Cultură

Disidentul Adam Michnik la Chisinau: Nu ma tem nici de Voronin, nici de Smirnov

Scriitorul si fostul disident anticomunist Adam Michnik, unul dintre cei mai influenti lideri de opinie din Europa de Sud-Est, si-a inceput, luni, turneul editorial la Chisinau. Dupa care s-a deplasat la Timisoara, Craiova si Bucuresti. El a sustinut o prelegere studentilor de la ULIM despre transformarile postcomuniste din Polonia, apoi, la Biblioteca publica „O. Ghibu” si-a lansat volumul „Marturisirile unui disident convertit”. Adam Michnik conduce azi cel mai important ziar din Polonia – „Gazeta Wyborcza”, si continua sa rosteasca adevaruri incomode.

Istoric, eseist si jurnalist politic, Adam Michnik este o figura emblematica a opozitiei ilegale, democratice din Polonia anilor 1968-1989, pentru activitatile sale de disident (in special legate de sindicatul „Solidaritatea”), fiind inchis timp de sase ani. Lansarea noului sau volum la Chisinau a fost organizata de Institutul Polonez si de Pen-Clubul din RM. La evenimentul moderat de scriitorul Vitalie Ciobanu a participat si Jaroslaw Godun, directorul Institutului Polonez din Bucuresti, si traducatoarea Sabra Daici. Prin marturisirile, impresiile si experienta anticomunista impartasita, fostul disident a entuziasmat publicul intelectual de la noi.

In exclusivitate pentru TIMPUL, Adam Michnik a declarat: „Daca ma nasteam in Moldova, nu mi-as fi parasit tara, asa cum nu am parasit Polonia cand se afla in stare de razboi. Nu as fi plecat in niciun caz de aici, pentru ca va confruntati cu o situatie grea, cand nu poti renunta la lupta. Iertati-ma, dar eu nu ma tem de presedintele vostru Voronin si nici de generalul Smirnov. Eu pur si simplu ma tem de generatia mea. Insist sa nu fie falsificate alegerile, este inadmisibil dialogul Puterii cu poporul in limbaj politienesc. Este de netolerat minciuna! Faptul ca in mainile Puterii se afla marele business si toata presa este periculos pentru tara, pentru oameni, democratie, dar si pentru guvernarea insasi”.

La 20 de ani de la caderea comunismului in Polonia, Adam Michnik considera ca „unele asteptari ale polonezilor s-au implinit, iar altele – nici pe departe. Totusi, acesti 20 de ani pentru Polonia sunt un succes extraordinar. Nici n-am visat ca, peste doua decenii, vom trai intr-o tara independenta, fara militari sovietici sau fara fel de fel de minoritati nationale sau fel de fel de vecini, cu hotarele deschise, fara cenzura etc. Dar exista si alte realitati, precum coruptia, scandaluri de tot felul, prosti la putere etc.”.
Cum sa iesim si noi din comunism? Michnik sustine ca „problema numarul unu nu e ce se intampla in guvern, ci starea poporului. Daca veti avea o societate civila puternica, nu va fi loc pentru o putere autoritara”.

Un interviu realizat cu legendara figura a rezistentei anticomuniste cititi in TIMPUL de vineri, 19 iunie.

 

 

Sursa: Angelina Olaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *