Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 07:18
Abonamente

Comentariu 19 Mai 2014, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Diplogopnicul

Imaginaţi-vă că aveţi un copil cu care v-aţi certat şi nu prea vorbiţi de ceva vreme. 

 
 
 

Şi uite că vine un vecin în casă, cu papucii plini de glod şi puţind a alcool, intră în camera copilului şi îl roagă să semneze o cerere ca acesta să fie înfiat de o altă familie. Vecinul îi promite copilului jucării mai frumoase, un calculator mai performant şi părinţi mai iubitori. În tot acest răstimp vecinul mai bea un pahar de vin cu tine la bucătărie şi te asigură că îţi este prieten şi, îţi vrea doar binele. Mai mult, vecinul te asigură că copilul va fi mai fericit în altă familie, la fel şi tu, fără copil. Iar dacă refuzi să laşi copilul să plece, vecinul promite că va veni cu puşca la tine în casă. Pe lângă asta, vecinul îţi spune (tot prieteneşte) că i-a împrumutat nişte bani copilului tău, iar tu în calitate de părinte ar fi bine să întorci datoria. Ce faci cu un astfel de vecin, care se bagă în viaţa ta personală şi în acelaşi timp te asigură că îţi vrea doar binele? Îi dai cu ranga în cap şi nu-l mai primeşti în casa ta niciodată.

Vă daţi bine seama că aluzia de mai sus are în vedere vizita lui Rogozin în Transnistria. Marele prieten al Moldovei a venit în regiunea separatistă ca să ducă la Moscova listele cu semnături pentru aderarea Transnistriei la Federaţia Rusă. Doar că, în cazul politicienilor noştri impotenţi, nimeni nu are curajul să-i dea cu ranga în cap diplogopnicului rus, sau măcar să-l declare persoană non-grata în R. Moldova. Bine măcar că i-au reţinut bagajele cu semnăturile separatiste în Aeroport, în timp ce marele luptător ţarist fugea din ţară ca un şoricel speriat. Imediat ce a ajuns acasă, Rogozin s-a pus pe insultat şi înjurat din nou. Ne-am deprins deja cu acest gen de diplogopnici cultivaţi de Federaţia Rusă. Diplogopnicii n-au nicio treabă cu diplomaţia, au un limbaj de tractorist şi nu sunt în stare să formuleze măcar un enunţ fără să înjure. Însă Rusia are nevoie de astfel de specimene, specimene care provoacă şi instigă popoarele Europei de Est la ură interetnică.Ministerul rus de Externe a dat dovadă de un tupeu inimaginabil atunci când a atenţionat Moldova că reţinerea bagajelor lui Rogozin reprezintă o acţiune neprietenoasă faţă de Federaţia Rusă. Prietenia are probabil o însemnătate aparte pentru Kremlin şi înseamnă să taci chitic, şi să mănânci de la treucă atâta timp cât ţi se permite. Totuşi mi-ar fi interesant să văd cum ar acţiona Kremlinul dacă Angela Merkel ar veni în Kaliningrad să adune semnături pentru aderarea regiunii la Germania. Probabil s-ar supăra rău şi ar spune că Merkel este un criminal care trebuie judecat. Probabil, cancelarul german ar fi fost arestat pe loc pentru astfel de acţiuni „prietenoase”. În schimb, Kremlinul întreprinde astfel de acţiune de destrămare a fostelor state sovietice, ba şi se mai supără precum un copilaş căruia i s-a furat jucăria.

Nu ştiu cât de obtuz la cap trebuie să fii ca să nu observi dublele standarde promovate de Rusia. Probabil trebuie să-ţi iubeşti călăul la nebunie, la fel cum milioanele de sclavi îl iubeau pe călăul Stalin. Pentru că frica se transformă până la urmă în dragoste. Iar politicienilor noştri le este frică de diplogopnicii ruşi, şi într-un moment dat această frică se va transforma în dragoste curată. Curaj, găină, că te tai! Curaj, stimaţi politicieni, că nu vă mai votăm.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul