Editorial

Din filme diferite

El e starul care se lăuda, cu ani în urmă, pe rețelele de socializare că trimite bombardiere în România, același star care a luptat în războiul din Transnistria și care acum se plimbă prin aeroportul din Chișinău ca Vodă prin lobodă. Unde obrazul e gros, n-ai ce face. Așa că nu s-a sfiit să vină iarăși la noi, în prima săptămână a lui iulie, ca să ne spună cât de dezamăgiți suntem de Europa.

Cine să știe mai bine ce ne dezamăgește dacă nu Moscova? Rogozin cel știutor ne lămurește, acasă la noi, ce ne place și ce nu, ce ne trebuie și ce nu. E extrem de interesantă această convingere a starului rus. Dar nu pot să nu mă întreb de ce anume e plină Europa de ruși, dacă Europa e o amăgeală, iar Rusia răspunsul la toate problemele. Până și în Arad pe stradă auzi vorbitori de rusă, ce să mai spunem despre orașele mari din Europa.

Cu mai puțin de o lună în urmă, publicația britanică The Times scria despre cetățenii ruși și ucraineni care locuiesc ilegal în Europa și în Marea Britanie, cu acte false românești. Destul de neașteptat, aș spune. Pe ucraineni, având în vedere evenimentele din 2014 până în prezent, îi pot înțelege. Calculând la rece vedem bine că fug de ruși. Însă nu cred că rușii cu buletine false românești, stabiliți în Anglia, s-au dus acolo ca să-i caute pe vecinii lor din Donețk.

Minunata lume rusă a lui Rogozin pare să nu îi convingă pe propriii cetățeni. Se pare că rușii sunt atât de dezamăgiți de politica și traiul din țara lor, încât sunt în stare să o taie de acolo cu acte false. Ori un astfel de risc te poate trimite și la pușcărie. Ce să înțelegem? Că mulți ruși preferă pușcăria decât traiul din Rusia? Atunci despre ce dezamăgiri vorbește Rogozin?

Cred că e timpul să țină predici conaționalilor lui. Să îi convingă pe ei ce dezamăgire cruntă e să poți pleca în Europa cu actele tale, nefalsificate. Să le explice lor cât de nefericiți suntem cu pașapoartele noastre biometrice cu care putem merge bine-mersi în lume, fără taxe la negru și fără vize. Să îi lămurească pe ei ce triști sunt studenții noștri care pot studia în Europa. Dacă va reuși să îi convingă, poate vor fi mai puțini ruși cu acte false.

Și să nu mă înțelegeți greșit, nu îi condamn pe bieții oameni. Și eu dacă aș locui în Rusia, mi-aș dori să plec. Cu politica rusească cred că sunt de acord doar politicienii ruși și cei cumpărați de ei, așa ca socialiștii de la noi. Igor Dodon și tovarășii lui sunt sigură că se simt foarte nefericiți că putem merge oricând în Europa și că la Prut nu e un zid cu sârmă ghimpată. Ei au visuri vechi, nostalgii siberiene și – la fel ca tovarășul Dmitri Rogozin – sunt din cu totul alt film decât noi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *