Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Opinii & Editoriale 31 August 2017, ora 05:01    Din editia print

Marime Font

Din nou Mateevici

Miercuri, 23 august 2017, Institutul Cultural Român, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a organizat o serie de evenimente dedicate comemorării a o sută de ani de la mutarea la cele veșnice a scriitorului și preotului Alexie Mateevici.

În dimineața zilei, la Cimitirul Central din Chișinău, a avut loc o slujbă de pomenire, depunere de flori și un recital susținut de poeții Iulian Filip, Ion Găină – venit din Căușeni – și alți poeți din Chișinău.

De la ora 11.00, în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor, a avut loc prezentarea expoziției Al. Mateevici: „Doina dorurilor noastre” și lansarea carnetului cu versuri de pe frontul de la Mărășești, din 1917, al lui Alexie Mateevici, urmată de un colocviu cu genericul „Poetul Alexie Mateevici și poemul Limba noastră: un secol de nemurire”. Recunosc cu încântare și cu tot dragul purtat părintelui Mateevici că am avut emoții răsfoind carnetul.M-a întristat în foarte mică măsură numărul restrâns de participanți. Lumea va spune că așa e în august, că oamenii sunt în concediu. Nu e adevărat. Nu sunt în concediu două milioane de oameni. Alții vor spune că nu s-a știut, dar nici asta nu e decât parțial adevărat.

Sunt zile de comemorare ale unora, când cimitirul central e neîncăpător. Faptul că la Mateevici nu a venit multă lume, nu m-a întristat mai mult acum decât oricând altcândva, fiindcă tristețea în ceea ce îl privește e instalată de multă vreme. Dacă în jurul mormântului său ar fi fost o mare mulțime, ne-am fi întrebat cu toții: dacă îl recunoaștem pe Mateevici, cu tot ce ne-a învățat în scurta lui tinerețe, cum e posibil să ne aflăm în situația în care suntem: cu Dodon președinte, cu întrebări nelămurite asupra identității noastre, cu o limbă de stat română, dar contestată inclusiv la nivel oficial.

Puținii oameni prezenți la centenarul morții unui tânăr intelectual superb, cu o minte strălucitoare, cu o definită identitate națională, cu un talent colosal – demonstrează ceea ce știm deja: că în țara noastră cultura e ultima care contează astăzi. Dar în același timp, dacă un singur om e prezent la crucea lui - e dovada vie că poetul și preotul Alexie a avut o viață împlinită, fie ea și de doar trei decade. Să privim cu sinceritate la anii noștri: ce-am făcut noi până astăzi?

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md