Actualitate

Dirk Schuebel: Important e ca un preşedinte sa fie ales!

Care ar fi soluţia "europeana" a problemei, când pe de o parte alte alegeri evident ar stopa implementarea unor reforme, iar pe de alta parte avem un grad record de nemulţumire a oamenilor?

În opinia mea noi alegeri anticipate nu sunt benefice pentru această ţară în acest moment, deoarece ele vor duce inevitabil la stoparea procesului de reformă. În perioadele pre-electorale voinţa de a efectua reforme este mult mai slaba. Cel mai bine ar fi sa fie evitate alegerile anticipate şi să fie găsită o soluţie la problema prezidenţiala, sperăm, deja, in cadrul alegerilor din data de 16 decembrie.
În ceea ce priveşte sondajele de opinie, eu nu le-aş acorda o atenţie prea mare. Cu toate acestea, suntem conştienţi de faptul că trebuie să  lucram in continuare din greu la imaginea instituţiilor europene şi a Uniunii Europene în Republica Moldova.

Aţi intervenit cu un discurs in susţinerea Zinaidei Greceanii atunci când se presupunea ca dansa ar putea fi candidat la funcţia de preşedinte. De ce aţi făcut-o?

A fost o interpretare puţin greşită a declaraţiilor mele. Într-un interviu pe un alt subiect, ziaristul m-a întrebat dacă Zinaida Greceanîi ar putea fi un preşedinte bun pentru această ţară. Răspunsul meu a fost ca o cunoaştem pe dna  Greceanîi foarte bine la Bruxelles din timpurile când era prim-ministru al Republicii Moldova şi, la acel moment, am colaborat destul de bine. De aceea, cred că în cazul în care deputaţii moldoveni ar alege-o, ea nu ar fi un preşedinte rău. Aceasta este ceea ce am spus şi acest comentariu rămâne valabil. Nu ştiu dacă ea va continua să fie candidat. Ştiu deocamdată ca domnul Lupu este candidatul Alianţei. Cred că lucrul cel mai important este ca un preşedinte sa fie ales, astfel încât să fie evitate alegerile parlamentare anticipate.

Credeţi ca ieşirea din criza este posibila fără implicarea opoziţiei?

Uniunea Europeană, şi eu personal în calitate de reprezentant al UE în Republica Moldova, am cerut întotdeauna ca opoziţia sa fie implicata în politicile ţării. Există necesitatea de a fi incluzivi şi, în special în situaţie de criză, este important de a avea sprijinul opoziţiei. Cu toate acestea, opoziţia de asemenea trebuie sa vrea să contribuie şi este, desigur, foarte important ca actuala opoziţie, Partidul Comuniştilor, să ofere suport in procesul de integrare în Uniunea Europeană.

Ce aşteptaţi de la guvernanţi, pentru ca agenda este destul de încărcată si in plan legislativ, dar si ca volum de norme care încă urmează sa fie implementate, iar clasa politica este preocupata de căutarea unui preşedinte?

După cum am menţionat este important ca problema alegerii preşedintelui să fie rezolvata, astfel încât ţara sa se poată concentra cu adevărat pe continuarea procesului de reformă, care este, de asemenea, important pentru creşterea nivelului de viaţă al cetăţenilor Republicii Moldova. Uniunea Europeană va ajuta ţara, atâta timp cât cei care o guvernează vor continua calea reformelor.

După povestea de succes si cea legata de luna de miere, astăzi la ce etapa a ajuns relaţia Moldovei cu UE?

Comentariul meu de acum o jumătate de an despre faptul ca "luna de miere" s-a sfârşit este în continuare valabil – am avut in vedere ca suntem un cuplu normal şi, desigur, o relaţie nu se strica după luna de miere.
Oricum, noi avem foarte multa încredere în partenerul nostru – Republica Moldova, şi în faptul că apropierea de Uniunea Europeană e posibilă şi va continua. Cea mai buna încurajare este că toate cele 27 de state membre ale UE au pledat în unanimitate pentru începerea negocierilor privind Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu Republica Moldova încă în acest an, aşa cum a fost promis la summit-ul Parteneriatului Estic. După încheierea acestor negocieri, relaţia noastră va fi într-adevăr la un alt nivel decât este acum. Aş numi-o un "parteneriat matur".

Sursa: allmoldova.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *