Actualitate

Director de scoala, ca recompensa pentru obedienta politica?

In ultimii ani, in foarte multe cazuri, functia de director de scoala sau de liceu a devenit o recompensa politica pentru cei care au servit credincios un anumit partid, si anume, PCRM. Functia era „oferita” dupa terminarea misiunii intr-un alt domeniu ori consta in prelungirea cu zeci de ani a directoratului in invatamant, fara ca cineva sa se poata atinge de cei inscaunati. Invatatorii din RM spun ca, mai ales in ultima perioada, alegerea directorului a devenit o simpla formalitate, deoarece, intotdeauna, cel desemnat a fost cel „cu trecere” la ministerul de resort, iar aceasta „trecere” s-a masurat in bani, pile, dar mai ales in lichelism politic.

Directoare la Chisinau, dupa activitate comunista la Falesti

Nina Cojocaru-Moscalu a fost sefa Consiliului electoral de circumscriptie Falesti in cele doua campanii electorale din 2009 – la 5 aprilie si 29 iulie. La cateva zile dupa ce si-a incheiat misiunea, pe 3 august, ea a fost numita de ministra (pe atunci) Larisa Savga in functia de directoare interimara a Liceului „Vasile Alecsandri” din Chisinau. Colectivul pedagogic s-a revoltat si a facut numeroase demersuri.

Chiar si acum, profesorii se intreaba cum si de unde s-a luat aceasta directoare, straina lor si care a mai adus cu sine si doi colegi noi in colectiv. Interesandu-ne, am aflat ca, pe durata practicii sale pedagogice, Nina Cojocaru-Moscalu a ocupat functiile de inspectoare raionala la matematica si sefa a Centrului metodic in cadrul Directiei de invatamant Falesti. In ultimii ani, insa, ea a devenit reprezentanta Guvernului in r-l Falesti, activand la Directia teritoriala de control administrativ Balti.

Fostii colegii din raion isi amintesc despre ea ca despre „o femeie care tine la posturi” si care a servit si a promovat intens Partidul Comunistilor in cele doua campanii electorale. Dupa primele alegeri din acest an, in mai mult de 50 la suta dintre procesele-verbale de totalizare pe raion, au fost descoperite semnaturi falsificate. Membrul CEC, Nicolae Garbu, ne-a spus ca a sesizat Procuratura Generala pe acest caz. „Este o situatie foarte urata, cu falsuri de semnaturi ale membrilor consiliilor electorale in mai mult de jumatate din procesele-verbale”, sustine Garbu.

Fostul procuror general Valeriu Gurbulea a raspuns la demersul lui Garbu prin intermediul unui post de televiziune. „Stiti ce a spus Gurbulea? Ca sefii consiliilor de circumscriptie au semnat pentru ca cei din sate le-au incredintat acest lucru”, ne explica nedumerit Garbu. Chiar si dupa aceasta incalcare a legii, si in pofida demersurilor lui Nicolae Garbu, Nina Cojocaru-Moscalu a ramas la anticipate tot in functia de sefa a Consiliului electoral de circumscriptie Falesti.

Miercuri, 4 noiembrie, Ministerul Educatiei urma sa finalizeze concursul pentru ocuparea functiei de director al Liceului „V. Alecsandri”, la care candida si Nina Cojocaru-Moscalu. Din motive necunoscute noua, insa, concursul a fost amanat.

PCRM a promovat un director cu antecedente penale

Un alt caz de promovare pe linie politica in domeniul educatiei este cel al directorului de liceu de la Frumusica, Floresti. Dupa evenimentele din 7-8 aprilie, fosta directoare, Cecilia Sarbu – care la acea vreme, impreuna cu sotul si cei doi fii, era membra a partidului de guvernamant – si-a exprimat public nemultumirea fata de politica promovata in PCRM. Pentru „devierile” sale politice, aceasta a fost pedepsita exemplar de catre minister. In sedinta de alegere a directorului, care a avut loc la 14 iulie, viceministra Educatiei, Galina Bulat, a declarat ca Sarbu nu are dreptul sa participe la concurs, intrucat are trei ani pana la pensie, iar acest lucru contravine unui regulament intern. Si astfel a fost promovat in functia de director un cadru comunist foarte activ in sat – Vladimir Tomacinschi, anterior condamnat penal pentru falsificarea unui atestat.

Astazi, mai multi profesori cer noii guvernari sa anuleze rezultatele concursului din vara. „De ce presedintele raionului Floresti, Mihai Rusu, este pensionar si are voie sa fie presedinte? Si dl Rotaru, actualul sef al Directiei raionale de invatamant, este pensionar si este si sef!?”, isi exprima indignarea Leonid Groza, profesor la liceul din Frumusica. Mentionam ca la Floresti mai multe scoli s-au transformat in adevarate celule comuniste.

Campanie electorala in pauza mare

Zilele trecute, in pauza mare, deputata comunista Raisa Spinovschi a poposit in cancelaria Liceului „Vlad Iovita” din Cocieri, Dubasari. A spus ca reprezinta Parlamentul si i-a intrebat pe dascali ce probleme au. Acestia s-au plans de salariile mici. In replica, deputata le-a spus ca premierul Filat nu vrea sa majoreze salariile…

Cum se face ca deputata a ajuns in cancelarie in plin proces educational? Simplu – Spinovschi a fost colega de clasa cu directoarea Tatiana Rosca, iar de ceva timp sunt si colege de partid, spun profesorii. La Cocieri, de mai bine de cinci ani, desemnarea directorului e o mare bataie de cap. In 2003, fostul director, Mihai Driga, a fost ales primar si a lasat-o interimara pe Tatiana Rosca. Dupa incheierea mandatului Driga a revenit in scoala, dar Rosca nu i-a cedat postul. Au urmat ani de demersuri la minister, judecati, concursuri.

Chiar daca in 2007 Driga a castigat concursul pentru functia de director, judecata a restabilit-o pe Rosca. In scoala a inceput o adevarata isterie. Profesorii care il sustineau pe vechiul director se plang ca le-au fost reduse orele, au salarii mai mici si ca sunt urmariti prin gaura cheii. Un tanar specialist mi-a spus ca i-au fost reduse orele in jumatate, din care cauza isi cauta alte surse de venit. Scoala medie a fost reorganizata in liceu in 2008, urma sa fie anuntat un nou concurs pentru postul de director, dar nu s-a mai intamplat.

Regulile nu sunt pentru toti

Potrivit Veronicai Zubatai, consultanta in cadrul Directiei de resurse umane a Ministerului Educatiei, pentru alegerea directorilor de licee se constituie o comisie speciala, formata din cate doi reprezentanti din partea ministerului, a directiei raionale sau municipale de invatamant si a colectivului pedagogic, plus un reprezentant al comitetului sindical. Responsabil de organizarea acestor concursuri este ministerul. Zubatai ne-a comunicat ca, la momentul de fata, se finalizeaza concursurile pentru posturile de conducere din 33 de licee din republica.

Ministrul Educatiei, Leonid Bujor, spune ca stie despre aceasta stare de lucruri si ca o comisie formata din functionari din cadrul ministerului cauta solutii pentru modificarea regulamentelor de desemnare a conducatorilor de institutii de invatamant de toate nivelurile. „Am sistat concursul la Universitatea de Stat din Comrat, de unde am avut semnale similare ca si in cazurile invocate de dvs., am sistat concursul in sase colegii, din aceleasi considerente”, a mentionat ministrul. Leonid Bujor considera ca problema directorilor de licee urmeaza a fi studiata mai profund. „E complicat sa spun in ce vor consta modificarile. Oricum, modalitatea de astazi prin care sunt desemnati membrii comisiilor (cate doi de la minister, directia raionala si colectivul pedagogic, plus un reprezentant al sindicatelor) nu este cea mai buna.

Factorul administrativ este mult prea implicat in parghiile de influenta ale ministerului pentru a asigura depolitizarea. Imaginati-va ca, intr-un raion, un anumit partid are influenta asupra colectivului pedagogic si ca sunt desemnate persoane loiale respectivului partid. Si daca acelasi punct de vedere il au si reprezentantii directiilor raionale sau municipale? Din start, un candidat poate obtine majoritatea de voturi”, ne explica ministrul. In foarte multe licee concursul pentru functia de director nu a fost organizat la timp. „Avem o statistica care ma obliga sa intervin pe langa guvern si sa solicit modificarea legislatiei, fiindca este o situatie inechitabila: unii directorii de scoli pot sa lucreze si 20 de ani fara niciun concurs, iar altii sunt impusi sa participe la aceste concursuri”, conchide ministrul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *