„Dacă ar accepta o discuție deschisă pe tema identității naționale, ar fi nevoit să recurgă la argumentația de natură sovietică pe linia Dodon-Voronin”, consideră istoricul George Damian.
În această primăvară, când Andrei Năstase a ajuns în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, electoratul unionist a așteptat ca liderul PPDA să vină cu un mesaj și pentru ei. Însă zadarnică le-a fost așteptarea, deoarece primarul ales a evitat orice discuție despre Unire în campania electorală. Cu toate acestea, unioniștii i-au oferit votul de încredere. La o lună de la alegerile locale, liderul PPDA și-a expus, totuși, poziția față de unirea cu România, într-o intervenție telefonică, la un post de televiziune rus. Afirmațiile sale au devenit, în scurt timp, virale pe internet și a șocat o parte din electoratul care a votat pentru el.
Primarul ales a declarat pentru un post de televiziune rus că afirmațiile, conform cărora intenționează să dea start unirii cu România, sunt „aiureli”. Când moderatorul i-a spus că se zvonește că ar fi „un politician proromân care, după ce va veni la putere, va da start Unirii R. Moldova cu România”, Năstase s-a grăbit să riposteze. „Aiureli! Nu este adevărat! Dodon mă prezintă la Moscova ca pe un politician proromân și proamerican, iar ăsta (Plahotniuc – n.red.), la un post de televiziune, afirmă că sunt mâna Moscovei, la altul, că aş fi un spion român ş.a.m.d. Trebuie să știți că îmi iubesc țara. M-am născut aici și vreau ca R. Moldova să devină un stat european, cu o justiție funcțională, în care să avem dreptul la vot și la informare. Vreau să trăim toți în prietenie aici, deoarece suntem o societate multiculturală. Eu întotdeauna i-am chemat pe toți oamenii care trăiesc în Moldova la unire între ei. M-am adresat și rușilor, ucrainenilor, găgăuzilor, pe toți i-am chemat la unitate”, a răspuns liderul PPDA.
Prin astfel de declarații, este de părere liderul mișcării „Tinerii Moldovei”, Năstase crede că-și fidelizează electoratul de dreapta neunionist, care, în opinia lui, e mai mare decât cel unionist. „Cred că greșește, dar așa cum vorbim despre un politician, nu putem să nu înțelegem că miza pentru el e foarte mare. Prin urmare, face ce face, ghidat de dorința de a-și atinge scopul. Iar, în politică, scopul scuză mijloacele”, conchide Ursu.
Damian observă că, de-a lungul carierei sale politice, Năstase s-a ferit cu o abilitate extremă de orice poziție, care l-ar apropia de unionism și identitatea românească. „Uneori lasă impresia că ar vrea să strige „Și eu sunt român!”, însă o forță nevăzută îi ține gura închisă”, afirmă Damian.
În opinia istoricului, exact același lucru se întâmplă și în parteneriatul lui Andrei Năstase cu Partidul Naţional Liberal de la București. „În martie, la conferința de anunțare a acestui parteneriat de la Chișinău, Năstase a reușit un dribling dibaci. În contextul în care toți participanții au făcut, cel puțin, o referire la românism și la cei 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, el a reușit să nu amintească nimic de toate acestea. De aceea, nu m-aș fi așteptat la vreo altă replică din partea lui la interviul cu postul de televiziune rusesc. Liderul PPDA poate să le spună rușilor ce vor aceștia să audă, dar nu reușește să le spună românilor ce le-ar plăcea să audă”, a subliniat George Damian.
Istoricul este de părere că, dacă Andrei Năstase ar accepta o discuție deschisă pe tema identității naționale, ar fi nevoit fie să recurgă la argumentația de natură sovietică pe linia Dodon-Voronin pentru a-și putea susține poziția. „Tocmai de aceea el evită orice fel de discuție asupra temei identitare. El încearcă să preia puterea politică într-un stat în care problema identitară este acută, evitând abordarea acestei probleme. Ideea este să adune voturi din ambele tabere, fără să țină seama că s-ar putea ca, la final, să nu primească mai nimic. Cam acestea sunt motivațiile declarațiilor lui Andrei Năstase pentru mass-media rusă. Cât îi vor folos,i se va vedea la alegeri”, a subliniat George Damian.
Potrivit unei cercetări sociologice realizată de Centrul Social-Politic European în aprilie, la nivelul mun. Chișinău, preferința unionistă în rândul electoratului este în creștere și a devenit poate cea mai ofertantă opțiune pentru o alternativă democratică la un guvern socialist sau unul oligarhic.
|
Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulJaponia a înfiinţat Ministerul Singurătăţii şi Izolării care să se ocupe de sănătatea mintală a cetăţenilor, afectată de pandemia cauzată de noul coronavirus.
( ) Citeşte tot articolulColapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolul