UE / Nato

Directorul general FMI, posibil candidat surpriză pentru a prezida Comisia Europeană

‘Pe de altă parte avem nevoie de o femeie’, comenta un ambasador comunitar a cărui țară este gata să o sprijine pe directoarea FMI, în ciuda reputației proaste pe care a căpătat-o această instituție în ultimii ani de criză financiară, inclusiv troica.

Faptul că este franțuzoaică nu ridică nicio problemă majorității țărilor și ar putea fi un lucru chiar bun pentru François Hollande, aflat la cel mai scăzut nivel al popularității unui președinte al Republicii. Ea poate construi punți cu centru-dreapta în momentele dificile care se anunță în cazul în care se confirmă victoria Frontului Național la alegerile europene. Pe de altă parte, ținând cont de situația actuală a economiei franceze, Lagarde ar fi o garanție că politica comunitară este cea mai în măsură să ajute Franța.

În orice caz, mandatul pe care liderii i-l vor da lui Van Rompuy la 27 mai va include, potrivit unor surse diplomatice, ‘întregul pachet de numiri’, nu doar pe cel al președintelui Comisiei, pentru care Lagarde îndeplinește toate condițiile. Este vorba și de președintele Consiliului, care de asemenea se reînnoiește și pentru care Juncker pare croit pe măsură, de președintele Eurogrupului, la care aspiră ministrul spaniol Luis de Guindos, sau de Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă.

Singura dată care nu se poate schimba este cea a alegerii președintelui Parlamentului, în primul plen al legislaturii, din 30 iunie, la Strasbourg. Această decizie va da o idee despre cum vor fi viitoarele negocieri. Conform majorității versiunilor din Consiliu, Van Rompuy va încerca să amâne absolut totul, pentru a putea încheia toate schimbările în același timp. Pentru aceasta are timp la dispoziție până în noiembrie, când expiră mandatul Comisiei.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *