Dionis Cenușă: Victoria Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatîi din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare

publicat în Actualitate pe 21 Octombrie 2019, 12:28

 Victoria candidatului Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatii din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare de a cuceri discursul public in unele regiuni vulnerabile la coruptie si populism politic.


„Sa fii la putere, deja de peste 4 luni, fara a fi capabili de a identifica rapid elite locale si a indeparta regiunile de influenta „offshore-urilor” denota niste probleme esentiale in abilitatile politice ale fortelor de la putere. Minimul necesar pentru a nu deplânge o înfrângere electorala majora a guvernării ar fi ca democratii sa piarda masiv in teritoriu”, mai scrie Cenuşă.

Tot el observă o participare la vot, de proportie catastrofal de mică, pentru circumscriptia nr. 50. „În februarie 2018, au votat practic 50 mii de persoane, la alegerile din 20 octombrie doar circa 6100 de voturi (pana la ora cinci)”, compară Cenuşă. Motivele variază, potrivit analistului, între percepţia votului drept neimportant, deoarece ACUM oricum guvernează, şi campania electorala mai degraba linistita pentru circumscriptia 50, in conditiile in care mobilizarea legata de regimul oligarhic, practic, si-a pierdut importanta. „Vedem care sunt rezultatele alegerilor locale pentru a intelege daca electoratul moldovenesc intra într-o faza de dezangajare politica, care vine in pachet cu pasivitate electorală”, conchide autorul.