Astăzi 16 Iunie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 20:17
Abonamente

Social 3 Noiembrie 2016, ora 07:20    Din editia print

Discriminați pentru că se iubesc

Marime Font

Foto: simbol

Destrăbălați, anormali, bolnavi sau perverși – în mare parte, așa sunt percepuți în societatea noastră membrii comunității LGBT (lesbiene, gay, bi-sexuali, trans-sexuali). Ei sunt unul dintre cele mai discriminate grupuri, iar toleranța moldovenilor este foarte joasă, o demonstrează studiile.

Unii sunt tratați diferit la universitate, la locul de muncă sau atunci când merg în localuri. Mai grav e faptul că mulți reprezentanți LGBT sunt batjocoriți, bătuți sau chiar respinși de propria familie. Cum aceste persoane țin piept discriminatorilor și în ce măsură îi protejează legea, i-am întrebat chiar pe câțiva dintre ei.

În literatura de specialitate discriminarea este definită drept „situaţia în care oamenii din diferite grupuri sociale nu se bucură în egală măsură de un drept fundamental sau garantat prin lege, fără un motiv justificat”. Potrivit unui studiu privind percepțiile și atitudinile față de egalitatea în R. Moldova, realizat de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității în anul 2015, grupul LGBT este respins de marea majoritate a populației. Oamenii manifestă o atitudine revoltătoare și agresivă față de aceste persoane și îi asociază cu „Legea egalității de șanse”, percepută eronat ca „legea minorităților sexuale”.


Respondenții studiului consideră că acceptarea comunității LGBT contravine principiilor religiei ortodoxe, instituție familiei, stării psihoemoționale și comportamentale ale copiilor.

Li s-a interzis accesul în local pentru că s-au sărutat

Unul dintre reprezentanții grupului LGBT este Alexandru, locuitor al Capitalei. Tânărul a înțeles că este gay încă pe când avea 12-14 ani, în perioada maturizării sexuale. Peste câțiva ani și-a anunțat și membrii familiei despre acest lucru, iar mama sa a avut nevoie de șase luni ca să se împace cu gândul respectiv. Mai târziu el și-a făcut studiile la Universitatea de Medicină și a declarat deschis că este homosexual, iar patru ani a locuit în căminul studențesc și nu a întâmpinat probleme.

Acum familia și rudele îl acceptă și îl susțin, iar prietenii și colegii îl respectă pentru că a avut curajul să recunoască public că e gay. Atitudinea față de el însă nu este aceeași în restul societății, iar acest lucru se face vizibil atunci când Alexandru este în compania partenerului său. „Am fost discriminat direct într-un local - este și decizia Consiliului pentru eliminarea discriminării. M-am sărutat și am dansat într-un karaoke împreună cu un prieten de-al meu, iar ulterior ne-am ales cu interdicția de a mai merge în acel local. Noi am înregistrat convorbirea cu patronul și am mers la consiliu. Nu a fost necesar să mergem în judecată, deoarece proprietarul a realizat că a greșit. Ulterior am mai mers acolo, atitudinea a fost mai binevoitoare, dar oricum am fost rugați să nu ne manifestăm orientarea în public. Vreau să menționez că acolo mereu sunt băieți care se sărută cu fete și nimeni nu le zice nimic”, spune tânărul.

Alexandru face „outreach” – o activitate socială într-un grup de risc, în cazul său oferirea suportului bărbaților care fac sex cu alți bărbați. El îi asigură cu materiale informative, le pune la dispoziție prezervative, face testări la HIV, precum și alte măsuri necesare. În prezent bărbatul activează în cadrul echipei Gender Doc-M – organizație neguvernamentală care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT.

„Tu ești el sau ea?”

O altă persoană care face parte din acest grup este Sașa. Acesta are 27 de ani și a înțeles că este băiat în toamna anului 2014. Ulterior tânărul a declarat deschis că este bărbat trans-sexual și gay. Mulți ani lui i-a fost foarte dificil să se accepte, acum însă și-a găsit armonia. Familia a reacționat calm atunci când a aflat noutatea. „Mama chiar mi-a spus că eu mereu am trăit și am acționat ca un bărbat. Unii prieteni au reacționat înțelegător, alții au zis că nu mă acceptă, prin urmare, cu ei am încetat să mai comunic și îmi pare bine. Imediat cum mi-am schimbat exprimarea gender (haine, coafură etc.) în cea caracteristică bărbaților, unii necunoscuți mă întrebau uneori dacă sunt băiat sau fată?! De obicei le răspundeam că sunt om”, mărturisește interlocutorul meu.

Principala problemă cu care se confruntă Sașa, e faptul că societatea așteaptă ca el să joace un anumit rol, fie de bărbat, fie de femeie. Astfel se întâmplă să fie discriminat. „Eu nu vreau să joc niciun rol social, îmi doresc doar să fiu acceptat ca o simplă persoană”, susține acesta. „Spre exemplu, anul trecut în timpul unui târg de caritate, de mine s-a apropiat un bărbat nu tocmai treaz și m-a întrebat: tu ești el sau ea? I-am răspuns că sunt transgender. Om. Personalitate. Ce vă interesează de ce sex sunt? El mi-a răspuns: eu asta înțeleg, dar din cine în cine? Din femeie în bărbat, i-am zis și am început să-i explic că viața personală e doar treaba mea. La care dânsul a remarcat: dar cum oare faceți asta?! La sex făcea referire. Atunci a venit paza și l-a luat de lângă mine”.

Sașa a recunoscut că nu planifică să-și schimbe sexul, nici hormonal și nici chirurgical.

Părinții încearcă să „schimbe” orientarea sexuală a copilului prin violență

Angelica Frolov, reprezentant Gender Doc-M, susține că în R. Moldova încă sunt multe persoane care urăsc comunitatea LGBT, însă aceasta este o ură bazată doar pe prejudecăți. „De obicei o singură discuție calmă, argumentată și cu răbdare, îi face pe oameni să înțeleagă că ura este nefondată. Totuși, situația se schimbă încet, tot mai multe persoane din această comunitate își destăinuie identitatea, iar tot mai multă lume spune că are gay printre rude, prieteni și acest fapt îi face mai deschiși spre acceptare. Cea mai mare problemă este faptul, că încă mai sunt persoane publice, politicieni, lideri religioși, interesați să mențină această ostilitate pentru a controla și a manipula opinia publică”, consideră Frolov.

În opinia ei, cea mai răspândită formă a discriminării persoanelor LGBT este hărțuirea. Ea începe de la propria familie și se răspândește printre prieteni, la locul de studii, la serviciu sau printre vecini. „Avem multe cazuri când părinții aplică toate formele de violență pentru a „schimba” orientarea sexuală a copilului. Deci, ignoranța îi face să dăuneze propriului copil, fără a înțelege ce traume fizice și psihologice îi cauzează și fără a cunoaște că orientarea sexuală nu poate fi schimbată, deși au fost multe încercări, inclusiv în perioada fascismului”, conchide interlocutoarea mea, care este lesbiană și nu ascunde acest lucru.

Statisticile altor țări arată că numărul persoanelor homosexuale într-o societate este în medie de 5-7 la sută din numărul total al locuitorilor. Aceasta e o cifră constantă, stabilă și nu depinde nici de situația cu drepturile omului și nici de nivelul de dezvoltare a statului. Prin urmare, conform unor calcule simple, din circa 3,5 milioane, populația oficială a R. Moldova potrivit Biroului Național de Statistică, 175 de mii ar fi persoane cu orientare homosexuală și bisexuală.

Pentru a considera că tratamentul este discriminatoriu, acesta trebuie să fie condiţionat de unul din criteriile protejate de lege, mai exact: rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau orice alt criteriu similar.

Persoanele LGBT ale căror drepturi sunt încălcate se pot adresa la:
Centrul de Informaţii Gender Doc-M: 28-88-61, 28-88-63;
Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii: 0-8003-3388 – apel gratuit și confidențial;
Linia fierbinte a Coaliţiei Nediscriminare: 0-8003-8003 – apel gratuit și confidențial.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 20:17

Înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear de la Kîștîm! Cum au reușit autoritățile comuniste să-l țină ascuns zeci de ani, deși au murit sute de oameni din cauza radiațiilor

Înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear de la Kîștîm! Cum au reușit autoritățile comuniste să-l țină ascuns zeci de ani, deși au murit sute de oameni din cauza radiațiilor

Cernobîl, serialul produs și difuzat de HBO, a înregistrat cea mai mare notă din istorie pe platforma de filme IMDB, depășind astfel și documentarul Planet Earth II (9.5) și celebrul serial Game of Thrones (9.4). Totuși, înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 16 Iunie 2019, ora: 20:04 de Pavel Păduraru

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac Din editia print

Nici o instituție de control nu a catadicsit să verifice proveniența banilor din care parlamentarul socialist Radu Mudreac și-ar fi ridicat un centru comercial în inima Capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 15:50

13 persoane au ajuns la spitalul din Soroca după ce s-au intoxicat ieri la o masă de pomenire. Informaţia a fost confirmată de medicul epidemiolog de la spitalul raional, Vladimir Guţu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 15:36

Argentina și Uruguay au rămas COMPLET fără ENERGIE ELECTRICĂ! Sunt afectate și părți din Brazilia și Paraguay

Argentina și Uruguay au rămas COMPLET fără ENERGIE ELECTRICĂ! Sunt afectate și părți din Brazilia și Paraguay

Argentina și Uruguayul sunt afectate în totalitate de o pană de curent masivă, de duminică dimineața, au anunțat pe Twitter companiile de distribuție energetică din cele două țări, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 14:09

ULTIMA ORĂ /// Liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi a fost REȚINUT la vamă

ULTIMA ORĂ /// Liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi a fost REȚINUT la vamă

Liderul formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, a fost reţinut de oamenii legii la vama Sculeni. Informaţia a fost confrmată de către procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimelor Organizate şi Cauze Speciale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 12:29

Argentina lui Messi, „făcută praf" în presa internațională, după 0-2 cu Columbia, la Copa America

Argentina lui Messi, „făcută praf" în presa internațională, după 0-2 cu Columbia, la Copa America

Înfrângerea Argentinei în fața Columbiei, 0-2, chiar la debutul din Copa America a fost tratată pe larg în presa din America de Sud și nu numai.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:04

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

Astăzi, cerul va fi variabil. La Briceni şi Soroca termometrele vor indica 29 de grade Celsius, la Bălţi se vor înregistra 30, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol şi Leova se anunţă 32 de grade, la Comrat vor fi 33, iar la Cahul maxima va ajunge la 34 de grade Celsius. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:02

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță desfășurarea licitațiilor de privatizare a 36 de bunuri proprietate publică. Licitațiile vor avea loc la 2 iulie curent, iar cererile la concursurile comerciale vor fi acceptate până la 18 iulie, informează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:50

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Warren Buffett, al treila cel mai bogat om din lume conform ultimelor statistici, a fost jefuit în stil mare, fiind convins să investească 40 de milioane de dolari într-o afacere care nu există.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:02

Virgil Pâslariuc Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iunie 2019, ora: 09:43

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

Fie că sunt citite acasă, în timp ce te relaxezi în fotoliul preferat, fie că preferi să le răsfoieşti în mijloacele de transport în comun, în drum spre serviciu, cărţile ar trebui să aibă un rol important în viaţa fiecăruia dintre noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:38

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Preşedintele american Donald Trump l-a criticat din nou sâmbătă pe primarul Londrei, Sadiq Khan, afirmând că acesta este "un dezastru" şi că ar trebui să demisioneze urgent, după ce doi tineri au fost ucişi şi alţi trei bărbaţi au fost răniţi la Londra vineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 16 Iunie 2019, ora: 09:26

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:25

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

În ultimii ani, interesul pentru folosirea substanţelor halucinogene pentru tratarea depresiilor a crescut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:45

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cea mai cumplită armă a lui Stalin îndreptată împotriva inamicilor politici a fost poliţia secretă rusească. Cu ajutorul ei, liderul sovietic a fost capabil să-şi îndepărteze şi compromită toţi opozanţii, să ţină în frâu populaţia, să semene teroare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:42

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Alianța PSRM-ACUM și criza constituțională din ultima săptămână în Republica Moldova este rezultatul cârdășiei dintre Germania și Federația Rusă, o reeditare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care a aruncat Basarabia în sfera de influență a URSS. Este părerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:39

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Protecţia civilă neozeelandeză a emis duminică o alertă de tsunami după un seism de 7,4 grade înregistrat în cursul dimineţii în Oceanul Pacific în apropiere de insulele Kermadec.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:34

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

Horoscopul zilei de 16 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 05:15

Șase participanți la luptele pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din anul 1992 au participat, în orașul Vălenii de Munte, județul Prahova, România, la solemnităţile dedicate Zilei Eroilor, care este consemnată anual peste Prut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Iunie 2019, ora: 03:12

Cel de-Al Doilea Război Balcanic a avut loc în 1913 între Bulgaria pe de o parte şi Grecia şi Serbia pe cealaltă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 00:09

Crimele comunismului /// Atacuri bolşevice asupra Basarabiei după 1918

Crimele comunismului /// Atacuri bolşevice asupra Basarabiei după 1918 Din editia print

Între 5 şi 7 octombrie 1921, o bandă de bolşevici din stânga Nistrului, formată din 36 de indivizi, a organizat un atac banditesc asupra unor localităţi din sudul Basarabiei. Insurecţia s-a soldat cu omorârea a doi cetăţeni şi trei militari români şi zece...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Iunie 2019, ora: 15:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 14:54

Marele cineast Franco Zeffirelli a murit

Marele cineast Franco Zeffirelli a murit

Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, transmite sâmbătă AFP care citează presa italiană. Cineastul este cunoscut pentru spectacolele de operă şi pentru adaptările cinematografice ale unor opere de Shakespeare, pentru care a şi primit două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Iunie 2019, ora: 14:41

Curtea Constituțională a revizuit și a anulat mai multe decizii adoptate în perioada 7 - 9 iunie curent

Curtea Constituțională a revizuit și a anulat mai multe decizii adoptate în perioada 7 - 9 iunie curent

Judecătorii Curții Constituționale (CC) au decis sâmbătă, 15 iunie, din oficiu, să-și revizuiască actele pronunțate în perioada 7-9 iunie 2019.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)