Astăzi 31 Mai 2020, Duminică - Ultima actualizare la 30 Mai 2020
Abonamente

Politică 31 Mai 2013, ora 22:03

Dirk Schuebel despre Guvernul Leancă: Sincer să fiu, noi ne-am aşteptat la mai multe schimbări

Marime Font

Dirk Schuebel: A treia alianţă trebuie să demonstreze că lucrează pentru binele poporului acestei ţări
 

Şeful Delegaţiei permanente a Comisiei Europene în R. Moldova răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.

Dirk Schuebel: Mai întâi de toate, aş vrea să vă spun că sunt extrem de satisfăcut pentru că ieri a fost desemnat un nou guvern şi că a fost ales un nou speaker al parlamentului. Aceste lucruri vor pune punct crizei politice din ţară, după cinci luni foarte dificile. Astfel, întărindu-se drumul Moldovei în perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius şi nu numai.

Loading...


Europa liberă: Doi diplomati in fruntea executivului si legislativului - Iurie Leanca si Igor Corman - ar avea sanse sa faca mai mult pentru viitorul Moldovei si cetatenilor ei?

Dirk Schuebel: Pot să vă spun că îi cunosc destul de bine pe ambii şi îi respect pentru munca politică pe care au efectuat-o şi cred că ambii reprezintă o alegere bună şi că vom lucra extrem de bine cu ambii şi că ei îşi vor exercita influenţa pe drumul continuării atât de necesarului proces de reforme pentru a deveni o ţară cu adevărat democratică, aşa cum v-o doriţi.

Europa liberă: Cine in Moldova va realiza programul eurointegrarii? Societatea? Politicienii, UE?

Dirk Schuebel: După cum ştiţi, noi ajutăm cum putem, dar este evident că această muncă trebuie făcută în primul rând de către guvern, într-o colaborare strânsă cu societatea civilă, desigur. Acesta este una dintre cele mai importante sarcini – cea de a include şi mai mult societatea civilă în acest proces. Cu referire la guvern, va fi foarte important ca toate cele trei partide care formează noua alianţă de guvernare să participe în mod egal şi plenar în procesul de integrare europeană.

Europa liberă: Învestirea, aseară, a noului guvern moldovean îndepărtează riscul alegerilor anticipate, care ar fi adus mari câștiguri comuniștilor, spun unii experti. Ce schimbări ar trebui sa se produca dupa crearea noii majoritati parlamentare si învestirea guvernului pro-european?

Dirk Schuebel: Cred că este clar pentru toată lumea că această a treia alianţă de guvernare va trebui să introducă nişte schimbări serioase, faţă de modul cum au acţionat precedentele două. Evident, Uniunea Europeană vrea să vadă o abordare serioasă a reformelor care trebuie înfăptuite în această ţară, nu doar frumoase spuse oficialilor de la Bruxelles şi alte capitale europene. Noi vom fi foarte atenţi la seriozitatea cu care procesul de reforme este continuat, la felul cum este combătută corupţia, pentru că doar aşa această ţară îşi va putea continua calea pro-europeană. Iar în cazul în care aceste reforme sunt continuate, Uniunea Europeană este prima care va oferi sprijinul necesar pentru implementarea acelor paşi care trebuie făcuţi.

Europa liberă: Ce asteptari aveti de la aceasta noua coalitie de guvernare?

Dirk Schuebel: Sarcina principală va consta în faptul ca această a treia alianţă să demonstreze că lucrează pentru binele poporului acestei ţări, pentru a mişca ţara înainte, astfel ca orice suspiciune de activitate în beneficiul partidelor sau chiar beneficiul personal să fie eliminate din start.

Europa liberă: Credeti in sansa depolitizarii functiilor in noul/vechi guvern?

Dirk Schuebel: Cred că ştim cu toţii că acesta este un proces care va mai dura ceva timp – nu poţi hotărî printr-o mişcare ca totul să fie depolitizat brusc. Va fi un proces care va dura ceva timp, dar eu sper că acest nou guvern, care are şi nişte feţe noi, va aborda problema cu seriozitate, înţelegând că această depolitizare este absolut necesară pentru a evita o criză asemănătoare cu cea pe care am urmărit-o pe parcursul ultimelor cinci luni.

Europa liberă: Centrul Naţional Anticorupţie trece din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului. Este o decizie conforma rigorilor europene?

Dirk Schuebel : Aceasta a fost decizia Dumneavoastră, noi nu dorim să intervenim în acest subiect. Până la urmă, nu contează atât de mult cine şi cui se subordonează, cel mai important lucru este să se ia decizii independente bazate exclusiv pe buchea legii.

Europa liberă: Din noul cabinet fac parte aproape aceiaşi miniștri. Ar fi fost bine daca se făceau remanieri?

Dirk Schuebel: Sincer să fiu, noi ne-am aşteptat la mai multe schimbări. Sigur că noi cunoaştem actuala componenţă a guvernului şi vedem câteva feţe noi, ne aşteptam la mai multe. Avantajul constă în faptul că persoanele care ocupă de mai mult timp fotoliile guvernamentale ştiu mai bine ce trebuie făcut şi eu sper că această nouă echipă va începe lucrul cu forţe noi, cu o forţă şi dedicaţie nouă pentru a duce mai departe procesul de reforme, după cum am spus-o, fără implicarea intereselor de partid sau personale.

Europa liberă: Intr-un interviu pentru Europa libera ati spus ca lupta împotriva corupţiei trebuie intensificată în Republica Moldova si că acest flagel trebuie combătut cu mai multă seriozitate, nu doar prin acuzaţii între liderii politici. Va tine cont guvernarea de acest mesaj al dvs?

Dirk Schuebel: Sper ca întregul guvern, cu ajutorul societăţii civile vor face paşii necesari pentru a lupta cu acest fenomen de o manieră hotărâtă. Cred că este cea mai importantă problemă a acestei ţări. Respectiv, trebuie tratată cu seriozitate pentru că de această problemă sunt legate o sumedenie de alte aspecte . politizarea anumitor instituţii este legată parţial de problemele corupţiei şi, respectiv, totul trebuie examinat complex. Sunt convins că dacă veţi reuşi în combaterea corupţiei, veţi rezolva astfel mai multe probleme simultan. Noi doar putem face apel către toţi politicienii să ia în consideraţie interesele populaţiei ţării ca pe interesul suprem în activitatea pe care o desfăşoară.

Europa liberă: Ce ne puteți spune despre felul in care s-au purtat negocierile si cum s-a ajuns la un compromis ?

„Dirk Schuebel: Orice coaliţie din orice ţară a lumii implică nişte compromisuri. Trebuie să faci compromisuri şi noi suntem mulţumiţi de faptul că un compromis a fost găsit. Bineînţeles că noi dorim să vedem continuarea luptei cu corupţia, astfel ca acest compromis să nu influenţeze procesul de luptă cu corupţia. Este foarte important ca acest subiect să fie tratat de o manieră apolitică. Dacă există o persoană coruptă, această persoană trebuie judecată şi condamnată la închisoare, în concordanţă cu legislaţia existentă în Republica Moldova. Ne bucurăm că a fost găsit un compromis pentru că el readuce stabilitatea politică pe care o campanie electorală nu ar fi adus-o.

Europa liberă: Domnul Ghimpu s-a pomenit vrand-nevrand in opozitie. Ce rol ar putea sa joace el in continuare?

Dirk Schuebel: Cred că este întotdeauna bine ca să se găsească un compromis cât mai larg cu putinţă, astfel să se implice cât mai multe părţi într-o posibilă coaliţie. Cu toate acestea, în actualele circumstanţe, se pare că nu a fost posibilă integrarea domnului Ghimpu şi a colegilor acestuia din PL în această nouă alianţă. Oricum, domnul Ghimpu ne-a asigurat, în timpul vizitei comisarului Fule de acum două săptămâni, că el şi partidul său va sprijini toate iniţiativele pro-europene susţinute de noul guvern. Cred că acesta este un bun start.

Europa liberă: Dar opoziția comunista ce comportament ar putea sa adopte? PCRM a purtat tratative privind declanşarea alegerilor anticipate, cu reprezentanţi PD şi PLDM, în toată perioada cât s-au dus negocieri privind formarea unei noi majorităţi parlamentare, între colegii fostei Alianţe pentru Integrare Europeană, despre aceasta a anunțat liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

Dirk Schuebel: Eu pot doar să fac un apel către Partidul Comuniştilor din Moldova de a încerca să dea dovadă de o abordare constructivă întotdeauna când e posibil. Opoziţia va rămâne opoziţie, lucrul acesta este clar, dar eu cred că e important să se arate populaţiei că opoziţia poate avea şi o abordare constructivă în anumite chestiuni care sunt importante pentru popor. Integrarea europeană nu ar trebui să devină o expresie negativă, ea niciodată nu a fost – Partidul Comuniştilor a iniţiat procesul de integrare europeană, toată lumea ştie asta. de aceea este important să existe sprijinul opoziţiei atunci când vine vorba de subiecte importante şi eu îmi exprim speranţa că domnul Voronin, care este o persoană foarte raţională, va urma această abordare împreună cu colegii săi de partid.

Europa liberă: Dialogul dintre putere si opoziție ar putea fi si mai greu?

Dirk Schuebel: În orice democraţie există dezbateri politice, acestea însă nu ar trebui să depăşească un anumit nivel de argumentare. Orice discuţie de acest gen este benefică într-o societate democratică pentru că s-ar putea ca guvernul să nu aibă întotdeauna dreptate. Opoziţia are dreptul de a se exprima şi de a face propuneri. Este important cum are loc acest dialog.

Europa liberă: Sunt voci care spun ca programul de guvernare prezentat de dl iurie Leanca include aceleași prioritati ale guvernării de acum 3 ani si ca au cam batut pasul pe loc, sa aiba dreptate cei care fac aceasta constatare?

Dirk Schuebel: Nu. Eu cred că a post uşor prematur ca în anumite ocazii să fie fixate limite temporale, pe de altă parte a fost un stimulent pentru a începe reformele pentru a stabili nişte obiective. Este clar că asemenea obiective nu se materializează întotdeauna. Cred că putem spune că în relaţiile noastre bilaterale am colaborat cu succes. Am finalizat, în principiu, negocierile politice referitoare la Acordul de Asociere, acum, sperăm să finalizăm în două săptămâni negocierile în subiectul regimului de liber schimb, astfel ca să iniţiem, în principiu, Acordul de Asociere la Vilnius, dacă totul merge conform planului. Şi acesta, cred, este un mare succes. Acelaşi lucru se referă la planul de acţiuni referitor la liberalizarea regimului de vize – aşteptăm rapoartele experţilor, în urma misiunilor avute în Republica Moldova în februarie şi martie. Din informaţiile preliminare, ştim că nu va fi extrem de dificil să se parcurgă şi etapele necesare finalizării negocierilor, astfel ca la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius negocierile să fie încheiate din punct de vedere tehnic.

Europa liberă: Cum ar trebui sa acționeze actualul guvern pro european de la Chișinău ca sa nu supere Moscova?

Dirk Schuebel : Consider că atât Moscova cât şi Bruxelles-ul şi statele-membre ale UE sunt interesate de o Moldovă stabilă. Noi discutăm care sunt cele mai bune căi pentru atingerea acestei stabilităţi, cred că este un proces normal. Noi credem că o zonă aprofundată de liber schimb, care va fin inclusă în Acordul de Asociere va fi cea mai bună cale de obţinere a acestei stabilităţi, pentru înaintarea pe calea democratică – de aceea noi o promovăm.

Europa liberă: E adevărat ca Acordul de Asociere va fi semnat pana la următoarele alegeri parlamentare?

Dirk Schuebel : Acum există un guvern nou şi eu sper din suflet ca acest guvern va fi capabil să lanseze pregătirile pentru semnare şi că vom asista la semnarea acestui acord de asociere înainte de următoarele alegeri parlamentare care vor urma. Acesta este obiectivul nostru, ca Acordul de Asociere să intre în vigoare înainte de următoarele alegeri parlamentare.

Europa liberă: Soluționarea problemei transnistrene se regăsește printre prioritățile guvernului. Cu sau fără şanse?

Dirk Schuebel : Sigur că ar trebui să rămână o prioritate de bază şi pentru noul guvern, astfel cum a fost şi pentru cel precedent pentru că eu cred că fără o rezolvare cu succes a acestei probleme va fi mult mai dificil pentru Republica Moldova să aibă succes pe calea integrării europene. Ambele probleme, repet, nu sunt legate între ele, oricum însă, dacă ar exista o soluţie sau o rezolvare a problemei, ar fi mai uşor să se atingă obiectivul integrării europene. Repet însă, aceste două subiecte nu sunt interdependente.

Europa liberă: Mulți îşi pun întrebarea ce ar trebui sa se facă mai întâi, reunificarea ţării sau apropierea Moldovei de UE fără Transnistria?

Dirk Schuebel : Cred că Moldova ar trebui să lucreze în paralel pe ambele direcţii şi la fel cum UE sprijină integrarea europeană a Moldovei, noi sprijinim şi procesul de reglementare inclusiv prin participarea în formatul 5+2 şi prin măsurile de consolidare a încrederii pe cele două maluri, în scopul apropierii ambelor părţi.

Europa liberă: Ati participat la Zilele Europei in stânga Nistrului. Ar dori autoritățile de la Tiraspol sa imbratiseze opțiunea pro-europeana? Se pare ca ele sunt cu gândul la o alta integrare, euroasiatica.

Dirk Schuebel: Să ştiţi că am fost foarte surprins de succesul Zilei Europei pe care am celebrat-o şi mulţumiri pentru acest lucru ar trebui să fie adresate autorităţilor transnistrene şi celor din Tiraspol are au făcut posibil evenimentul. Am avut o discuţie foarte interesantă. Sigur că a fost un eveniment cultural, oricum însă, am avut discuţii foarte interesante cu populaţia şi eu şi colegii mei am fost impresionaţi de nivelul de cunoştinţe de care a dat dovadă populaţia transnistreană despre Uniunea Europeană. cred că este important faptul că populaţia Transnistriei este interesată şi îşi menţine interesul faţă de Europa şi cred că discuţiile avute de Ziua Europei confirmă acest lucru.

Europa liberă: Integrarea euroasiatica contrazice integrarea europeana? Se exclude una pe cealalta?

Dirk Schuebel: Iarăşi, aceasta este o decizie care trebuie să fie luată de ţara Dumneavoastră, de alte ţări, care ar fi opţiunea preferată. Noi, după cum am mai spus-o, credem că cea mai bună cale pentru Moldova o reprezintă Acordul de Asociere şi intrarea în zona aprofundată de comerţ liber, prin care Moldova se va integra în imensa piaţă europeană cu 500.000.000 de consumatori. Până la urmă, bineînţeles că este alegerea fiecărei ţări în parte să-şi aleagă calea de dezvoltare economică.

Europa liberă: Pe cat de libera este presa din Moldova?

Dirk Schuebel : Mai întâi de toate, Moldova – asemenea oricărei alte ţări democratice are nevoie de mass-media libere. Iată de ce principalul scop este de a avea un tele-radio difuzor public independent şi neutru. Teleradio Moldova ar trebui să se mişte înainte pe această cale şi noi vom fi bucuroşi să susţinem acest proces. Evident că alte mijloace de informare în masă care aparţin anumitor proprietari au anumite interese pe care le promovează. Ar fi bine să vedem pe termen mediu mai puţină politizare a mass-media, pentru că azi – Dumneavoastră o ştiţi mai bine ca mine, e suficient să deschizi o pagină web a unei instituţii media ca să-ţi dai seama după două minute cărui partid politic este aceasta afiliată sau pe cine sprijină. Cred că ar fi bine să existe mai puţină vehemenţă în aceste media – acest lucru ar putea ajuta în viitor şi la diminuarea tensiunilor din spaţiul politic.

Europa liberă: Care poate fi soarta NIT-ului?

Dirk Schuebel : Vom continua să monitorizăm cu atenţie şi ce va decide Strasbourg-ul – după cum ştiţi, NIT s-a adresat la CEDO în această privinţă. Noi urmărim şi ce se întâmplă cu alte mass-media care s-au ciocnit cu probleme. Observ acum cazul Moldovei Suverane. Ştiu că există probleme şi la Kommersant Plus, care, din câte aud, este supus unor ameninţări serioase. Sper ca pentru fiecare caz să poată fi găsită o soluţie, ca pentru moment, Kommersant Plus să-şi poată continua activitatea. Sper ca Robert Zapadinski, pe care îl cunosc bine şi care îşi face bine treaba să-şi poată continua munca. Acelaşi lucru se referă şi la oricare alte mass-media. Ştiu că acum apar instituţii media noi, ATV, care nu completează neapărat golul lăsat de NIT, dar cel puţin oferă posibilitatea exprimării unor anumite opinii. Vom urmări cu mare atenţie evoluţiile din domeniul media, aşa cum am făcut-o şi în trecut şi ne vom exprima punctul de vedere dacă vom sesiza anumite acţiuni incorecte faţă de mass-media.

Europalibera.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:59

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de URGENȚĂ / Cum slăbești accelerat și eficient- Programul pe zile

Dieta de urgenta este aliata oricarei femei care isi doreste sa dea jos rapid cateva kilograme, fara prea mari batai de cap. Asa ca, daca si tu ai un eveniment important care se apropie si trebuie sa porti o anumita rochie, nu mai sta pe ganduri.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 30 Mai 2020, ora: 13:55

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Alimente şi medicamente pe care să nu le combini niciodată!

Este cunoscut faptul că anumite combinaţii de medicamente pot anula efectul acestora sau devin chiar periculoase pentru organism. Dar există şi alimente care interacţionează negativ cu unele tratamente medicamentoase, de aceea este important să citiţi cu atenţie prospectele şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 12:18

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive din SUA fac prima victimă - un tânăr de 19 ani din Detroit a fost împușcat mortal

Protestele masive care au cutremurat Statele Unite în ultimele zile au făcut și prima victimă – un tânăr de 19 din Detroit a fost ucis după ce au fost trase focuri de armă într-un grup de protestatari, vineri seară, a anunțat departamentul de poliție al orașului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:43

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

„VEȘTI BUNE” de la guvernărea Dodon&Chicu - Salariul mediu lunar în R. Moldova este în SCĂDERE iar prețurile sunt în CREȘTERE (STATISTICI OFICIALE)

În primul trimestrul al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7633,9 lei - în scădere cu 2,3% față de trimestrul patru al anului trecut. Datele au fost publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)