Editorial

Din nou despre şantajul energetic

Rogozin a avut un raţionament înduioşător: Chişinăul şi Tiraspolul sunt ca o familie, iar într-o familie nu pot exista două frigidere diferite – aşa că datoria trebuie plătită în comun.

Rogozin s-a făcut că uită un detaliu: frigiderul transnistrean a fost şi este păzit de trupele ruse. De vreo 20 de ani nu mai există un frigider comun în R. Moldova şi asta din cauza trupelor ruse. Păziţi de militari cu drapelul rus pe mânecă, transnistrenii şi-au umplut frigiderul şi s-au ghiftuit pe săturate. Iar acum vor ca cetăţenii R. Moldova să le plătească datoriile. În plus, mai vor ca militarii ruşi să rămână şi să le păzească şi pe mai departe frigiderul. Raţionamentul acesta este atât de strâmb, încât doar un retardat ar putea să îl considere ca fiind unul corect. Niciun oficial rus nu poate să creadă în aşa ceva. Este vorba de viclenia grosieră tradiţională, de o ipocrizie dusă la extrem. Cine îi poate crede pe oficialii ruşi când spun că nu știau ce se întâmplă cu banii şi gazele trimise în Transnistria?

Ba ştiau foarte bine şi le convenea foarte mult tot ceea ce s-a petrecut vreme de 20 de ani la Tiraspol. O zonă ambiguă din punct de vedere legislativ şi cu statut internaţional incert este o mină de aur pentru pescuitorii în ape tulburi, indiferent de originea lor. Dacă Moscova ar vrea să ne facă să credem în bunele sale intenţii, ar trebui să ducă la bun sfârşit anchetele anunţate în cazul lui Igor Smirnov şi să anunţe public rezultatele acestor anchete. Însă Igor Smirnov nu va fi niciodată anchetat sau judecat cu adevărat, cu atât mai puţin se pune problema condamnării sale. Igor Smirnov şi-a îndeplinit misiunea trasată, dacă a băgat şi el puţin mâna în bani, asta este, cine umblă prin miere își linge degetele.

O anchetă corectă asupra celor întâmplate în Transnistria este imposibilă atâta timp cât regiunea rămâne sub ocupaţie rusă. Smirnov nu a furat atât de mult şi nu şi-a deranjat patronii, ba dimpotrivă, a fost până la sfârşit un slujbaş credincios. Are dreptul să îşi consume în linişte averea acumulată, atât el, cât şi urmaşii săi.

Însă declaraţiile lui Rogozin, pe care nici el însuși nu le crede, nu reprezintă decât un circ mediatic. „Nezavisimaia Gazeta” a anunţat că surse de la Tiraspol spun că în Transnistria au sosit deja doi reprezentanţi ai FSB-ului de la Moscova care au fost angajaţi pe posturi de vicepreşedinţi ai KGB-ului local. Aşa da, reformă! Cine are vreo speranţă că Transnistria se va reuni cu R. Moldova poate să o abandoneze liniştit. Reunificarea se va face atunci când va dori Moscova şi conform condiţiilor Moscovei. Şantajul energetic reprezintă principala armă în aceste momente – Moscova vrea să scoată Chişinăul din proiectele energetice europene. Aceasta este adevărata şi singura miză a circului lui Rogozin. Consulatul de la Tiraspol este o chestie simbolică – Moscova are tot ce-i trebuie în Transnistria, trebuie doar revopsită firma.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *