Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Social 3 Noiembrie 2016, ora 07:20    Din editia print

Discriminați pentru că se iubesc

Marime Font

Foto: simbol

Destrăbălați, anormali, bolnavi sau perverși – în mare parte, așa sunt percepuți în societatea noastră membrii comunității LGBT (lesbiene, gay, bi-sexuali, trans-sexuali). Ei sunt unul dintre cele mai discriminate grupuri, iar toleranța moldovenilor este foarte joasă, o demonstrează studiile.

Unii sunt tratați diferit la universitate, la locul de muncă sau atunci când merg în localuri. Mai grav e faptul că mulți reprezentanți LGBT sunt batjocoriți, bătuți sau chiar respinși de propria familie. Cum aceste persoane țin piept discriminatorilor și în ce măsură îi protejează legea, i-am întrebat chiar pe câțiva dintre ei.

În literatura de specialitate discriminarea este definită drept „situaţia în care oamenii din diferite grupuri sociale nu se bucură în egală măsură de un drept fundamental sau garantat prin lege, fără un motiv justificat”. Potrivit unui studiu privind percepțiile și atitudinile față de egalitatea în R. Moldova, realizat de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității în anul 2015, grupul LGBT este respins de marea majoritate a populației. Oamenii manifestă o atitudine revoltătoare și agresivă față de aceste persoane și îi asociază cu „Legea egalității de șanse”, percepută eronat ca „legea minorităților sexuale”.


Respondenții studiului consideră că acceptarea comunității LGBT contravine principiilor religiei ortodoxe, instituție familiei, stării psihoemoționale și comportamentale ale copiilor.

Li s-a interzis accesul în local pentru că s-au sărutat

Unul dintre reprezentanții grupului LGBT este Alexandru, locuitor al Capitalei. Tânărul a înțeles că este gay încă pe când avea 12-14 ani, în perioada maturizării sexuale. Peste câțiva ani și-a anunțat și membrii familiei despre acest lucru, iar mama sa a avut nevoie de șase luni ca să se împace cu gândul respectiv. Mai târziu el și-a făcut studiile la Universitatea de Medicină și a declarat deschis că este homosexual, iar patru ani a locuit în căminul studențesc și nu a întâmpinat probleme.

Acum familia și rudele îl acceptă și îl susțin, iar prietenii și colegii îl respectă pentru că a avut curajul să recunoască public că e gay. Atitudinea față de el însă nu este aceeași în restul societății, iar acest lucru se face vizibil atunci când Alexandru este în compania partenerului său. „Am fost discriminat direct într-un local - este și decizia Consiliului pentru eliminarea discriminării. M-am sărutat și am dansat într-un karaoke împreună cu un prieten de-al meu, iar ulterior ne-am ales cu interdicția de a mai merge în acel local. Noi am înregistrat convorbirea cu patronul și am mers la consiliu. Nu a fost necesar să mergem în judecată, deoarece proprietarul a realizat că a greșit. Ulterior am mai mers acolo, atitudinea a fost mai binevoitoare, dar oricum am fost rugați să nu ne manifestăm orientarea în public. Vreau să menționez că acolo mereu sunt băieți care se sărută cu fete și nimeni nu le zice nimic”, spune tânărul.

Alexandru face „outreach” – o activitate socială într-un grup de risc, în cazul său oferirea suportului bărbaților care fac sex cu alți bărbați. El îi asigură cu materiale informative, le pune la dispoziție prezervative, face testări la HIV, precum și alte măsuri necesare. În prezent bărbatul activează în cadrul echipei Gender Doc-M – organizație neguvernamentală care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT.

„Tu ești el sau ea?”

O altă persoană care face parte din acest grup este Sașa. Acesta are 27 de ani și a înțeles că este băiat în toamna anului 2014. Ulterior tânărul a declarat deschis că este bărbat trans-sexual și gay. Mulți ani lui i-a fost foarte dificil să se accepte, acum însă și-a găsit armonia. Familia a reacționat calm atunci când a aflat noutatea. „Mama chiar mi-a spus că eu mereu am trăit și am acționat ca un bărbat. Unii prieteni au reacționat înțelegător, alții au zis că nu mă acceptă, prin urmare, cu ei am încetat să mai comunic și îmi pare bine. Imediat cum mi-am schimbat exprimarea gender (haine, coafură etc.) în cea caracteristică bărbaților, unii necunoscuți mă întrebau uneori dacă sunt băiat sau fată?! De obicei le răspundeam că sunt om”, mărturisește interlocutorul meu.

Principala problemă cu care se confruntă Sașa, e faptul că societatea așteaptă ca el să joace un anumit rol, fie de bărbat, fie de femeie. Astfel se întâmplă să fie discriminat. „Eu nu vreau să joc niciun rol social, îmi doresc doar să fiu acceptat ca o simplă persoană”, susține acesta. „Spre exemplu, anul trecut în timpul unui târg de caritate, de mine s-a apropiat un bărbat nu tocmai treaz și m-a întrebat: tu ești el sau ea? I-am răspuns că sunt transgender. Om. Personalitate. Ce vă interesează de ce sex sunt? El mi-a răspuns: eu asta înțeleg, dar din cine în cine? Din femeie în bărbat, i-am zis și am început să-i explic că viața personală e doar treaba mea. La care dânsul a remarcat: dar cum oare faceți asta?! La sex făcea referire. Atunci a venit paza și l-a luat de lângă mine”.

Sașa a recunoscut că nu planifică să-și schimbe sexul, nici hormonal și nici chirurgical.

Părinții încearcă să „schimbe” orientarea sexuală a copilului prin violență

Angelica Frolov, reprezentant Gender Doc-M, susține că în R. Moldova încă sunt multe persoane care urăsc comunitatea LGBT, însă aceasta este o ură bazată doar pe prejudecăți. „De obicei o singură discuție calmă, argumentată și cu răbdare, îi face pe oameni să înțeleagă că ura este nefondată. Totuși, situația se schimbă încet, tot mai multe persoane din această comunitate își destăinuie identitatea, iar tot mai multă lume spune că are gay printre rude, prieteni și acest fapt îi face mai deschiși spre acceptare. Cea mai mare problemă este faptul, că încă mai sunt persoane publice, politicieni, lideri religioși, interesați să mențină această ostilitate pentru a controla și a manipula opinia publică”, consideră Frolov.

În opinia ei, cea mai răspândită formă a discriminării persoanelor LGBT este hărțuirea. Ea începe de la propria familie și se răspândește printre prieteni, la locul de studii, la serviciu sau printre vecini. „Avem multe cazuri când părinții aplică toate formele de violență pentru a „schimba” orientarea sexuală a copilului. Deci, ignoranța îi face să dăuneze propriului copil, fără a înțelege ce traume fizice și psihologice îi cauzează și fără a cunoaște că orientarea sexuală nu poate fi schimbată, deși au fost multe încercări, inclusiv în perioada fascismului”, conchide interlocutoarea mea, care este lesbiană și nu ascunde acest lucru.

Statisticile altor țări arată că numărul persoanelor homosexuale într-o societate este în medie de 5-7 la sută din numărul total al locuitorilor. Aceasta e o cifră constantă, stabilă și nu depinde nici de situația cu drepturile omului și nici de nivelul de dezvoltare a statului. Prin urmare, conform unor calcule simple, din circa 3,5 milioane, populația oficială a R. Moldova potrivit Biroului Național de Statistică, 175 de mii ar fi persoane cu orientare homosexuală și bisexuală.

Pentru a considera că tratamentul este discriminatoriu, acesta trebuie să fie condiţionat de unul din criteriile protejate de lege, mai exact: rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau orice alt criteriu similar.

Persoanele LGBT ale căror drepturi sunt încălcate se pot adresa la:
Centrul de Informaţii Gender Doc-M: 28-88-61, 28-88-63;
Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii: 0-8003-3388 – apel gratuit și confidențial;
Linia fierbinte a Coaliţiei Nediscriminare: 0-8003-8003 – apel gratuit și confidențial.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)