Eveniment

Diplomele ULIM au fost recunoscute în Turcia

Așadar, de azi înainte orice tânăr turc care va studia la ULIM va putea obține aici o diplomă valabilă în țara sa, după cum și orice tânăr din R. Moldova, care va absolvi ULIM, va avea posibilitate să muncească în Turcia pe specialitatea înscrisă în diploma sa. Recunoașterea diplomelor ULIM de către Turcia se datorează eforturilor perseverente ale acestei universități de a se alinia la standardele internaționale din domeniul învățământului superior. Acest succes remarcabil este rezultatul managementului de performanță dezvoltat de ULIM, în frunte cu academicianul Andrei Galben. Și, întrucât între Republica Moldova şi Republica Turcia nu există deocamdată un Protocol de Colaborare în domeniul Educaţiei, rezultă că meritul este exclusiv al acestei universități. 

Imaginea pozitivă a ULIM în Turcia

În scopul aprofundării relaţiilor bilaterale cu instituţiile de învăţământ superior din Turcia şi recunoaşterii diplomelor ULIM de către Consiliul Învăţământului Superior (YÖK) din Turcia, au fost întreprinse mai multe acțiuni. Încă în octombrie 2010 ULIM a semnat un acord de colaborare cu Universitatea „Suleyman Demirel” din Ankara. Peste un an, în 2011, a mai fost încheiat un acord, de această dată cu Hacettepe University. Iar recent, în 2013, un acord similar a fost semnat cu Bilge University, din Ankara. Conform unei tradiții, la ULIM a fost inaugurată Aula Turcia, iar ES, ambasadorul Turciei la Chișinău, Mehmet Selim Kartal, este aici prezent cu prelegeri publice pentru studenți și profesori. Ar mai fi de adăugat vizitele unor delegații din Turcia la ULIM, precum și vizitele de răspuns ale profesorilor de la ULIM în Turcia. Luate împreună, aceste acțiuni au condus la crearea unei imagini pozitive a ULIM-ului în Turcia.

În august 2012, de exemplu, pentru promovarea imaginii ULIM în capitala Turciei, la Ankara a avut loc o conferinţă specială, dedicată Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. La ea au participat reprezentanți ai Ministerului Educaţiei din Turcia, rectori şi prorectori de la cele mai mari Universităţi de stat şi private din Ankara – prof. dr. Omer Şarlak, prorectorul Universităţii UFUK, prof. dr. Hasan Bayhan, prorectorul Universităţii Hacettepe, prof. Dr. Sibel Aysil Ozkan, prorectorul Universităţii de Stat din Ankara și alții. Cei prezenți s-au interesat despre taxele de studii şi despre procesul de instruire în limbi străine la ULIM. Astfel, s-a ajuns la concluzia comună că ULIM corespunde tuturor criteriilor internaţionale şi tinerii turci ar putea să-şi facă studiile aici după recunoaşterea diplomelor de studii de către această țară.
La Conferința de la Ankara, s-a vorbit și despre relațiile fructuoase de colaborare pe care le-a stabilit ULIM cu universitățile din Turcia. Unii profesori au menționat vizita productivă a rectorului Andrei Galben la Ankara și întrevederile pe care le-a avut rectorul ULIM cu rectorii de la UFUK şi de la Hacettepe, cu funcționarii de la Ministerul Educaţiei Naţionale. Nu a fost trecută cu vederea nici colaborarea amplă a ULIM cu Ambasada Turciei de la Chișinău. În final, participanții la conferință au constatat: ULIM are o imagine pozitivă în cercurile decizionale din Turcia, de aceea, chiar şi în lipsa unui Protocol de Colaborare în domeniul Educaţiei între Republica Moldova şi Republica Turcia, diplomele ULIM pot fi recunoscute în Turcia. Nume de notorietate ale învățământului din Turcia, cum sunt prof. dr. Omer Şarlak, prof. dr. Hasan Bayhan şi prof. dr. Sibel Aysil Ozkan s-au angajat să susțină recunoaşterea diplomelor ULIM și l-au asigurat personal pe rectorul Andrei Galben de sprijinul lor.

Alți pași spre recunoașterea diplomelor

Rectorul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, academicianul Andrei Galben, a avut mai multe întrevederi la Ankara cu dna Nur Gümüşsoy UNCU, Asistentul General al Secretarului Consiliului Superior al Învăţământului (YÖK) din Turcia. În prim-planul acestei vizite a fost recunoaşterea diplomelor ULIM şi acreditarea Universităţii Libere Internaţionale din Moldova în Republica Turcia. Partea turcă a fost asigurată că ULIM corespunde tuturor rigorilor internaţionale. Aici își fac studiile 8000 de studenţi străini, dintre care peste 3000 sunt din ţările UE. De asemenea, universitatea dispune de infrastructura necesară şi este gata să înmatriculeze la studii studenţi din Turcia. Dna Nur Gümüşsoy UNCU, Asistentul General al Secretarului Consiliului Superior al Învăţământului din Turcia, a salutat faptul că ULIM are Acorduri de colaborare bilaterală cu universități din Turcia și a declarat că partea turcă este dispusă să recunoască şi să acrediteze ULIM.

Pentru a se asigura de susţinerea Ministerului Educaţiei al Republicii Turcia, rectorul Andrei Galben a mai făcut un pas – s-a întâlnit cu prof. dr. Ömer DİNÇER, secretar de stat, a purtat negocieri cu dl Nurettin KONAKLI, adjunctul ministrului Educaţiei şi șeful Departamentului Strategii Educaţionale a Turciei. În cadrul întrevederilor, demnitarii turci au declarat că Ministerul Educaţiei al Turciei va susţine ULIM în problema recunoaşterii diplomelor şi în acreditarea Universităţii în Turcia, apreciind eforturile domnului rector Andrei Galben în această privință. S-a convenit continuarea contactelor reciproce pentru a diversifica relaţiile şi cu alte instituţii de învăţământ superior din Republica Turcia.

În octombrie 2012, rectorul ULIM s-a întâlnit cu prof. dr. Türkmen DERDİYOK, rectorul ANKARA BİLGE UNIVERSITY şi dl prof. dr. Mehmet BULUT, membrul YÖK, cu care de asemenea a abordat subiectul colaborării reciproc avantajoase, prin participarea la diferite proiecte internaţionale şi susţinerea la Consiliul Învăţământului Superior din Turcia în ceea ce privește recunoaşterea diplomelor ULIM.

Demnitari turci în vizită la ULIM

După aceste negocieri intense și de lungă durată, în aprilie 2013, o delegație turcă a sosit la ULIM pentru a se documenta din prima sursă. Din componența ei făceau parte următorii demnitari de stat: prof. dr. Yakta SARAÇ, Yükseköğretım Kurulu Başkan Vekıli, președınte iınterimar al Consiliului Învăţământului Superior din Turcia; prof. dr. Durumuş GÜNAY, Yükseköğretım Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi, membrul Consiliului; prof. dr. Mehmet ŞIŞMAN; Serpil AYTEKIN, Yükseköğretım Kurulu Başkanlığı Şube Müdürü, șef de Departament al Consiliului Învăţământului Superior. Din nou, a fost adusă pe agenda discuțiilor aceeași problemă a recunoaşterii diplomelor şi acreditării ULIM în Turcia.

După dialogul oficial, delegaţia turcă a făcut cunoştinţă cu condiţiile de studii ale studenţilor de la ULIM, iar impresiile ei au fost cele mai bune. Vizita reprezentanților Consiliului Învăţământului Superior din Turcia a avut un efect pozitiv pentru extinderea de mai departe a cooperării ULIM cu instituţiile de învăţământ superior din Turcia.

În urma acestor eforturi considerabile depuse de conducerea ULIM, în special, de rectorul acestei instituții, academicianul Andrei Galben, pe 20 mai 2013, Consiliul Învăţământului Superior (YÖK) din Turcia a decis: diplomele Universităţii Libere Internaţionale din Moldova sunt recunoscute în Turcia.

Serviciul de presă al ULIM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *