Astăzi 20 August 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:58
Abonamente

Politică 27 August 2016, ora 14:50

Discursul curajos al președintelui Nicolae Timofti cu ocazia Zilei Independenței : „Trebuie să ne știm prietenii și să le apreciem sprijinul”

Marime Font

Cu prilejul celei de-a 25-a aniversare a Independenței Republicii Moldova, președintele Nicolae Timofti a depus astăzi, 27 august, coroane de flori la Monumentul „Maica îndurerată" de la Complexul memorial „Eternitate" și la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. 

De asemenea, Președintele Timofti a participat la evenimentele consacrate sărbătorii naționale, desfășurate în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, inclusiv la paradele militară și a portului național.

În cadrul solemnității, Președintele Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forțelor Armate, alături de ministrul Apărării, domnul Anatol Șalaru, a înmânat însemne speciale (Moneda comemorativă – „25 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova") comandanților formațiilor de paradă, în semn de înaltă apreciere a meritelor lor.


În discursul rostit în Piață, șeful statului a vorbit despre realizările și provocările care au existat de la independența Republicii Moldova și a făcut un îndemn la unitatea și coeziunea societală pentru interesele naționale de integrare europeană a Republicii Moldova.

Vă prezentăm, în continuare, discursul Președintelui Timofti:

„Stimați compatrioți,
Onorați oaspeți,
Astăzi trăim cu toții o zi solemnă, o zi istorică, plină de semnificații și împliniri. Ziua de 27 august – Ziua Independenței statului nostru, Republica Moldova, este dovada elocventă a faptului că, în momentele decisive și esențiale pentru soarta acestui meleag, am știut să ne mobilizăm pentru a lua decizii corecte, pentru a ne ridica la înălțimea vremurilor pe care le-am trăit. Acum un sfert de secol, sute de mii de oameni, aici, în Piața Marii Adunări Naționale, și în Parlament, și-au exprimat voința de a fi liberi. Ziua de 27 august 1991 a fost o încununare a luptei pentru eliberare națională pe care au dus-o până atunci elitele noastre culturale, alături de numeroși alți patrioți vrednici și inimoși.

Astăzi, aducem omagiul nostru acestor patrioți care au săvârșit Actul Independenței, iar ulterior, pe Nistru, au apărat cu arma în mână Independența și Suveranitatea țării. O parte dintre eroii noștri naționali au părăsit această lume, dar suntem noi aici ca să le ducem mai departe idealurile și năzuințele. Noi, aceștia de azi, n-am pierdut acea dorință de libertate, dar am înțeles, în anii ce s-au scurs de atunci, că libertatea și drepturile nu se dăruiesc, ci se obțin, prin luptă, multă muncă, unitate și sacrificii.

În acești 25 de ani am încercat să ne facem un rost, să ne organizăm societatea și viețile cum ne-am priceput și am știut mai bine. Am repurtat victorii atât pe plan național, cât și internațional, fiind deopotrivă mândri și fericiți. Dar am înregistrat nu doar succese. Am făcut și greșeli. În această perioadă a trebuit să facem față implicării Federației Ruse în treburile noastre interne, unui război cu armata a 14-a rusă din regiunea transnistreană, numeroaselor embargouri comerciale instituite de autoritățile rusești. Am trecut și trecem prin dificultăți interne, frământări și căutări.

Astăzi, în această zi sfântă pentru noi, voi spune că multe dintre răspunsurile la întrebările și năzuințele noastre se găsesc în Declarația de Independență, document fundamental care, alături de Constituție, este și trebuie să ne fie punctul de plecare în toate acțiunile și deciziile de substanță, cartea noastră de căpătâi.Mai mult, aș spune că multe dintre ezitările din ultimii 25 de ani se datorează faptului că uneori am nesocotit unele prevederi ale Declarației de independență. Printre acestea, orientarea democratică și destinul nostru european, care, după mine, nu pot fi puse la îndoială și nu au alternativă.

În căutarea unei soluții de dezvoltare potrivite pentru țara noastră, am tot înlocuit un sistem cu altul, zdruncinând, o dată la câțiva ani, buna așezare a lucrurilor. Am putea trage învățăminte din aceste experiențe politice, inclusiv astăzi, când mai observăm nostalgii după vremurile sovietice de odinioară, vopsite mai nou în culori eurasiatice.

Dragi prieteni,

Republica Moldova are în față o mulțime de provocări, dar și multe oportunități. Una dintre realizările noastre incontestabile este că am făcut pași importanți spre integrarea în familia europeană.

Apropierea noastră de Europa este facilitată și impulsionată de încheierea cu Uniunea Europeană a Acordului de Asociere și de liberalizarea regimului de vize. Suntem singurii din spațiul CSI care am obținut dreptul de a călători liber în Europa. Aceste documente deschid posibilități largi de schimburi comerciale, educaționale, de circulație liberă a mărfurilor, tehnologiilor și persoanelor, de creare a unor proiecte comune sub auspicii europene. Trebuie să fructificăm ocaziile oferite, să înțelegem că aceasta este șansa noastră de a ne moderniza.

Dezamăgirile pe care le-am avut până în prezent nu trebuie să ne oprească din drumul european. Dar pentru ca lucrurile să ia o turnură pozitivă, este esențial ca restanțele acumulate acasă la mai multe capitole să fie eliminate. Reformele, unele dintre care au rămas doar pe hârtie, trebuie să fie vizibile pentru toți cetățenii. Politicienii și funcționarii să lucreze pentru popor, așa cum le este misiunea. Judecătorii și procurorii trebuie să dea randament, să-și merite statutul privilegiat oferit de societate. Clasa politică și instituțiile importante ale statului vor avea în continuare un deficit de încredere din partea oamenilor atâta timp cât frauda bancară de proporții din ultimii ani nu va fi elucidată. Încurajez instituțiile de drept să facă tot posibilul să sporească investigațiile în această privință, de rezultatul cărora depinde respectul cetățenilor pentru stat și încrederea de care avem nevoie în relațiile cu partenerii internaționali.

O societate în care omul se poate realiza va fi atractivă nu doar pentru investițiile străine, dar și pentru concetățenii noștri care lucrează peste hotare și care așteaptă de la noi, cei de acasă, semnale concrete că se pot întoarce în Patrie, întrucât valoarea supremă a unei țări este reprezentată de oamenii ei. Doar cu o asemenea atitudine față de oameni vom fi îndreptățiți să sperăm că sentimentele de dezamăgire și mâhnire ne vor fi înlocuite cu cele de speranță și optimism. Dacă vom da asemenea mesaje pozitive, vom fortifica potențialul pe plan național și ne vom consolida raporturile cu partenerii și prietenii noștri tradiționali. Mă refer la statele Uniunii Europene, la România, în primul rând, la Statele Unite ale Americii și alte țări ce ne-au susținut până în prezent. Trebuie să ne știm prietenii și să le apreciem sprijinul.

Am demonstrat, de-a lungul ultimilor ani, că cetățenii moldoveni, europeni prin definiție și prin naștere, sunt pătrunși de spiritul european, au viziuni și reflexe europene, iar în timp această mentalitate va da rezultate. Aici, acasă la noi, putem construi cu temeinicie un sistem politico-administrativ pentru oameni și instituții independente, care să funcționeze după lege.

Un plus de organizare ne va prii, cu siguranță. Trebuie să vrem cu toții ca aceste lucruri să se întâmple și atunci nimeni nu ne va putea opri din determinarea noastră. Așa vor căpăta sens eforturile noastre.

Doamnelor și domnilor,
Vremurile dificile pe care le trăim, turbulențele din Orient și problemele din Europa ne îngrijorează. Dar ceea ce înțelegem noi din evenimentele ce se desfășoară în Ucraina, Siria, Turcia și alte zone incerte, este că trebuie să ne luăm măsuri de precauție, pentru ca să fim pregătiți pentru orice fel de provocări. Independența Republicii Moldova și securitatea cetățenilor ei nu sunt depline atâta vreme cât forțe militare străine se află pe teritoriul nostru împotriva voinței noastre. În aceste condiții, rămânem separați de concetățenii din stânga Nistrului.
Securitatea cetățenilor noștri, securitatea informațională, securitatea statului sunt resorturi față de care trebuie să manifestăm atenție maximă. În acest sens, înțelegem că trebuie să avem instituții puternice, necorupte, care să facă față oricăror situații neprevăzute, să punem ordine în spațiul audiovizual, pe care nu-l controlăm în totalitate la ora actuală, să sporim activitățile de ordin educațional, pentru a spera că într-o zi vom vorbi într-o singură voce atunci când ne referim la interesele noastre naționale. Amintesc aici un adevăr simplu: nimeni nu va veni să facă ordine în țara noastră, noi suntem singurii cărora le revine această responsabilitate.

Întreaga noastră recunoștință se îndreaptă astăzi către cei care muncesc pentru ca Republica Moldova să devină o țară înfloritoare. Învățători, medici, agricultori, militari, polițiști, oameni de afaceri, studenți, funcționari: tuturor Vă aduc sincere mulțumiri și Vă exprim felicitări din toată inima cu prilejul Zilei Independenței.

La Mulți Ani, Republica Moldova!"

Timpul.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 August 2019, ora: 14:21

Mihai Popuşoi: Andrei Năstase va fi candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, informează TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 13:50

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Promisiuni electorale vs Realitate /// Ministrul Economiei, Vadim Brînzan: NU SUNT pârghii pentru a întoarce statului Aeroportul

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, recunoaște semnarea contractului de vânzare a Aeroportului Internațional Chișinău către „NR Investments Ltd”, companie înregistrată pe insula Guernsey (o insulă din canalul englez, în largul coastei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:34

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

BREAKING NEWS /// INFORMAȚII ȘOCANTE / Nourul radioactiv din Rusia ar fi ajuns în MOLDOVA. De ce TAC autoritățile? (BBC)

Conform unei simulari a deplasării norului apărut ca urmare a exploziei unei rachete nucleare, particulele radioactive ar fi ajuns deasupra teritoriului R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:15

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

Deputat român care a susținut fanatic alianța ACUM-SRPM: Asocierea pe termen mai lung la guvernare cu PSRM este TOXICĂ pentru blocul ACUM

„Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat”, consideră deputatul român Matei Dobrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 12:14

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Brâncuşi, de mare valoare, a fost distrusă. Ce daune cere proprietarul/ FOTO

O sculptură creată de Constantin Brâncuşi este subiectul unui proces, după ce opera de artă a fost distrusă, proprietarul acesteia cerând despăgubiri de 22,5 milioane de dolari, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:26

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Năstase anunță că va fi SEMNAT un acord cu PSRM dar crede că nu obligatorie ca el să fie semnat și de Dodon

Un nou acord de colaborare între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, care va include și un pact de neagresiune pe perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din 20 septembrie, va fi semnat „în zilele următoare”, „condiționat” a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:23

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Radu Marian recunoaște că numirea lui Țurcan și Manole la CC de către Parlament a fost o GAFĂ: „ Am dat-o în bară”

Deputatul blocului ACUM, Radu Marian, recunoaşte că alegerea celor doi reprezentanți constituționali, Vladimir Ţurcan şi Domnica Manole, nu au fost o alegere bună.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:15

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Un deputat din ACUM își ASUMĂ votarea lui Țurcan dar afirmă că nu are ÎNCREDERE în el

Deputatul Blocului ACUM Dan Perciun spune că a votat în Parlament pentru o Curte echilibrată cu cel puțin teri judecători în care avea încredere și că a așteptat să fie condusă de un președinte apolitic. Despre aceasta alesul poporului a scris pe rețelele de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:08

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputat PSRM către liderii ACUM: Când v-am votat CUMĂTRII, NĂNAȘII și CONCUBINELE în funcții, nu v-a deranjat că suntem socialiști?

Deputatul PSRM, Vasile Bolea a venit cu o reacție dură la acuzațiile celor din blocul ACUM, care au criticat vehement votarea ex-deputatului PSRM, Vladimir Țurcan, în calitate de președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 10:05

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Năstase nervos că Dodon le-a tras țeapă și Manole n-o ajuns șefă la CC? Liderul ACUM cere DEMISIA judecătorilor care l-au votat pe Țurcan

Vicepremierul țării, Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, solicită judecătorilor Curții Constituționale să prezinte public opțiunea lor de vot, în caz contrar să demisioneze.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 August 2019, ora: 08:58

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Scenariu de coşmar pentru Marea Britanie, imediat după Brexit. Impactul asupra românilor

Perspectiva unui ″Brexit″⁣ fără acord crează îngrijorare, mai ales după apariţia unor documente ale Guvernului britanic care conţin un scenariu alarmant.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:53

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Gheorghe Dincă a povestit cu lux de amănunte ce a făcut cu Alexandra. Dezvăluirile primului avocat al criminalului din Caracal

Alexandru Bogdan, primul avocat al lui Gheorghe Dincă, a povestit, la emisiunea "Marius Tucă Show" de la Mediafax, ce le-a spus principalul suspect al crimelor din Caracal anchetatorilor cu referire la Alexandra Măceșanu. Acesta a susținut că nu a violat-o și că au dormit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 August 2019, ora: 08:46

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 AUGUST 2019. LEII SE ÎMPACĂ CU CINEVA DRAG

Horoscopul zilei de 20 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 08:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:39

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

FOTO / Liuba Șova demască târgurile politice: „Decizia a fost luată în ALTĂ PARTE” / „AM PROBE”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență toată splendoarea și ipocrizia...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 20 August 2019, ora: 00:40

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 20:24

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

Vasile Munteanu: Primăria Chișinău în colimatorul instituțiilor subordonate PSRM

 A mai rămas primăria municipiului Chişinău. Ultima redută râvnită şi visată de socialişti. Dacă nu au reușit niciodată să „ocupe” edificiul în rezultatul bătăliilor politice în alegeri, astăzi, profitând de lipsa de viziune, a blocului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:43

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

Moldova, controlată de oamenii apropiați de Rusia. Cum și-a impus președintele Dodon locotenenții în pozițiile – cheie din stat (presa română)

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 18:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:31

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:10

opinie „Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

„Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

Vicepreşedinta Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, consideră că Maia Sandu „a vândut ţara lui Dodon” în schimbul funcţiei de prim-ministru, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată preşedintele Republicii Moldova, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:54

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

O bombă a explodat, luni, în zona frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, anunţă autorităţile, precizând că au fost vizaţi agenţi de poliţie, dar nu s-au înregistrat victime, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:16

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

 Acesta a spus că își respectă deja atribuțiile care i le impune noul statut și că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)