Politică

Diplomat rus: Pauza în discuţiile privind situaţia din Transnistria s-a prelungit prea mult

"Pauza în acest proces de negociere s-a prelungit mult prea mult. Să ne amintim că a fost posibilă depăşirea unei perioade de stagnare de doi ani şi reluarea discuţiilor în vara anului 2016, datorită eforturilor depuse de Rusia şi de preşedinţia germană a OSCE. Noi insistăm ca procesul de negociere să fie ritmic. Documentele de reglementare ale întâlnirii permanente privind acordul transnistrean prevăd cinci sau şase întâlniri oficiale pe an şi trebuie să încercăm să lucrăm în conformitate cu acest program", a spus Serghei Gubarev.

Diplomatul rus a precizat că "nu ar fi rezonabil să aşteptăm rezultate concrete din fiecare întâlnire, dar exprimarea poziţiilor părţilor şi discutarea lor este singura modalitate de a obţine aceste rezultate".

Referindu-se la obiectivul principal al unei călătorii la Chişinău şi Tiraspol, ambasadorul rus a menţionat că intenţionează să coordoneze problemele care ar putea fi incluse pe ordinea de zi a şedinţei oficiale.

"De asemenea, este important să ne dăm seama cum putem minimaliza impactul factorilor negativi în relaţiile dintre părţi privind procesul de reglementare. Preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat că aspectul cel mai important este ca Rusia să fie pregătită să acţioneze ca mediator şi garant al respectării acordurilor care pot fi încheiate între părţi", a spus Gubarev.

La începutul lunii mai, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că dislocarea oricăror trupe sau baze militare, conduse şi controlate de către state străine, este neconstituţională, cu referire indirectă la situaţia Transnistriei. În hotărârea Curţii Constituţionale se mai arată că, în cazul unei ameninţări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituţionale, precum independenţa naţională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autorităţile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora.

sursa: agerpres.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *