Media

Dinu Patriciu vinde trustul de presă Adevărul Holding

“Am semnat un Head of terms pentru preluarea Adevărul Holding” a declarat Cristi Burci. “În zece zile, vor fi finalizate actele de preluare”, a spus viitorul proprietar al Adevărul Holding, în primul interviu acordat în această calitate.

Acordul prin care Burci va prelua în totalitate Adevărul Holding a fost încheiat la trei fără zece dimineața, după 20 de ore de negocieri.

NEGOCIERI INTENSE. Discuțiile cu Dinu Patriciu au început săptămâna trecută, spune Burci, dar negocierile cele mai intese s-au purtat ieri. După 20 de ore de discuții, miercuri, 5 septembrie, la trei fără zece dimineața, Cristi Burci s-a înțeles cu reprezentanții Adevărul să preia grupul de presă.

Cu Cristi Burci proprietar, Peter Imre va rămâne director general al Adevărul Holding. “Ne cunoaștem de 22 de ani”, spune Burci.

Interviul cu Cristi Burci, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro:

-Ați ajuns la un acord privind preluarea Adevărul?
Cristi Burci: Am semnat un Head of Terms care urmează să fie punctul inițial al unei tranzacții.

Cât vei prelua din Adevărul Holding?
100%.

Când au avut loc primele discuții?
Săptămâna trecută, în urmă cu câteva zile.

Și cum te-ai hotărât să preiei Adevărul Holding?
Mă uit după o oportunitate în această zonă de mai multă vreme, iar Adevărul este o platformă extraordinară. Cred că Adevărul Holding este o fabrică de conținut care poate constitui o bază fantastică pentru tot ce înseamnă conținut digital, foto, video etc. Cred că avem cea mai mare fabrică de conținut din România care poate merge către toate ecranele: computer, tabletă, Ipad, TV.

Dar o fabrică de conținut cu datorii.
Aceste datorii vor fi recalculate, eșalonate și plătite. Vor fi stinse.

De ce crezi că tu, ca nou proprietar al Adevărul, vei reuși unde cei vechi nu au avut rezultate?
Nu vreau să comentez acest lucru.

Când vor fi plătite salariile restante?
În perioada imediat următoare. Acum avem un Head of Terms, iar documentele finale ale tranzacției se vor face în următoarele zece zile. Sunt trei momente importante: momentul de azi, cel de peste zece zile și cel în care vom fi aprobați de Consiliul Concurenței.

Care a fost suma preluării?
Nu pot da astfel de detalii.

A fost o preluare gratuită, cu condiția stingerii datoriilor?
Mai sunt multe lucruri deschise în această tranzacție. Este un punct de suspans, nu pot spune nimic despre acest aspect.

Orice ban care se va plăti până la finalizarea tranzacției se va duce în costurile operaționale, salarii, hârtie etc.

Dinu Patriciu va primi o sumă de bani?
Nu comentez asta.

Peter Imre rămâne director general?
Da, indiscutabil. Avem o relație foarte bună, ne cunoaștem de 22 de ani.

Adevărul are o licență TV. Vei dezvolta și o televiziune?
Categoric da. Dar întâi trebuie să evaluăm toate lucrurile de aici. Trebuie să găsim modalități să monetizăm conținutul în toate formele posibile.

Ce se întâmplă cu proiectul online al lui Răzvan Ionescu?
Cred că proiectul lui Răzvan Ionescu, împreună cu proiectele online din grupul Adevărul vor forma cea mai redutabilă bază de internet din România.

Revine Răzvan Ionescu pe poziția de director editorial al Adevărul Holding?
Suntem prea departe de această discuție.

Sediul rămâne în Pipera?
Cel puțin temporar, da. Vom ști asta până la finalizarea tranzacției. În momentul de față, ne uităm la cea mai optimă formulă de cost. Practic, pentru restructurarea companiei, trebuie să fim extrem de atenți atât cu cheltuielile și veniturile, cât și cu produsele. Controlul costurilor va fi, probabil, unul dintre obiectivele majore ale restructurării.

Trec unele titluri pe online?
Ar trebui să facem întâi o evaluare. Acum este prea devreme.

Ce se întâmplă cu tipografiile?
Vor trebui să devină un centru de profit, pentru că au potențial și au calitate.

În cât timp ar putea ajunge Adevărul la Break-Even, la 0/0 operațional?
Sper ca în următoarele șase luni să ajungem la break even.

Dar datoriile istorice, în cât timp vor fi plătite?
Efortul se va întinde, probabil, undeva între 1 și 3 ani.

Nivelul investiției?
Nu vreau să spun o cifră până nu sunt calculele finale gata.

A existat vreun moment în care deal-ul să nu se facă?
Și acum sunt șanse, până la finalizarea documentelor. Dar mult mai mici. După o zi de 20 de ore, în care am mâncat trei covrigi, e greu de spus care a fost cel mai greu moment.

Posibila preluare a Adevărul Holding de către Cristi Burci a fost anunțată, inițial, de Curentul.ro.

Cine este Cristi Burci?

Cristi Burci a făcut primele afaceri în România la începutul anilor 90. Întors din Statele Unite ale Americii, înfiinţează prima agenţie de publicitate din România, Graffiti/BBDO, din care mai deţine, în prezent, o participare minoritară (6,5%).

Serialul Dallas a revenit în România prin intermediul lui Cristian Burci, care asigura publicitatea în filmul difuzat de TVR. Burci aducea serialul și împărțea publicitatea cu TVR. Primul client a fost Kent (reclama Do you believe in magic).

Tot în anii ’90 a început să investească și în media. Mai întâi, în ziarul Ultimul Cuvânt, primul ziar în culori, dar care nu a rezistat mai mult de șase luni pe piață.

La mijlocul anilor 90, Cristi Burci înfiinţează postul de televiziune Amerom. Ulterior, postul se transformă în Prima TV.

Începutul anilor 2000 este marcat de scandalul din afacerea MTC-TV. Postul MTC-TV, subordonat Ministerului Transporturilor (condus de Miron Mitrea), face un contract de asociere în participațiune cu Global Media, firmă controlată de Cristi Burci. Aproximativ 6 milioane de dolari au ajuns în conturile companiei de media.

În 2003, Cristi Burci a cumpărat postul Radio Contact şi i-a adus pe Cârcotaşii Șerban Huidu şi Mihai Găinuşă la postul lui. Cu un nou nume – Kiss FM, postul a trecut rapid, într-un an, pe primele locuri în audienţă.

Ascensiunea Kiss FM a fost de bun augur pentru omul de afaceri. În 2005, Cristi Burci vinde Prima TV, Kiss FM și Star FM celor de la SBS Broadcasting, pentru 30 de milioane de euro.

În afară de massmedia (în care nu mai are nicio participare în prezent), şi-a concentrat afacerile în industrie, mai precis în transporturi. A cumpărat Romvag, Fabrica de Vagoane Arad și fabrica de vagoane Meva (din Turnu Severin), pe care le-a reunit în International Railway Systems (IRS).

În 2006 a făcut consultanță pentru turcii de la Dogan Media cu ocazia intrării pe piață a postului Kanal D.

În toamna lui 2010 a fost în negocieri avansate pentru cumpărarea Realitatea TV..

Cristi Burci a lansat și Digital Catalyst Fund, ce va oferi suport și consiliere anteprenorilor la început de drum din Europa și Statele Unite punându-i pe aceștia în contact cu echipe tehnice din România

via paginademedia.ro/hotnews.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *