Actualitate

Dispare cortina de pe Prut?

Marti a fost parafat, la Chisinau, Tratatul de mic trafic la frontiera cu Romania, dupa ce delegatiile de experti din cele doua state au incheiat negocierile asupra textului acordului. Documentul urmeaza sa fie transmis la Bruxelles pentru a fi avizat de Comisia Europeana, dupa care va putea fi semnat de prim-ministrii de la Chisinau si Bucuresti. Autoritatile moldovene spera ca pana la sfarsitul acestui an tratatul sa intre in vigoare, iar moldovenii sa poata trece liber Prutul in baza lui.

Autoritatile romane au promis ca, „la pachet” cu acordul de mic trafic la frontiera, vor fi deschise si cele doua sectii consulare la Balti si Cahul, pentru a se evita cozile la Chisinau si a facilita obtinerea permisului special. „Urmeaza sa stabilim lista localitatilor care vor intra in zona celor 30 de km, de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca. Seful diplomatiei moldovenesti, care ieri si-a serbat ziua de nastere, a multumit partii romane pentru disponibilitate si promptitudine. „Sambata trecuta noi am adoptat la guvern o hotarare prin care se initiau aceste negocieri. Partea romana a raspuns prompt si in doua zile am parafat deja acest document. Asta inseamna ca revenim la normal si in relatiile cu UE, si in relatiile cu Romania”, a adaugat ministrul.

„Finalizarea negocierilor intr-o singura runda este un fapt pozitiv ce dovedeste vointa politica la Chisinau si Bucuresti”, a declarat prim-ministrul Vlad Filat. „Nu am avut de negociat foarte multe lucruri, deoarece acest acord este unul cadru, este un document comunitar. Ne-am axat mai mult pe aspectele tehnice”, a spus Filat. El a mentionat ca ar merge si maine la Bucuresti pentru a semna documentul, dar ca totul depinde acum de politicienii romani, referindu-se la criza de guvern prin care trece Romania.

Catalin Predoiu, ministrul de Externe interimar al Romaniei, a salutat definitivarea textului Acordului, dar si acceptul partii moldovenesti pentru deschiderea consulatelor la Cahul si Balti. „Normalizarea si consolidarea relatiei cu RM se va face prin realizari concrete, palpabile. Aceasta decizie confirma angajamentul Romaniei si al RM de a actiona cu hotarare pentru a intreprinde masuri clare in interesul cetatenilor din cele doua state”, a adaugat Predoiu.

Acordul va permite locuitorilor din apropierea granitei moldo-romane sa se deplaseze pe o distanta de maximum 50 km in statul vecin, in baza unul permis de mic trafic la frontiera eliberat, pentru inceput, pentru doi ani de zile. Astfel, circa o treime din populatia RM nu va mai avea nevoie de viza pentru a intra in Romania. Pentru a obtine acest permis cetatenii vor trebui sa prezinte dovada vizei permanente minime de un an de zile in zona respectiva. Potrivit ministrului Iurie Leanca, acordul prevede distanta de 30 km, dar in cazul in care aceasta linie de demarcatie imaginara va atinge marginea unei localitati, aceasta va fi inclusa in Acord, dar nu se va extinde mai mult de 50 km de la granita.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *