii sunt îndemnaţi să raporteze creşterile neobişnuite de preţuri

Membrii poliţiei fac vizite surpriză la supermarketuri în camionete, ana­lizând rafturile cu produse şi adresând avertismente managerilor suspectaţi că umflă preţurile, scrie Bloomberg.

Noile măsuri reflectă disperarea în creştere a strategilor în condiţiile în care prăbuşirea cu 38% a lirei din acest an are un impact puternic asupra preţurilor, împingând inflaţia la un maxim pe 15 ani de aproape 25% în septembrie.

Preţurile de producător au crescut cu aproape dublul acestei rate.

Verificările vin după ce ministrul turc de finanţe Berat Albayrak le-a cerut magazinelor şi companiilor să ofere discounturi consumatorilor pentru a menţine preţurile sub control, potrivit Financial Times.

Albayrak le-a cerut companiilor să reducă preţurile cu 10% până la sfârşitul acestui an ca parte a planului de combatere a inflaţiei.

Acesta a anunţat că această campanie va fi una voluntară, dar i-a îndemnat pe cumpărători să se în­drepte către companiile care par­ticipă, companii care-şi lipesc un logo special pe ferestre.

„E un plan absolut nebunesc“, spune Paul McNamara de la GAM. „Trimite exact semnalele greşite.“ Acesta arată că eforturi similare de a forţa companiile să rezolve problema inflaţiei au eşuat.

„Singura modalitate de a ţine inflaţia scăzută este prin aprecierea monedei sau trecerea printr-un fel de recesiune care trage în jos salariile şi cererea“.

Albayrak a avertizat companiile care nu se conformează că vor fi monitorizare şi i-a încurajat pe cetăţeni să sune la o linie specială pentru a raporta majorări neobişnuite de preţuri.

Miniştrii turci au promis de asemenea că facturile la electricitate şi gaze nu vor creşte înainte de sfârşitul anului şi au anunţat că furnizorii de stat de ceai, carne, produse lactate şi orez fie vor îngheţa preţurile, fie le vor reduce.

De asemenea, băncile turceşti vor oferi un discount de 10% la creditele luate cu „dobânzi ridicate“ de la începutul lunii august.

FMI a redus recent estimarea de creştere a economiei turceştip e 2019 de la 4% la 0,4%, dar Albayrak susţine în continuare că cea a fost mai greu a trecut.

zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *