Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:58
Abonamente

Comentariu 13 Iulie 2012, ora 08:05    Din editia print

Marime Font

Discuţiile cu „Gazprom” - o evoluţie sau o revoluţie?

Ministerul Economiei vrea insistent să facă curăţenie generală în activele Societăţii pe Acţiuni „Moldovagaz”. 

 
 

Tărăgănarea problemelor acumulate în jurul furnizorului de gaze a evoluat în ultimii trei ani de la o mină antitanc rămasă din anii ’90 până la o bombă atomică cu un fitil care mocneşte la fiecare adiere a vântului din partea Moscovei.

Executivul şi furnizorul rus de gaze trebuie să delimiteze datoriile Transnistriei. Potrivit datelor băncii centrale de la Tiraspol, această sumă a depăşit deja 3,5 mlrd. USD, crescând cu 2,2 mln. USD în ultimii cinci ani.„Trebuie să vedem cum ieşim din capcana în care am intrat, adică faptul că datoria Transnistriei e pusă pe seama operatorului naţional, iar eu nu vreau să pun semnătura peste un document care nu rezolvă această problemă”, a declarat de mai multe ori Valeriu Lazăr, ministrul Economiei.
Propunerea Chişinăului e crearea unei companii de furnizare a gazelor pe malul stâng şi câteva pe malul drept al Nistrului, astfel încât fiecare să poarte răspundere de consumatorii săi. Doar că unul dintre acţionarii întreprinderii din stânga Nistrului ar trebui să fie R. Moldova (în SA „Moldovagaz” Chişinăul deţine 35,33%, iar Tiraspolul - 13,44%).

Crearea acestei întreprinderi poate fi o soluţie pentru Tiraspol. Ei refuză să accepte în calitate de acţionar Moldova (care juridic nu sunt sigur că poate face parte din o aşa SCHEMĂ), iar cota sa o cedează „Gazprom”-ului şi, probabil, câtorva persoane fizice din anturajul noii conduceri. Astfel, fără prea mare efort, „Gazprom” preia controlul asupra fluxului de gaze în şi prin Transnistria. Doar că oricum nu costă cota Tiraspolului câteva miliarde de dolari. Indiscutabil, vor fi negocieri destul de fierbinţi.

O altă iniţiativă a Chişinăului e transmiterea în proprietatea „Moldovagaz” a reţelelor construite din banii publici, astfel majorându-şi cota de acţiuni deţinute la întreprindere. În cazul în care partenerii (Moscova şi Tiraspol) vor fi împotrivă, nu au decât să vină cu investiţii similare în dezvoltarea acestui sector.

Dacă e să vorbim din punctul de vedere al consumatorilor, cedarea reţelelor trebuie să limpezească apele în această direcţie. Este de neînţeles din ce cauză fiecare consumator casnic plăteşte din propriul buzunar extinderea reţelelor care trec automat la balanţa „Moldovagaz”. Sau furnizorul nu mai este interesat de noi consumatori?

Există multe întrebări. Doar că aceste întrebări şi soluţiile propuse de Chişinău au existat şi acum un an, iar carul cu gaze şi până acum stă nemişcat. Forfota începe în pragul negocierii preţului şi condiţiilor de import pentru o nouă perioadă de timp.

Un articol de: Iulian Bercu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md