Dionis Cenușă despre lista PAS. Are prea puțini specialiști în bună guvernare, anti-corupție și integrare europeană

publicat în Moldova pe 16 Mai 2021, 06:55

 

In continuare am cateva observatii legate de PAS, care se auto-denumeste pro-UE si anti-coruptie.

- Cati specialisti in buna guvernare, politici anti-coruptie, etc. se regasesc pe lista? A vrea sa combati coruptia depinde de actiuni, pe care trebuie sa le sugereze parlamentarii/in parlament.

- Cati specialisti in integrare europeana/afaceri europeni (in special pe sectoare) au fost inclusi pe lista? In UE, nu se integreaza cu ochii inchisi, ci in cunostinta de cauza.

1. Lista PAS anunta riscul unui nucleu mic de legiutori, restul ar putea sa aiba rolul de “maini ridicate”.

2. Daca, ipotetic, PAS reuseste sa fie majoritatar, atunci cei din frunte vor emigra in guvern, atunci nucleul din parlament va fi si mic, iar centrul puterii se va muta spre presedintie.

3. Lista PAS indica ca se merge foarte mult pe scenariul ucrainean, unde Zelensky a castigat parlamentare, dupa care si-a adus partidul nou-creat in parlament.

Aici avem o problema si o particularitate:

- majoritatea lui Zelensky este alcatuita preponderent din “maini ridicate”, cu un rol tehnic de a vota ce li se arunca de sus si pregatire foarte slaba;

- Ucraina este republica semi-prezidentiala, iar Moldova este parlamentara (cu alegeri directe ale Presedintelui).

In Parlament trebuie adusi oameni integri, cum vrea care PAS, dar acestia trebuie sa fie si profesionisti (mai ales in aspecte de buna guvernare, integrare europeana) nu “maini ridicate” cu functia stricta de votare.

Asteptarile sunt mari anume fata de PAS, de aceea, acesta este obligat sa asculte si sa modifice lista (se poate de facut acest lucru pana la finele lunii iunie - 2 saptamani inainte de alegeri).

Dionis Cenușă, analist politic