Astăzi 16 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 15 Februarie 2019
Abonamente

Actualitate 10 Octombrie 2017, ora 17:57

Distracția se îmbină cu armele, la palatul de vară al lui Kim Jong-un

Marime Font

Orașul-port Wonsan ar fi locul în care liderul nord-coreean Kim Jong-un preferă să se retragă vara, fiind nu doar un viitor centru turistic, ci și un loc foarte bun pentru testarea de rachete.

 Liderul de la Phenian a început reconstruirea orașului în care trăiesc 360.000 de persoane, întrucât dorește să îl transforme într-o stațiune turistică de miliarde de dolari.

Însă Wonsan nu este doar un loc în care familiile se strâng pe plajă să facă grătare, unde merg la pescuit sau mănâncă înghețată pe faleză, ci și locul din care oficialii de la Phenian au lansat aproape 40 de rachete, ca parte din programul nuclear, scrie Reuters.


„Din exterior, poate părea irațional că liderul Kim Jong-un testează rachete într-un loc pe care vrea să-l dezvolte economic, însă acesta este modul în care el își conduce țara”, consideră Lim Eul-chul, expert pe problemele economice nord-coreene, la Universitatea Kyungnam din Coreea de Sud.

Cercetătorii și persoanele familiare cu proiectul demarat de liderul de la Phenian consideră că această combinație între turism și arme nucleare este emblematică pentru strategia de supraviețuire a lui Kim Jong-un.


Din 2014, când au fost anunțate primele planuri privind dezvoltarea orașului, acestea s-au extins peste măsură. În 2015 și 2016, Corporația pentru Dezvoltarea Zonei Wonsan a publicat 30 de broșuri, care au aproape 160 de pagini, în mai multe limbi: coreeană, chineză, rusă și engleză.

În contextul în care activitățile turistice nu sunt sancționate de Națiunile Unite, broșurile se adresează potențialilor investitori străini. Pentru dezvoltarea Zonei Turistice Speciale din Wonsan, care acoperă mai mult de 400 de kilometri pătrați, Coreea de Nord are nevoie de 1,5 miliarde de dolari din partea potențialilor investitori străini. Până în prezent, în regiune a fost construită o stațiune de ski și un aeroport.

Conform uneia dintre broșuri, Zona include aproape 140 de obiective istorice, 10 plaje, 680 de atracții turistice, mai multe resorturi balneare, lacuri naturale și „peste 3.3 milioane de tone de noroi cu efecte terapeutice”.

Proiectele prin care Kim Jong-un încearcă să atragă investitori includ un centru comercial de 197 milioane de dolari, terenuri de golf, în valoare de 123 de milioane de dolari, cât și un supermarket în valoare de 7,3 milioane de dolari.

În cursul anului, Kim Jong-un a trimis 16 oficiali nord-coreeni în Spania, pentru a strânge idei privind dezvoltarea Zonei Turistice Wonsan. Ei au mers la unul dintre cele mai mari complexe turistice ale țării, Marina d’or, cât și la parcul de distracții tematic Terra Mitica din Benidorm.

„Delegații nord-coreeni au văzut aceste locuri cu ochii lor și au și filmat câteva dintre ele”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei Coreei de Nord din Madrid.

Vizita a fost confirmată de oficiali ai ambelor resorturi. De exemplu, un purtător de cuvânt al Terra Mitica a precizat că delegația a fost foarte impresionată de zonele tematice, care imită civilizații antice din Egipt, Grecia și Roma.

Până acum, niciun partener internațional important nu a anunțat că ar dori să investească în proiectele lui Kim Jong-un din Wonsan. Noul aeroport, finalizat în anul 2015, nu a fost încă inaugurat.

Vrea să obțină simpatia nord-coreenilor

În ciuda sancțiunilor impuse de Națiunile Unite, diplomații nord-coreeni susțin că planul privind dezvoltarea acestei zone sunt vitale pentru Kim Jong-un, din punct de vedere strategic. Când acesta a preluat puterea, în 2011, a moștenit o societate condusă de armată, dar ai cărui oameni au spraviețuit procurând cele necesare de pe piața neagră.

Deși, teoretic, Coreea de Nord are o economie centralizată, șapte din 10 nord-coreeni depind de schimburile private pentru a supraviețui, a explicat fostul adjunct al ambasadorului Coreei de Nord la Londra, Thae Yong Ho.

Din exterior, Kim Jong-un este perceput ca un lider care deține controlul absolut, însă este mult mai vulnerabil decât pare, în ceea ce privește comerțul, a mai spus fostul diplomat, pentru Reuters.

Răspunsul lui la această problemă este, parțial, arsenalul nuclear, întrucât Kim Jong-un speră că vor costa mai puțin decât întreținerea armelor convenționale. Celaltă componentă a strategiei sale este reprezentată de proiectul de dezvoltare al regiunii Wonsan, prin care ar urmări să taie din fondurile pe care le alocă Armatei și să le aloce dezvoltării economiei.

„Kim Jong-un știe că poate controla populația și își poate consolida puterea, pe termen lung, dacă sporește implicarea sa în problemele economice ale țării”, mai susține fostul Thae Yong Ho.

Broșurile promit investitorilor profituri mari, cât și condiții preferențiale. Mai mult de atât, terenurile le sunt închiriate pe perioade de până la 50 de ani.

Vrea să atragă cel puțin un milion de turiști anual

Prin acest proiect măreț, Coreea de Nord vrea să atragă, anual, cel puțin un milion de turiști. Pe termen lung, Phenianul speră să atragă între cinci și 10 milioane de turiști.

Potrivit Reuters, nu există statistici actualizate despre numărul turiștilor care ajung în Coreea de Nord. Beijingul preciza că, în 2012, peste 237.000 de chinezi au mers în Coreea de Nord, doar într-un an, însă din 2013, statisticile n-au mai fost făcute publice. În schimb, în Coreea de Sud au mers, în 2016, opt milioane de cetățeni chinezi.

Potrivit unui think-thank sud-coreean, Coreea de Nord ar încasa, anual, aproape 44 de milioane de dolari din turism, aproximativ 0,8% din PIB-ul țării. Aproximativ 80% dintre cei care ajung aici sunt turiști chinezi. Ceilalți 20% sunt Occidentali și ruși.

„Oficialii și rezidenții din zonă înțeleg cum funcționează turismul și sunt prietenoși cu vizitatorii”, se precizează într-una dintre broșuri.

Destinație de vară pentru mai-marii statului

Totodată, Wonsan este descrisă drept „destinația de vară” a Departamentului de Securitate al statului nord-coreean, instituție care gestionează activitatea a șase lagăre pentru prizonieri și care monitorizează activitățile oamenilor de rând.

Lângă una dintre plaje se află sediul Biroului General Daesong, organism cunoscut drept „Biroul 39”, care se ocupă cu obținerea de bunuri pentru familia Kim.

Forțele de securitate ale lui Kim Jong-un se bucură de soare, în Wonsan

În 2014, liderul de la Phenian și-a adus militarii de top într-o excursie la Wonsan. Imagini difuzate la televiziunea de stat relevă cum oficiali de top și-au lăsat uniformele pentru costume de baie, bucurându-se de soare și de apă.

Pe de altă parte, în luna aprilie a acestui an, Kim Jong-un a folosit o plajă din apropierea noului aeroport, pentru lansarea unei rachete, descrisă de presa de stat drept „cea mai mare” care a fost testată până în prezent. În imaginile apărute la televiziunea de stat se poate observa cum racheta țintește o insulă din larg.

Simbolismul ascuns al Wonsanului

Reuters notează că Wonsan are și o semnificație simbolică pentru dinastia kim, întrucât este locul în care Kim Il Sung, fondatorul Coreei de Nord și bunicul actualului lider, și-a adus contribuța la încheierea influenței japoneze, în 1945. Astfel, dacă Kim Jong-un va reuși să dezvolte regiunea, își va consolida imaginea, pe termen lung.

Mai mult de atât, sunt multe voci care speculează că Wonsan ar fi locul nașterii liderului nord-coreean, deși nu există informații oficiale în acest sens. Speculațiile se bazează, mai ales, pe faptul că acesta este locul în care și-a petrecut copilăria.

Sursa: Reuters

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:52

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:59

Majoritatea românilor aleg Germania atunci când vor să cumpere o mașină second-hand, dar parcurile auto de aici nu sunt sigure. Clienții pot lua oricând plasă, deoarece nu există o regulă în ceea ce privește kilometri dați înapoi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:12

Vămile din R. Moldova și România au semnat Acordul de parteneriat privind modernizarea punctelor de trecere de la frontiera comună

Vămile din R. Moldova și România au semnat Acordul de parteneriat privind modernizarea punctelor de trecere de la frontiera comună

Autoritățile vamale din Republica Moldova și România și-au oficializat angajamentul de modernizare a punctelor de trecere "Sculeni-Sculeni", "Leușeni-Albița" și "Giurgiulești-Galați". Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și Președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:06

Chirtoacă i-a pârât pe Țopa și Năstase procuraturii germane pentru frauda de la Air Moldova

Partidul Liberal s-a adresat Procuraturii Generale din Germania în legătură cu frauda comisă cu implicarea liderului PPDA, Andrei Năstase și a nasului sau de cununie, Victor Țopa la compania Air Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 09:03

De ce au crescut violențele în Mexic, după condamnarea lui El Chapo

El Chapo, considerat un inamic al americanilor, a fost găsit vinovat și, cel mai probabil își va petrece restul zilelor într-o închisoare de maximă securitate.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 15 Februarie 2019, ora: 07:09 de Ana Marchitan

INTERVIU /// IGOR GUZUN: „Ne stă bine așa cum le stă bine cărților, împreună”

INTERVIU /// IGOR GUZUN: „Ne stă bine așa cum le stă bine cărților, împreună” Din editia print

Scriitorul Igor Guzun s-a născut la 12 septembrie 1968, în s. Recea, r-nul Râșcani. După ce a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat, a lucrat zece ani în presa de la Chișinău. În perioada 2002-2012, a fost profesor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 15 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)