Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:58
Abonamente

Editorial 16 Decembrie 2017, ora 08:42    Din editia print

Marime Font

Din lumea lui Oblio

Cu aproximativ trei ani în urmă vă povesteam despre o operă de artă a animației universale: The Point (1971), un film care a trecut în mod uimitor de cenzura comunistă. 

 
 
 

Dar ca să recapitulăm firul epic, voi reda câteva observații de acum trei ani: totul începe într-o lume în care toate aveau un vârf (rost), inclusiv capetele oamenilor erau țuguiate, prăjiturile și casele, toate operele de artă de la muzeu. De precizat că nu existau vârfuri diferite, unul mai la est, altul mai la vest, ci toate aveau exact același vârf (rost!), ceea ce te trimite imediat cu gândul la o ideologie totalitaristă. Chiar în debutul filmului este prezentat un artist care pictează un cerc, iar după ce este dat afară din Muzeul de Artă, se întoarce cu un triunghi și este aplaudat.

În această lume se naște Oblio, singurul diferit, deoarece se naște cu capul rotund, ceea ce te face automat să te gândești că Oblio e singurul normal. Însă pentru a nu fi exclus din societate (și aici simțim din nou trimiterea la totalitarism) mama lui îi pune pe cap o căciulă țuguiată ca să pară ca toți ceilalți. Până la urmă, fiind știut de toți ca pointless (fără vârf, dar și fără rost), acest lucru fiind împotriva legii, Oblio este exilat în Pointless Forest (Pădurea fără sens / inutilă / fără rost).De ce am intrat în această amplă redare a poveștii lui Oblio, foarte simplu, fiindcă noi trăim astăzi în țara lui Oblio. Însă spre deosebire de el, noi nu înțelegem cu exactitate ce se întâmplă cu noi. Avem încă senzația că o raritate nu e Oblio, ci capul țuguiat. Altfel cum se explică uimirea ce ne cuprinde ori de câte ori aflăm că un om intrat în politică e corupt?

Presa din Moldova observa cu stupoare că Bogdan Zumbreanu, noul director al CNA, ar fi fost implicat în câteva dosare pierdute la CEDO și că mama soției sale face parte din Partidul Democrat.

Până la urmă nu aceasta e problema, poate că domnul Zumbreanu chiar o fi de treabă, însă pe mine mă miră uimirea presei de la noi, uimirea oamenilor când într-o funcție de conducere apare cineva despre care se poate spune că e amestecat / vândut / corupt de partidele dominante de la noi.

De ce să ne mirăm de capul țuguiat al politicii moldovenești? Noi ar trebui să înțelegem în ce țară trăim și să devenim uimiți abia când vom da de un Oblio, de un om absolut normal, dar diferit de toți ceilalți, care să nu poată fi acuzat de influența partidelor politice. Abia atunci, când o minune de om, când un politician nou-nouț, necorupt, neîmbogățit peste noapte va veni să ne facă dreptate, ar trebui să exclamăm cu uimire: iată cine a ajuns într-un fotoliu de conducere.

Dar cum am învățat de la Oblio, un astfel de om va sfârși în Penitenciar(ul fără sens) sau în arest la domiciliu, alături de hoții miliardului. Pentru că în lumea reală o căciulă țuguiată fie nu o porți, fie ți se lipește definitiv de cap, devenind parte din corp. Așa cum am văzut că s-a întâmplat cu mulți politicieni tineri. 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md