Astăzi 9 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la 4 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 26 Februarie 2020, ora 07:14

Diplomatul cu „Novichok” / Un membru GRU căutat de INTERPOL s-a dovedit a fi membrul delegației Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (The Bellingcat)

Marime Font

Grupul de investigaţie The Bellingcat face dezvăluiri inedite despre activitatea unuia dintre cei trei cetăţeni ruşi inculpaţi în Bulgaria în dosarul otrăvirii omului de afaceri Emilian Ghebrev.

Într-o investigaţie realizată împreună cu Tamedia (Elveţia) şi The Insider (Rusia), The Bellingcat prezintă pe site-ul său cazul nebulos al lui Igor Aleksandrovici Gordienko, alias Gheorghi Aleksandrovici Gorşkov, un individ asociat GRU, spionajul militar rus, şi căutat de autorităţile bulgare în dosarul privind tentativa de otrăvire a lui Emilian Ghebrev. Alţi doi cetăţeni ruşi sunt inculpaţi în acest dosar, şi anume Serghei Pavlov şi Serghei Fedotov, conform unui comunicat al Parchetului de la Sofia.

Potrivit investigaţiei The Bellingcat-Tamedia-The Insider, Igor Gordienko a călătorit şi a lucrat sub acoperire în perioada 2008-2015 pentru GRU sub numele de cod Gheorghi Gorşkov. După afacerea Ghebrev, a fost acreditat într-un post diplomatic la Geneva (Elveţia) sub identitatea sa reală. A fost retras din post în grabă, după apariţia unei fotografii cu el într-o investigaţie jurnalistică legată de cazul Serghei Skripal, fostul agent GRU şi colaborator MI6 otrăvit cu agentul neurochimic Noviciok, la fel ca Emilian Ghebrev.

Loading...


Igor Gordienko s-a născut în 1979, la Bolgrad, un oraş din sud-vestul Ucrainei, în apropierea graniţei cu Republica Moldova, unde tatăl său a condus o unitate militară. La câţiva ani de la naştere, s-a mutat la Moscova, ca urmare a detaşării tatălui său. Nu există informaţii concrete despre şcolile pe care le-a frecventat, dar unele indicii duc către absolvirea Academiei GRU. Prima misiune în străinătate a efectuat-o în ianuarie 2007, cu numele său real, la Cairo, capitala Egiptului, unde a stat timp de 12 zile. După acea călătorie, Igor Gordienko a primit un paşaport cu identitatea falsă Gheorghi Gorşkov, născut în 1977. Şi-a început aventura în străinătate sub această identitate în septembrie 2010, la un an de la înfiinţarea unităţii 29155, cunoscută pentru implicarea sa în diferite acţiuni de destabilizare, începând din Republica Moldova până în Spania. Atunci, în septembrie 2010, Gheorghi Gorşkov, adică Igor Gordienko, a călătorit la Barcelona, în Spania. Tot în acel an a mai vizitat pentru scurt timp Finlanda, Ucraina şi Turcia. S-a mai deplasat în Turcia şi Ucraina în 2011, 2012 şi 2013. Pe lângă cele două ţări, în 2013 a vizitat de două ori Tadjikistanul împreună cu alţi membri ai unităţii 29155, printre care şi Serghei Fedotov, în realitate Denis Sergheev.

În februarie 2014, Gordienko a călătorit sub numele de cod Gorşkov la Praga, capitala Cehiei, iar în iulie, octombrie şi noiembrie acelaşi an a făcut trei deplasări în Elveţia, Franţa şi Italia. La începutul lui 2014, a vizitat oraşul Krasnodar şi Crimeea. În opinia autorilor investigaţiei, el ar fi fost implicat în evenimente legate de anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, întrucât câteva luni mai târziu de la producerea acestui act condamnat la nivel internaţional a primit un apartament de lux la Moscova.

Ultimele călătorii ale lui Igor Gordienko sub numele de cod Gheorghi Gorşkov au legătură cu Bulgaria, fiind făcute în primele cinci luni ale anului 2015, via Istanbul (Turcia) şi Belgrad (Serbia). Alte două personaje apar în registrul acestor călătorii: Serghei Fedotov, adică Denis Sergheev, şi Serghei Pavlov, numele de cod al lui Serghei Liutenko.

La scurt timp după eşecul operaţiunii bulgare, Gheorghi Gorşkov dispare de pe radar. În schimb, Igor Gordienko îşi reia călătoriile cu numele său real, dar de această dată în calitate de secretar III pe lângă delegaţia rusă la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Primul său zbor cu un paşaport diplomatic a avut loc la 27 ianuarie 2017, pe direcţia Moscova-Geneva, cu toate că nu figura pe nicio listă de diplomaţi a MAE rus. Prin urmare, autorii investigaţiei îşi exprimă convingerea că nu era decât o acoperire pentru continuarea activităţii în slujba GRU. Un diplomat străin a declarat sub rezerva anonimatului că l-a recunoscut din fotografia publicată în legătură cu Gorşkov pe site-ul Bellingcat. Gordienko şi-a încheiat prematur mandatul la Geneva, mai exact la 31 octombrie 2018, la aproape opt luni de la otrăvirea lui Skripal. Contactată pentru a oferi lămuriri pe tema activităţii lui Gordienko la Geneva, Daria Rudakova, responsabilă de comunicare la delegaţia rusă la OMC, a declarat că nu îl cunoaşte şi a cerut timp pentru verificarea informaţiei. Contactată din nou, nu a mai răspuns la telefon. Nu există informaţii clare despre adevărata activitate a lui Gordienko la Geneva, dar informaţiile intrate în posesia anchetatorilor arată că a vorbit frecvent la telefon cu Denis Sergheev, Aleksandr Mişkin, alias Aleksandr Petrov, şi Anatoli Cepiga, alias Ruslan Boşirov, toţi trei acuzaţi în tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal. De asemenea, Igor Gordienko ar fi vizitat mai mult Agenţia Mondială Antidoping, Institutul Politehnic de la Lausanne şi pârtii de schi decât OMC, fapt ce arată că avea alte preocupări decât cele menţionate oficial. În plus, anchetatorii au descoperit o creştere bruscă a interesului unităţii 29155 faţă de Geneva în perioada decembrie 2017 - februarie 2018, manifestat prin călătoriile dese efectuate aici de membrii săi, inclusiv de Cepiga şi Mişkin. La 4 martie 2018, Serghei Skripal a fost găsit inconştient pe o bancă din Salisbury, un oraş liniştit din sudul Angliei, alături de fiica sa Iulia. Cazul Skripal a declanşat o criză diplomatică gravă între Marea Britanie şi Rusia. Arătată cu degetul, Moscova a respins orice implicare în tentativa de eliminare a fostului agent GRU. La 31 octombrie 2018, Igor Gordienko a plecat de la Geneva cu direcţia Moscova. Nu există vreun indiciu că ar mai fi călătorit de atunci cu numele său real în afara Rusiei.

The Bellingcat notează că investigaţia în cazul Gorşkov este unul dintre cele mai lungi şi dificile proiecte ale sale de deconspirare a unui agent GRU.

Sursa: adevarul.ro

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 06:59

Renato Usatîi pretinde că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA ALTUI STAT și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Renato Usatîi pretinde că Igor Dodon ar fi obținut CETĂȚENIA ALTUI STAT și și-a făcut de urgență PAȘAPORT în iunie 2019

Igor Dodon ar avea și cetățenia altui stat, cu toate că declară că este doar cetăţean al R. Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Aprilie 2020, ora: 06:54

Eugen Mamot, Maestrul Emerit în Arte s-a infectat cu coronavirus în SPITALUL unde era internat. Se află în stare GRAVĂ

Eugen Mamot, Maestrul Emerit în Arte s-a infectat cu coronavirus în SPITALUL unde era internat. Se află în stare GRAVĂ

Maestrul în Arte și compozitorul Eugen Mamot, distins cu titlul de Artist al Poporului, a fost infectat cu coronavirus în spitalul în care era internat de mai multe săptămâni din cauza unor intervenții chirurgicale la picior. Anunțul a fost făcut pe facebook de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:36

Dodon&Chicu au înțeles că au omorât agricultură și anunță că producătorii vor putea să-și vânda marfa ÎN STRADĂ

Dodon&Chicu au înțeles că au omorât agricultură și anunță că producătorii vor putea să-și vânda marfa ÎN STRADĂ Foto: simbol

Micii producători locali își vor putea vinde produsele în stradă, în locurile autorizate din mun. Chișinău și Bălți. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Situații Excepționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:19

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Conform declarații de avere, Igor Dodon, declară un salariu de peste 226.700 de lei, adică peste 18.800 de lei pe lună, iar soția sa, Galina Dodon, angajată la „Exclusiv Media”, SRL, a câștigat anul trecut aproape 396 de mii de lei, ceea ce ar însemna circa 33 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 20:15

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Lumea e afectată de pandemie, dar ne ferim de boală, de virusul care o provoacă sau de familia din care face parte? 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 19:53

VEȘTI BUNE din Italia - A scăzut numărul persoanelor internate. Alte 2.000 s-au vindecat, un record

VEȘTI BUNE din Italia - A scăzut numărul persoanelor internate. Alte 2.000 s-au vindecat, un record

Datele oferite miercuri de oficialităţile italiene confirmă aspecte pozitive: a scăzut numărul bolnavilor internaţi, inclusiv cei de la Terapie Intensivă pentru a cincea zi consecutiv, a crescut numărul celor vindecaţi dar şi al noilor cazuri anunţate în raport cu numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Aprilie 2020, ora: 19:48

SCANDALOS / Oxana Domenti a fost concomitent Ambasador la ONU și Elveția dar și consilier în cadrul OMS / DOC

SCANDALOS / Oxana Domenti a fost concomitent Ambasador la ONU și Elveția dar și consilier în cadrul OMS / DOC

Oxana Domenti, cumătra lui Dodon și prietena Prim-ministrului Ion Chicu deține concomitent, încălcând toate normele protocolare de ordin legal și diplomatic doua funcții de reprezentare: cea de Ambasador al Republicii Moldova la ONU și în Elveția și cealaltă este de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 19:27

Căușeni - 19 cazuri de coronavirus / Medicii spun că au doar patru aparate de ventilare mecanică și echipamente de protecție inadecvate

Căușeni - 19 cazuri de coronavirus / Medicii spun că au doar patru aparate de ventilare mecanică și echipamente de protecție inadecvate

Spitalele din ţară au nevoie urgentă de ventilatoare, măşti cu filtru şi alte echipamente medicale pentru a lupta cu pandemia de coronavirus. La Spitalul Raional din Căuşeni sunt internaţi 19 pacienţi cu COVID-19. Medicii spun că dacă numărul de cazuri va creşte, situaţia va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 18:47

DISPERAT după PR / Dodon la 17:30 a REPETAT FIX ce-a zis Chicu la 16:00 (VIDEO)

DISPERAT după PR / Dodon la 17:30 a REPETAT FIX ce-a zis Chicu la 16:00 (VIDEO)

Unica diferență notabilă este pauză dintre propoziții pe care o face Dodon, încercând într-un mod penibil să creeze suspans. Această „eroare” se poate explica prin disperarea lui Dodon de a apărea în public, caz în care este neclar ce rol are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 18:37

Uși sudate la un bloc din Chișinău pentru a opri virusul: Ce facem în caz de cutremur?

Uși sudate la un bloc din Chișinău pentru a opri virusul: Ce facem în caz de cutremur?

Două dintre cele trei uși ale blocului de tip cămin din strada Vasile Cheltuială, 9/2 din Chișinău au fost sudate, fiind instituit regim de carantină pentru un termen de 14 zile, având în vedere că două persoane au fost infectate cu virusul COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 8 Aprilie 2020, ora: 18:26

Scandal pe șantierul ilegal de pe strada Nicolae Costin 44/1. Un medic, agresat de reprezentantul companiei de construcții (FOTO)

Scandal pe șantierul ilegal de pe strada Nicolae Costin 44/1. Un medic, agresat de reprezentantul companiei de construcții (FOTO)

Debandada construcției ilegale de pe strada Nicolae Costin, 44/1 a continuat și astăzi. După mai multe încercări eșuate, Primăria Chișinău a început astăzi lucrările de demolare, iar reprezentantul companiei de construcții s-a dat în spectacol și a solicitat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 17:44

Dodon nu se poate opri din mințit / Sistemul medical din Moldova NU ARE 50 mii de cadre așa cum afirmă „șeful” statului

Dodon nu se poate opri din mințit / Sistemul medical din Moldova NU ARE 50 mii de cadre așa cum afirmă „șeful” statului

„Țin să informez șeful statului (poate cei din jur nu au curajul) că sistemul de sănătate nu dispune de cei 50 mii personal medical pe care Dumnealui a anunțat că îi aruncă în luptă cu coronavirusul”, opinează ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 17:38

LIVE VIDEO / +118 cazuri NOI (1174 de cazuri în total) / Declarații de ULTIMĂ ORĂ despre răspândirea coronavirusului în Republica Moldova

LIVE VIDEO / +118 cazuri NOI (1174 de cazuri în total) / Declarații de ULTIMĂ ORĂ despre răspândirea coronavirusului în Republica Moldova

2 sunt de import și 116 sunt cu transmitere locală. Ministra Sănătății nu a anunțat câte teste au fost efectuate astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 17:22

Ţările care au învins COVID-19, dar trebuie să facă asta din nou. Care este motivul pentru care după ce „au netezit” curba, aceasta a început să urce iar

Ţările care au învins COVID-19, dar trebuie să facă asta din nou. Care este motivul pentru care după ce „au netezit” curba, aceasta a început să urce iar

Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud şi Taiwan au reuşit să „netezească” acea curbă prezentă în toate ilustraţiile care vorbesc despre modul în care izolarea socială poate învinge COVID-10. Apoi călători din Statele Unite şi Europa au început din nou...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 17:17

Municipiul Soroca trece la un regim de CARANTINTĂ STRICTĂ. Cei de peste 63 de ani n-au voie să iasă din casă

Municipiul Soroca trece la un regim de CARANTINTĂ STRICTĂ. Cei de peste 63 de ani n-au voie să iasă din casă

 Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale a decis miercuri, 8 aprilie, să înăsprească condiţiile regimului de carantină, introdus pe 1 aprilie în municipiul Soroca, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Aprilie 2020, ora: 16:44

Decizie de ULTIMĂ ORĂ / Traficul internațional este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei

Decizie de ULTIMĂ ORĂ / Traficul internațional este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei

Începând de vineri, 10 aprilie, traficul rutier internațional de pasageri și de mărfuri este RELUAT prin două puncte de trecere a frontierei dintre R. Moldova și Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:42

Ministrul sănătăţii din Israel considera coronavirusul o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate. Acum, are şi el COVID-19

Ministrul sănătăţii din Israel considera coronavirusul o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate. Acum, are şi el COVID-19

Yaakov Litzman, ministrul sănătăţii din Israel, a fost testat pozitiv pentru COVID-19 după ce luna trecută a spus că virusul este o „pedeapsa divină” pentru homosexualitate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:35

BREAKING NEWS / Vaccin împotriva COVID-19, la Timișoara. Decizia OMS, anunțată de Virgil Păunescu

BREAKING NEWS / Vaccin împotriva COVID-19, la Timișoara. Decizia OMS, anunțată de Virgil Păunescu

”Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște centrul OncoGen, Timișoara, ca fiind singurul din România care are în testare un vaccin împotriva Covid-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 16:31

BREAKING NEWS / TREI noi decese din cauza la COVID-19, în total 27 de oameni au murit

BREAKING NEWS / TREI noi decese din cauza la COVID-19, în total 27 de oameni au murit

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale a confirmat încă trei decese din cauza COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 14:55

PDM lansează campania „Împreună pentru doctori”. Vor fi organizate mai multe acțiuni de susținere a lucrătorilor medicali

PDM lansează campania „Împreună pentru doctori”. Vor fi organizate mai multe acțiuni de susținere a lucrătorilor medicali

Partidul Democrat din Moldova lansează campania de colectare de fonduri și asistență pentru susținerea lucrătorilor medicali - „Împreună pentru doctori”.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 13:13

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Pasca se face în Joia Mare. Este pâinea cea mai aleasă a anului. Pe vremuri, în bucătăriile sărmanilor, unde nu era brânză, se folosea o mână de mălai mărunţel, fiert în lapte dulce. Cea mai răspândită formă pentru pască este cea rotundă, pentru că se crede că scutecele cu...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 8 Aprilie 2020, ora: 13:10 de Irina Nechit

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

– Stimate Lică Sainciuc, ca grafician, ce credeți despre forma coronavirusului? Această „coroană” vă bântuie vizual? 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 12:12

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

Extrapolând discuția spre o posibilă cooperare între guvernare și opoziție, Veaceslav Berbeca consideră că acest lucru nu este ușor de realizat în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 12:10

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

„Cat se cheltuie acolo pentru o zi de internare? 7000 lei? Glamurneniko. (Am sters numele pentru ca odata am postat o picuratoare improvizata dintr-o butylka legata cu bint dintr-un spital pentru copii si in 5 min a tabarat conducerea spitalului peste fata ceea si au terorizat-o cat a stat...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)