Astăzi 17 Februarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 22:12
Abonamente

Eveniment 13 Februarie 2014, ora 11:33

Discursul lui Iurie Leancă în cadrul ședinței inaugurale a Parlamentului: „În acest an vom trăi două momente decisive pentru istoria R. Moldova”

Marime Font

„Stimate domnule Preşedinte,

Stimate domnule Preşedinte al Parlamentului,

Excelenţe,

Onorați deputați,

Vreau în primul rând să vă mulțumesc pentru posibilitatea de a vă adresa un mesaj într-un moment cu mai multe încărcături simbolice. Parlamentul își începe activitatea într-o casă nouă, într-un an decisiv pentru Republica Moldova. De aceea încep prin a vă ura mult succes în noua sesiune parlamentară, fie ca în această casă nouă să domine gândurile pozitive, ideile constructive și dorința sinceră de a contribui la modernizarea țării noastre.

De la proclamarea Independenței, Republica Moldova a cunoscut zile mai bune şi mai puțin bune. Am avut parte de stagnare şi izolare - atât de Est, cât şi de Vest - în lipsa unui proiect credibil de modernizare a ţării. În cei 23 de ani de independenţă, statul nostru a fost răvăşit de mai multe procese negative, cum ar fi colapsul economic, crima organizată sau corupţia. Pe acest fundal, tot mai mulţi cetăţeni s-au văzut nevoiţi să plece de acasă ca să poată avea grijă de familiile lor.

Loading...


Țara noastră a ajuns în situația în care nu-și mai poate permite să facă pași înapoi. Dacă acum nu vom avea voință să înlăturăm toate obstacolele pe care încă le avem în cale, Republica Moldova nu va avea viitor. Aceste obstacole - care sunt formate din ambițiile egoiste ale unora cu pretenția că fac mari jocuri strategice, din dorința de a arăta ce jucători importanți sunt în țara noastră și de a reveni la putere cu orice preț, până la limita trădării de țară - vă spuneam că aceste obstacole nu sunt de neînlăturat.

Republica Moldova s-a maturizat. Țara noastră nu mai este izolată, nu mai suntem singuri, iar cei care au încă naivitatea să își imagineze că pot să vândă țara pe bucăți sau că se pot juca cu sentimentele oamenilor din această țară, vor primi răspunsul pe care îl merită în acest an electoral.

Iată aceasta este provocarea principală pentru țara noastră: să dăm la o parte toate elemente destabilizatoare și să ne păzim viitorul!

Onorată asistență,

Din toamna anului 2009, Guvernele de coaliţie au obţinut mai multe realizări. Prima, pe care ţin să o subliniez, este că am îndepărtat regimul autoritar al comuniştilor! Iar când spun că aceasta este o mare realizare, mă refer la faptul că am scos Republica Moldova din izolare, i-am eliberat pe cetățenii noștri din sistemul captiv în care i-a ținut sistemul comunist, iar în câteva luni iată că cetățenii țării noastre nu vor mai fi liberi doar la ei acasă, dar vor putea să circule unde vor și când vor în țările Europene din zona Schengen. Moldovenii își vor vedea rudele și prietenii mult mai des; vor vedea ce înseamnă să fii cetățean european, și bineînțeles să dea dovadă de atitudine europeană; vor vedea ce înseamnă să fii respectat și vor înțelege de ce comuniștilor le este atât de frică de Europa. Pentru că Europa înseamnă libertate, respect, democrație - lucruri pe care sistemul comunist nu le poate accepta.

Eu nu cred că cineva a uitat că în 2009 am preluat o ţară la marginea prăpastiei, în prag de faliment. În ciuda crizelor regionale, am restabilit creşterea economică și am consolidat bugetul naţional.

Şi anume datorită creşterii economice de anul trecut de aproape 8% putem să îmbunătățim gradual condițiile sociale ale cetățenilor noștri, în acest an. Cum am făcut-o chiar ieri bunăoară în şedinţa cabinetului de miniştri, când am decis să creștem cu 30 % salariile pentru angajaţii subdiviziunilor Ministerului de Interne și Ministerului Apărării. De asemenea, vom depune și în continuare eforturile ca să îmbunătățim condițiile sociale ale diferitor categorii din țara noastră.

Am scos ţara din izolare internaţională. Am încheiat acorduri şi am obţinut decizii importante cu partenerii externi - de la zona de liber schimb cu ţările din CSI până la parafarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Am atras mult mai mult sprijin internaţional pentru Moldova, decât am avut vreodată. Mulţi se întreabă - şi unde s-au dus banii?!

Mergeţi la Bălţi, la Comrat, la Hâncești. Veţi vedea drumuri reabilitate pe bani europeni! Tot cu fonduri oferite de Uniunea Europeană vor începe în acest an lucrările de reparaţie pe segmentele de drum, ascultați atent domnilor comuniști că o să mergeți pe acolo: Chişinău-Ungheni-Sculeni, Bălţi-Făleşti-Sculeni, Hânceşti-Lăpuşna, precum şi ocoliri la Vulcăneşti, Ungheni, Bahmut şi Ciumai-Giurgiuleşti.

Mergeţi în alte sate şi raioane, şi veţi vedea şcoli care au fost reparate, centre sportive şi medicale construite, reţele de canalizare şi apeducte trase în localităţi - la fel, cu sprijin european. Toate aceste lucruri, făcute pentru oameni, înseamnă Integrare Europeană!

O serie de investiţii în infrastructura ţării sunt făcute din bugetul naţional. Chiar ieri, în premieră, Consiliul Fondului Rutier a alocat 400 de milioane de lei doar pentru construcţia drumurilor din localităţi. Asta înseamnă că solicitările a peste 700 de primării - aproape 80 la sută din câte avem în ţară - au fost îndeplinite. Ca să nu mai spun, stimați domni deputați și doamne, că Fondul Rutier în acest an se ridică la 1 miliard 326 de milioane de lei, în comparaţie cu 2009, când acesta era de doar 241 de milioane de lei.

În acelaşi timp, împărtăşesc dezamăgirea multor cetăţeni faţă de problemele care încă aşteaptă rezolvare. Şi ştiu că şi colegii mei din coaliţia de guvernare sunt de aceeaşi părere - prea multă energie şi timp am consumat în crize constituţionale şi politice.

Prea multă atenţie am acordat luptelor noastre interne, dar ceea ce facem acum arată că am învățat din greșeli. Știu că voi dezamăgi opoziția cu anunțul pe care îl voi face, dar asta e realitatea: actualul Guvern își va duce mandatul până la capăt, pentru că este susținut de o Coaliție stabilă, care nu mai este vulnerabilă la încercări de destabilizare. De fapt, am vrut să anunț PCRM că alegeri anticipate nu vor fi! Așadar, stimați deputați din opoziție, nu aveți decât să așteptați alegerile ordinare și să nu vă mai consumați energia în încercarea de a clătina Coaliția.

Și să nu vă mirați stimați deputați ai PCRM că vă acord atâta atenție de fiecare dată, dar chiar o meritați - sunteți principalul obstacol în calea dezvoltării Republicii Moldova. Deci nu meritați doar atenție, dar meritați și cele mai mari eforturi pentru a fi ținuți la o distanță cât mai mare de orice pârghie pe care ați putea să o folosiți, din nou, împotriva cetățenilor din Republica Moldova.

Stimați deputați,

În acest an vom trăi două momente decisive pentru istoria Republicii Moldova. Mă refer la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi alegerile parlamentare... Sau ca să fiu înțeles și mai bine: Vom semna Acordul şi vom câştiga alegerile! O spun și în limba rusă, ca să înțeleagă toți deputații opoziției, că e important: "Мы подпишем соглашение об асоциации с ЕС и выиграем выборы!"

Conștientizăm că 2014 va fi un an foarte dificil pentru guvernare. Moldova are prea multe probleme de rezolvat şi foarte puţin timp la dispoziție! În ciuda tuturor ameninţărilor, vom depune efort pentru consolidarea statalităţii Republicii Moldova! Ne vom mişca înainte cu reforma justiţiei, a poliţiei şi a Procuraturii şi vom elimina focarele de corupţie. La fel, vom munci să aducem investiţii străine şi să creăm locuri de muncă, atât pentru cei din ţară, cât şi pentru a-i motiva pe conaţionalii noştri plecaţi peste hotare să revină acasă.

În acest sens, Guvernul va veni cu abordări mult mai cuprinzătoare pe direcţiile cheie - locuri de muncă, lupta cu corupţia şi integrarea europeană.

Ne vom axa și în continuare pe ceea ce se numește calitatea vieții. M-am referit deja la investiţiile în infrastructura din localităţi. La fel de importantă este infrastructura energetică, implicit finalizarea construcţiei gazoductului Ungheni-Iaşi. Aceasta, de rând cu construcţia a două poduri peste Prut şi a liniilor electrice de interconexiune în sudul ţării, vor asigura integrarea noastră pe piaţa europeană.

O educaţie modernă şi de calitate este o altă prioritate a Guvernului, după cum am demonstrat-o până în prezent, prin reformele care şi-au propus să schimbe din rădăcină sistemul de învăţământ al ţării.

Pentru că doar o societate instruită, care să răspundă criteriilor tot mai înalte ale pieţei muncii, se poate mişca înainte. Doar cu o educaţie de calitate le vom asigura tinerilor posibilități pentru a iniţia o afacere, pentru a asimila noile tehnologii sau pentru a activa în industriile inovatoare.

Vom dota, în continuare, instituţiile de învăţământ şi şcolile profesionale sau cum li se mai spune, de meserii. Iată că luna trecută Uniunea Europeană ne-a oferit 25 de milioane de euro anume pentru reforma educaţiei vocaţionale, ceea ce va schimba radical situaţia din şcolile profesionale.

Lupta împotriva corupției, stimați deputați inclusiv cei din opoziție, rămâne a fi un obiectiv de anvergură, deoarece acest flagel pune în pericol securitatea naţională a Moldovei! Şi, deşi am venit cu mai multe iniţiative de guvernare electronică menite să reducă birocraţia, să elimine contactul cu funcţionarii corupţi sau să facă instituţiile statului mult mai transparente, acestea rămân a fi deocamdată insuficiente. În lupta cu corupţia, Moldovei i-a lipsit o abordare sistemică! Iată de ce, mizăm pe aplicarea pe potrivă a pachetului de legi anticorupţie, care oferă autorităţilor pârghiile necesare pentru stârpirea acestui flagel.

Avem o serie de elemente pozitive în ceea ce priveşte reforma justiţiei - recent 8 judecători au fost scoşi din sistem prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii. Este un prim semnal că judecătorii fără simţul responsabilităţii şi fără de integritate nu îşi au locul în sistemul judecătoresc pe care-l clădim acum.

Pentru prima dată, avem şi judecători care au ajuns pe mâna justiţiei pentru acte de corupţie. Dar e limpede că este doar un început pentru asanarea sistemului şi că trebuie să accelerăm reforma în justiţie, aşa cum trebuie să o facem şi în procuratură.

Totodată, mă bucur să văd că percepţia oamenilor despre poliţie se schimbă în bine şi că eforturile noastre de a spori nivelul de profesionalism şi de a dota poliţiştii cu echipament modern nu sunt trecute cu vederea de cetăţeni.

O altă atenție deosebită și după merit am acordat-o conaționalilor noștri de peste hotare. Numeroasele programe ale Guvernului - care au însemnat investiții, locuri de muncă, studii, cultură - au construit și continuă să construiască poduri prin care Moldova primește nu doar transferuri bănești, dar și remitențe intelectuale, tehnologice și de atitudine civică.

Şi nu în ultimul rând, ce-a de-a treia direcţie ţine de Europenizarea ţării. Cetăţenii ştiu că pentru modernizarea Republicii Moldova nu există o altă cale decât Integrarea Europeană! Iar noi, cei de la guvernare, înţelegem că Moldova va beneficia de pe urma Integrării Europene, doar dacă ţara se va transforma şi se va schimba din interior.

Europa trebuie adusă la noi acasă, în fiecare familie - fie că e vorba de calitatea apei pe care o bem sau a produselor pe care le consumăm, fie că e vorba de condiţiile din şcoli, grădiniţe şi spitale. Iată ce trebuie să arătăm cetăţenilor noştri - că ne mişcăm înainte cu reformele europene şi că schimbăm viaţa oamenilor.

Stimaţi colegi,

Astăzi, cea mai mare provocare în faţa noastră NU este să câştigăm alegerile sau să facem faţă răuvoitorilor Integrării Europene, care încearcă să creeze o competiţie cu dimensiunea eurasiatică - o competiţie falsă, de altfel.

Astăzi, integritatea teritorială şi opţiunea europeană a Republicii Moldova sunt sub atacul unor forțe iresponsabile. Atac al unor oameni care se vor trezi într-o bună zi că și-au trădat țara, fără măcar să știe când s-a întâmplat asta! Sunt indivizi care încearcă să profite de sensibilitățile semenilor lor, pentru a-i amăgi și a-i transforma în prizonieri electorali, pe care să-i folosească în acțiunile lor de destabilizare a țării.

Strategia lor poate fi clar urmărită în autonomia găgăuză, Bălţi, Taraclia sau alte raioane. Tactica lor este următoarea: să dezbine ţara, să răspândească falsuri şi să cheme populaţia la nesupunere civică. Ei îi fac pe vorbitorii de română şi rusă să se certe între ei sau montează populaţia găgăuză împotriva autorităţilor centrale. Într-un cuvânt, încearcă să se folosească de orice, chiar şi de bogăţia culturală a ţării noastre.

Din 1992, unitatea noastră este zdruncinată de conflictul din stânga râului Nistru. Şi iată că acum anumite forţe încearcă să se folosească de această durere naţională ca să creeze noi tensiuni şi noi provocări de securitate în regiune. Ba mai mult, se doreşte sfâşierea Moldovei în bucăţi! Acesta este viitorul pe care PCRM îl vrea pentru Moldova!

Ceea ce se urmăreşte este la fel de limpede ca şi metodele folosite - destabilizarea situaţiei din ţară, răsturnarea Guvernului şi preluarea puterii cu orice preţ! Ce vor să facă ei cu puterea? Ce au făcut până în 2009! Asta este proiectul pe care ei îl propun cetățenilor Moldovei, întoarcerea în trecut, în izolare și represiune.

Stimați deputați,

Pentru ca Republica Moldova să se afirme ca un stat funcţional, trebuie să se modernizeze şi să se Europenizeze. Chiar dacă în Moldova există păreri diferite cu privire la vectorul de dezvoltare a ţării noastre, toată lumea îşi doreşte ca legea să fie respectată, iar cei care o încalcă să fie pedepsiţi.

Toată lumea vrea ca vameşii, judecătorii, funcţionarii să se ţină de litera şi spiritul legii. Ca sistemul de educaţie şi sănătate să fie competitiv şi modern. Integrarea Europeană tocmai asta şi presupune! Este o reţetă verificată deja în atâtea țări, nu ne rămâne decât să o aplicăm la noi acasă! Integrarea europeană este cel mai ambiţios proiect pentru ţară şi unicul care ne va face să trăim mai bine!

Integrarea Europeană nu este o alegere împotriva cuiva. Este o alegere pentru noi toţi, indiferent dacă etnia e găgăuză sau bulgară, dacă limba vorbită e româna sau rusa. Este o alegere care presupune atât relaţii bune cu ţările din CSI, cât şi cu cele din UE.

Multe mituri, zvonuri şi falsuri au împrăştiat oponenţii integrării europene, ca să sperie oamenii. Eu îi îndemn însă pe cetățeni să nu se lase cuprinşi de frica necunoscutului. În doar câteva luni vor putea călători fără vize în ţările din zona Schengen. Vor putea vedea personal, şi nu din auzite cum trăiesc oamenii în Uniunea Europeană - acolo unde într-o zi vom ajunge și noi.

Domnule Preşedinte,

Domnule Preşedinte al Parlamentului,

Stimați și onorați deputați,

Indiferent de provocările pe care le vom trăi în lunile ce urmează, vă asigur de un lucru: Guvernul şi coaliţia pro-europeană vor sta ferm pe poziţii. Vom promova cu hotărâre Integrarea Europeană. Vom apăra statalitatea şi unitatea teritorială a Moldovei, şi vom consolida societatea.

Împreună, vom transforma acest an decisiv într-un succes european istoric. Împreună vom păzi viitorul ţării noastre, împreună vom duce la bun sfârşit drumul Moldovei spre lumea modernă, spre Uniunea Europeană! Mulțumesc pentru atenție, pentru atenția acordată mie!"

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 11:33

Gândirea globală a lui Dodon

Gândirea globală a lui Dodon

 După ce „ai noștri” l-au dus la ONU să țină un discurs de toată rușinea (dar pe placul Moscovei!), după ce a înnebunit Bruxelles-ul, NATO și München-ul cu făcătura rusească de „recunoaștere internațională a neutralității permanente a Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2020, ora: 08:10

 „În această dimineață, într-un apartament de pe bulevardul Moscova 20 a avut loc o deflagrație. O barbat a fost găsit mort în interiorul apartamentului”, ne-a comunicat Pușcașu.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Februarie 2020, ora: 06:24

Horoscopul zilei de 17 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 10:17

 Autorităţile ieşene investighează moartea suspectă a unui copil de şase luni, originar din Republica Moldova, care ar fi fost sufocat, din greşeală, de mama sa. Tatăl bebeluşui este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2020, ora: 09:07

Consiliul Politic Național al PD și-a reales astăzi vicepreședinții și membrii Biroul Executiv, și a discutat „conceptul de resetare” al formațiunii. Andrian Candu nu se regăsește printre vicepreședinții PD.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2020, ora: 08:54

Horoscopul zilei de 16 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 10:06

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Viorel Morari: Procurorul care a scris denunțul s-a ocupat de cazul Țuțu. Acționează din răzbunare

Fostul procuror șef al Procuraturii Anticorupție vine cu primele declarații după eliberarea sa din arest preventiv. Viorel Morari susține că procurorul care a scris denunțul pe numele său ar fi acționat din răzbunare. Mai mult, acesta s-a ocupat de dosarul lui Constantin Țuțu cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:54

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Calități și defecte la interviu: cum să te prezinți

Urmează să ai interviul pentru jobul visat și te temi de întrebările care vor veni din partea reprezentantului angajatorului? Cu siguranță că acestea nu vor fi ușoare, însă încrederea în tine cântărește mult. Deși nu putem știi cu exactitate care vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:45

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile - FOTO

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în nord și centru, iar în sud vremea va fi destul de însorită. Maximele termice ale zilei vor fi de 6..8 grade Celsius. La noapte termometrele vor indica până la -3.. – 5 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:38

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Preşedintele GERMANIEI vrea o apropiere a UE de Rusia

Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a pledat, în discursul rostit la începerea Conferinţei de Securitate de la München, pentru intensificarea cooperării Uniunii Europene cu Rusia, criticând abordarea unilaterală a Administraţiei Trump. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 08:02

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Cum pot obține statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit

Aproape o jumătate de milion de români, printre ei și moldoveni care dețin cetățenia română, au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie până la Brexit. Un număr de 498.700 de români au aplicat până la la 31 ianuarie 2020 pentru statutul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:56

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O minoră, adusă la Chişinău cu elicopterul Smurd. A căzut încercând să-şi facă un selfie

O tânără de 17 ani a căzut, de la etajul întâi, după ce s-a urcat pe pervazul geamului pentru a se fotografia. Victima este basarabeancă, dar îşi face studiile la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, din Suceava.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:48

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Igor Dodon, mesaj OBRAZNIC către ambasadori UE: „Unii dintre voi mi se pare că sunteți membri ai PAS cu DA , nu dezinformați Bruxelles-ul”

Președintele țării acuză unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:22

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Scandal sexual în Franța. Benjamin Griveaux se retrage din cursa pentru primăria Parisului

Candidatul partidului aflat la putere în Franţa şi-a anunţat retragerea din competiţia pentru primăria Parisului. Anunţul a fost făcut chiar de Benjamin Griveaux care a spus că prin acest gest vrea să-şi protejeze familia şi partidul din care face parte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:16

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

Egiptul confirmă primul caz de CORONAVIRUS din ţară; persoana afectată este cetăţean străin

 Egipt a confirmat vineri primul caz de coronavirus din această ţară adăugând că persoana afectată este un cetăţean străin care a fost plasat în izolare într-un spital, informează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:07

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Ce este POSTUL intermitent și cum te-ar putea ajuta să trăiești mai mult

Abținerea de la mâncare timp de 16 până la 18 ore pe zi ar putea fi esențială pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni medicale, chiar dacă trebuie să vă antrenați pentru a face față foamei. Postul intermitent poate reduce tensiunea arterială, te scapă de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:03

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie

Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2020, ora: 07:02

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc mai târziu și divorțează mai greu

Românii se căsătoresc la vârste mai înaintate faţă de acum 30 de ani şi divorţează mult mai greu, un semn al schimbărilor fundamentale prin care a trecut societatea românească după Revoluţia din 1989, se arată într-o analiză realizată de compania de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Februarie 2020, ora: 06:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 FEBRUARIE 2020. SCORPIONII DEVIN CUCERITORI

Horoscopul zilei de 15 februarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 februarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 20:38

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

Filat îi dă o replică lui Igor Popa: Aștept să prezint probe despre cum m-a „reprezentat”

 Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, vine cu o reacție la Plângerea Penală depusă de fostul său avocat, Igor Popa, la Procuratura din orașul Frankfurt am Main, Germania. Filat scrie pe pagina sa de Facebook că „abia așteaptă să aibă oportunitatea să prezinte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:13

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

Istoria și semnificația Zilei Îndrăgostiților. De ce îl sărbătorim pe Sfântul Valentin?

De Ziua Îndrăgostiților, oamenii din întreaga lume sărbătoresc dragostea. E ziua în care oameni își arată dragostea și afecțiunea față de ceilalți trimițând cărți, cadouri, flori și ciocolată. O sărbătorim în fiecare an, pe 14 februarie. Anul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 18:09

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Cum prepari siropul de usturoi. Te scapă de răceli și întărește sistemul imunitar

Amestecul dintre usturoi, miere și oțet de mere face minuni pentru organism. Siropul întăreșste sistemul imunitar, scade tensiunea și reduce nivelul colesterolului „rău”. De asemenea, te scapă de răceli și infecții, de durerile provocate de artrită și de durerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:07

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Românii l-au transformat pe Brâncuși într-o bătaie de joc și asta a făcut un mare rău sculpturii

Ne amintim de părintele sculpturii moderne ca de un sfânt, un dac adevărat, suflet de român, vertical, curat. Bleah. Ieri, într-o conferință de presă, cântăreața pop Irina Rimes a fost desemnată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, noul ambasador al Zilei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Februarie 2020, ora: 17:01

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul tinerilor germani ținuți în sclavie în Maramureș

DIICOT a dispus, vineri, trimiterea în judecată a 14 persoane, printre care se află soţii Schumann Bert Sieghard şi Schumann Babett, dar şi un asistent social, în dosarul tinerilor germani ţinuţi în sclavie într-un centru din localitatea Vişeu de Sus, județul...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)