Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Politică 27 August 2016, ora 14:50

Discursul curajos al președintelui Nicolae Timofti cu ocazia Zilei Independenței : „Trebuie să ne știm prietenii și să le apreciem sprijinul”

Marime Font

Cu prilejul celei de-a 25-a aniversare a Independenței Republicii Moldova, președintele Nicolae Timofti a depus astăzi, 27 august, coroane de flori la Monumentul „Maica îndurerată" de la Complexul memorial „Eternitate" și la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. 

De asemenea, Președintele Timofti a participat la evenimentele consacrate sărbătorii naționale, desfășurate în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, inclusiv la paradele militară și a portului național.

În cadrul solemnității, Președintele Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forțelor Armate, alături de ministrul Apărării, domnul Anatol Șalaru, a înmânat însemne speciale (Moneda comemorativă – „25 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova") comandanților formațiilor de paradă, în semn de înaltă apreciere a meritelor lor.


În discursul rostit în Piață, șeful statului a vorbit despre realizările și provocările care au existat de la independența Republicii Moldova și a făcut un îndemn la unitatea și coeziunea societală pentru interesele naționale de integrare europeană a Republicii Moldova.

Vă prezentăm, în continuare, discursul Președintelui Timofti:

„Stimați compatrioți,
Onorați oaspeți,
Astăzi trăim cu toții o zi solemnă, o zi istorică, plină de semnificații și împliniri. Ziua de 27 august – Ziua Independenței statului nostru, Republica Moldova, este dovada elocventă a faptului că, în momentele decisive și esențiale pentru soarta acestui meleag, am știut să ne mobilizăm pentru a lua decizii corecte, pentru a ne ridica la înălțimea vremurilor pe care le-am trăit. Acum un sfert de secol, sute de mii de oameni, aici, în Piața Marii Adunări Naționale, și în Parlament, și-au exprimat voința de a fi liberi. Ziua de 27 august 1991 a fost o încununare a luptei pentru eliberare națională pe care au dus-o până atunci elitele noastre culturale, alături de numeroși alți patrioți vrednici și inimoși.

Astăzi, aducem omagiul nostru acestor patrioți care au săvârșit Actul Independenței, iar ulterior, pe Nistru, au apărat cu arma în mână Independența și Suveranitatea țării. O parte dintre eroii noștri naționali au părăsit această lume, dar suntem noi aici ca să le ducem mai departe idealurile și năzuințele. Noi, aceștia de azi, n-am pierdut acea dorință de libertate, dar am înțeles, în anii ce s-au scurs de atunci, că libertatea și drepturile nu se dăruiesc, ci se obțin, prin luptă, multă muncă, unitate și sacrificii.

În acești 25 de ani am încercat să ne facem un rost, să ne organizăm societatea și viețile cum ne-am priceput și am știut mai bine. Am repurtat victorii atât pe plan național, cât și internațional, fiind deopotrivă mândri și fericiți. Dar am înregistrat nu doar succese. Am făcut și greșeli. În această perioadă a trebuit să facem față implicării Federației Ruse în treburile noastre interne, unui război cu armata a 14-a rusă din regiunea transnistreană, numeroaselor embargouri comerciale instituite de autoritățile rusești. Am trecut și trecem prin dificultăți interne, frământări și căutări.

Astăzi, în această zi sfântă pentru noi, voi spune că multe dintre răspunsurile la întrebările și năzuințele noastre se găsesc în Declarația de Independență, document fundamental care, alături de Constituție, este și trebuie să ne fie punctul de plecare în toate acțiunile și deciziile de substanță, cartea noastră de căpătâi.Mai mult, aș spune că multe dintre ezitările din ultimii 25 de ani se datorează faptului că uneori am nesocotit unele prevederi ale Declarației de independență. Printre acestea, orientarea democratică și destinul nostru european, care, după mine, nu pot fi puse la îndoială și nu au alternativă.

În căutarea unei soluții de dezvoltare potrivite pentru țara noastră, am tot înlocuit un sistem cu altul, zdruncinând, o dată la câțiva ani, buna așezare a lucrurilor. Am putea trage învățăminte din aceste experiențe politice, inclusiv astăzi, când mai observăm nostalgii după vremurile sovietice de odinioară, vopsite mai nou în culori eurasiatice.

Dragi prieteni,

Republica Moldova are în față o mulțime de provocări, dar și multe oportunități. Una dintre realizările noastre incontestabile este că am făcut pași importanți spre integrarea în familia europeană.

Apropierea noastră de Europa este facilitată și impulsionată de încheierea cu Uniunea Europeană a Acordului de Asociere și de liberalizarea regimului de vize. Suntem singurii din spațiul CSI care am obținut dreptul de a călători liber în Europa. Aceste documente deschid posibilități largi de schimburi comerciale, educaționale, de circulație liberă a mărfurilor, tehnologiilor și persoanelor, de creare a unor proiecte comune sub auspicii europene. Trebuie să fructificăm ocaziile oferite, să înțelegem că aceasta este șansa noastră de a ne moderniza.

Dezamăgirile pe care le-am avut până în prezent nu trebuie să ne oprească din drumul european. Dar pentru ca lucrurile să ia o turnură pozitivă, este esențial ca restanțele acumulate acasă la mai multe capitole să fie eliminate. Reformele, unele dintre care au rămas doar pe hârtie, trebuie să fie vizibile pentru toți cetățenii. Politicienii și funcționarii să lucreze pentru popor, așa cum le este misiunea. Judecătorii și procurorii trebuie să dea randament, să-și merite statutul privilegiat oferit de societate. Clasa politică și instituțiile importante ale statului vor avea în continuare un deficit de încredere din partea oamenilor atâta timp cât frauda bancară de proporții din ultimii ani nu va fi elucidată. Încurajez instituțiile de drept să facă tot posibilul să sporească investigațiile în această privință, de rezultatul cărora depinde respectul cetățenilor pentru stat și încrederea de care avem nevoie în relațiile cu partenerii internaționali.

O societate în care omul se poate realiza va fi atractivă nu doar pentru investițiile străine, dar și pentru concetățenii noștri care lucrează peste hotare și care așteaptă de la noi, cei de acasă, semnale concrete că se pot întoarce în Patrie, întrucât valoarea supremă a unei țări este reprezentată de oamenii ei. Doar cu o asemenea atitudine față de oameni vom fi îndreptățiți să sperăm că sentimentele de dezamăgire și mâhnire ne vor fi înlocuite cu cele de speranță și optimism. Dacă vom da asemenea mesaje pozitive, vom fortifica potențialul pe plan național și ne vom consolida raporturile cu partenerii și prietenii noștri tradiționali. Mă refer la statele Uniunii Europene, la România, în primul rând, la Statele Unite ale Americii și alte țări ce ne-au susținut până în prezent. Trebuie să ne știm prietenii și să le apreciem sprijinul.

Am demonstrat, de-a lungul ultimilor ani, că cetățenii moldoveni, europeni prin definiție și prin naștere, sunt pătrunși de spiritul european, au viziuni și reflexe europene, iar în timp această mentalitate va da rezultate. Aici, acasă la noi, putem construi cu temeinicie un sistem politico-administrativ pentru oameni și instituții independente, care să funcționeze după lege.

Un plus de organizare ne va prii, cu siguranță. Trebuie să vrem cu toții ca aceste lucruri să se întâmple și atunci nimeni nu ne va putea opri din determinarea noastră. Așa vor căpăta sens eforturile noastre.

Doamnelor și domnilor,
Vremurile dificile pe care le trăim, turbulențele din Orient și problemele din Europa ne îngrijorează. Dar ceea ce înțelegem noi din evenimentele ce se desfășoară în Ucraina, Siria, Turcia și alte zone incerte, este că trebuie să ne luăm măsuri de precauție, pentru ca să fim pregătiți pentru orice fel de provocări. Independența Republicii Moldova și securitatea cetățenilor ei nu sunt depline atâta vreme cât forțe militare străine se află pe teritoriul nostru împotriva voinței noastre. În aceste condiții, rămânem separați de concetățenii din stânga Nistrului.
Securitatea cetățenilor noștri, securitatea informațională, securitatea statului sunt resorturi față de care trebuie să manifestăm atenție maximă. În acest sens, înțelegem că trebuie să avem instituții puternice, necorupte, care să facă față oricăror situații neprevăzute, să punem ordine în spațiul audiovizual, pe care nu-l controlăm în totalitate la ora actuală, să sporim activitățile de ordin educațional, pentru a spera că într-o zi vom vorbi într-o singură voce atunci când ne referim la interesele noastre naționale. Amintesc aici un adevăr simplu: nimeni nu va veni să facă ordine în țara noastră, noi suntem singurii cărora le revine această responsabilitate.

Întreaga noastră recunoștință se îndreaptă astăzi către cei care muncesc pentru ca Republica Moldova să devină o țară înfloritoare. Învățători, medici, agricultori, militari, polițiști, oameni de afaceri, studenți, funcționari: tuturor Vă aduc sincere mulțumiri și Vă exprim felicitări din toată inima cu prilejul Zilei Independenței.

La Mulți Ani, Republica Moldova!"

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)