Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 10:07
Abonamente

Comentariu 19 Mai 2014, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Diplogopnicul

Imaginaţi-vă că aveţi un copil cu care v-aţi certat şi nu prea vorbiţi de ceva vreme. 

Şi uite că vine un vecin în casă, cu papucii plini de glod şi puţind a alcool, intră în camera copilului şi îl roagă să semneze o cerere ca acesta să fie înfiat de o altă familie. Vecinul îi promite copilului jucării mai frumoase, un calculator mai performant şi părinţi mai iubitori. În tot acest răstimp vecinul mai bea un pahar de vin cu tine la bucătărie şi te asigură că îţi este prieten şi, îţi vrea doar binele. Mai mult, vecinul te asigură că copilul va fi mai fericit în altă familie, la fel şi tu, fără copil. Iar dacă refuzi să laşi copilul să plece, vecinul promite că va veni cu puşca la tine în casă. Pe lângă asta, vecinul îţi spune (tot prieteneşte) că i-a împrumutat nişte bani copilului tău, iar tu în calitate de părinte ar fi bine să întorci datoria. Ce faci cu un astfel de vecin, care se bagă în viaţa ta personală şi în acelaşi timp te asigură că îţi vrea doar binele? Îi dai cu ranga în cap şi nu-l mai primeşti în casa ta niciodată.

Vă daţi bine seama că aluzia de mai sus are în vedere vizita lui Rogozin în Transnistria. Marele prieten al Moldovei a venit în regiunea separatistă ca să ducă la Moscova listele cu semnături pentru aderarea Transnistriei la Federaţia Rusă. Doar că, în cazul politicienilor noştri impotenţi, nimeni nu are curajul să-i dea cu ranga în cap diplogopnicului rus, sau măcar să-l declare persoană non-grata în R. Moldova. Bine măcar că i-au reţinut bagajele cu semnăturile separatiste în Aeroport, în timp ce marele luptător ţarist fugea din ţară ca un şoricel speriat. Imediat ce a ajuns acasă, Rogozin s-a pus pe insultat şi înjurat din nou. Ne-am deprins deja cu acest gen de diplogopnici cultivaţi de Federaţia Rusă. Diplogopnicii n-au nicio treabă cu diplomaţia, au un limbaj de tractorist şi nu sunt în stare să formuleze măcar un enunţ fără să înjure. Însă Rusia are nevoie de astfel de specimene, specimene care provoacă şi instigă popoarele Europei de Est la ură interetnică.


Ministerul rus de Externe a dat dovadă de un tupeu inimaginabil atunci când a atenţionat Moldova că reţinerea bagajelor lui Rogozin reprezintă o acţiune neprietenoasă faţă de Federaţia Rusă. Prietenia are probabil o însemnătate aparte pentru Kremlin şi înseamnă să taci chitic, şi să mănânci de la treucă atâta timp cât ţi se permite. Totuşi mi-ar fi interesant să văd cum ar acţiona Kremlinul dacă Angela Merkel ar veni în Kaliningrad să adune semnături pentru aderarea regiunii la Germania. Probabil s-ar supăra rău şi ar spune că Merkel este un criminal care trebuie judecat. Probabil, cancelarul german ar fi fost arestat pe loc pentru astfel de acţiuni „prietenoase”. În schimb, Kremlinul întreprinde astfel de acţiune de destrămare a fostelor state sovietice, ba şi se mai supără precum un copilaş căruia i s-a furat jucăria.

Nu ştiu cât de obtuz la cap trebuie să fii ca să nu observi dublele standarde promovate de Rusia. Probabil trebuie să-ţi iubeşti călăul la nebunie, la fel cum milioanele de sclavi îl iubeau pe călăul Stalin. Pentru că frica se transformă până la urmă în dragoste. Iar politicienilor noştri le este frică de diplogopnicii ruşi, şi într-un moment dat această frică se va transforma în dragoste curată. Curaj, găină, că te tai! Curaj, stimaţi politicieni, că nu vă mai votăm.

Un articol de: Marin Basarab
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)