Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Criza 1 Iulie 2010, ora 06:54    Din editia print

Disponibilizări la Regia Transport Electric

Marime Font

 
 
 

Angajaţii RTEC acuză administraţia că a sustras bani din bugetul întreprinderii

Membrii sindicatului „Călătorul” cer demisia directorului general al Regiei Transport Electric din Chişinău (RTEC), Gheorghe Morgoci, şi îl acuză că ar utiliza surse financiare din bugetul întreprinderii în interes personal.

Câţiva angajaţi ai RTEC acuză actuala administraţie că i-ar fi impus să-şi ia concedii din cont propriu, iar pentru că s-au revoltat împotriva acestei decizii li s-au reţinut şi câte 5-10% din salariu. Aceştia au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, la scurt timp după demararea conflictului, cinci dintre membrii sindicatului au fost eliberaţi din funcţie şi alţi câţiva sunt pe cale de a fi disponibilizaţi. De asemenea, ei susţin că, în ultimul timp, au primit salariile cu întârziere. În aprilie, salariul lor a fost de 1000 de lei.

„Noi trebuie să supravieţuim cu aceşti bani două luni. Eu am doi copii şi soţ pensionar. Cum putem să trăim cu doar 1000 de lei?”, se întreabă Maria Chiu, controlor la RTEC.Membrii sindicatului „Călătorul”, care numără circa 200 de membri, îl acuză pe Gheorghe Morgoci, director general RTEC, că ar fi creat o situaţie criminală în Regie şi că, deşi „disponibilizările sunt motivate de către şefii Regiei prin lipsa surselor financiare cauzată de criza economică, de fapt, banii care sunt se fură”. „Morgoci şi-a făcut casă şi restaurant la Durleşti din banii Regiei Transport Electric”, a declarat Constantin Mârcă, controlor la RTEC.

Angajaţii solicită implicarea Serviciului de standardizare şi metrologie, pentru a verifica starea unităţilor de transport, şi cer verificarea tuturor documentelor emise de RTEC. Aceştia susţin că troleibuzele, cu toate că sunt într-o stare deplorabilă, sunt trimise în curse.

Directorul general Gheorghe Morgoci respinge acuzaţiile lansate de către membrii sindicatului, catalogându-le drept aberaţii. Acesta a declarat pentru TIMPUL că Inspecţia muncii a efectuat de curând verificări la RTEC şi nu a stabilit încălcări ale legislaţiei. „Toate ordinele pe care le emite administraţia sunt în conformitate cu legislaţia. Toate concediile din cont propriu s-au dat numai la cererea angajatului şi cu acordul acestuia. Nu pot eu să îi impun”, a spus directorul general al RTEC. Acesta a mai adăugat: „Ei se răzbună pe administraţie pentru că a încercat să pună lucrurile la locul lor, ca fiecare să-şi îndeplinească obligaţiunile de serviciu, iar cei care au comis grave încălcări au fost disponibilizaţi.”
La momentul de faţă, a fost emis un ordin de eliberare a 68 de persoane din totalul de trei mii de angajaţi. Gh. Morgoci susţine că au fost reduse mai întâi locurile vacante, după care celor care cad sub incidenţa disponibilizărilor li s-au propus alte funcţii rămase. „Ei au refuzat. Vor numai funcţii de controlor, acolo unde nu trebuie să faci nimic şi numai să pui banii în buzunar”, a subliniat directorul general RTEC. Referitor la salarii, acesta a menţionat că întârzierile din ultimul timp sunt motivate de blocarea conturilor Regiei.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul