La începutul anilor 90, a început procesul de privatizare a proprietății publice în baza bonurilor patrimoniale.
Drept rezultat, au fost create peste 45 de fonduri de investiții, care au preluat bonurile patrimoniale de la circa trei milioane de investitori (ceea ce constituie 89 la sută din numărul total de proprietari ai bonurilor patrimoniale) în peste 1800 de societăți de acțiuni din țară. Bucuria majorității oamenilor care au investit s-a transformat, însă, în scârbă când și-au dat seama că au fost, de fapt, jefuiți.
În urma procurării pachetelor mari de acțiuni, companiile fiduciare au obținut controlul asupra întreprinderilor privatizate, în timp ce minoritarii, simpli cetățeni, se bucurau doar de dreptul la vot, care nu este unul decisiv, fără a primi dobânzi. „Analizând activitatea acestor două companii, concluzia este foarte simplă – aceste companii nu au plătit acționarilor, simplilor cetățeni, dividende”, susținea Liga „Pro Echitate”, în 2010. Reprezentanții Ligii considerau că ceea ce se presupunea a fi o distribuire a bunurilor între sutele de mii de cetățeni, s-a transformat în timp în cea mai mare escrocherie din istoria modernă a Moldovei, care a dus la îmbogățirea fabuloasă și rapidă a unui grup restrâns de persoane și deposedarea de bunuri și dividende a marii majorități a oamenilor simpli.
Iurie Chirinciuc, ministrul în exercițiu al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, este de părere că „cei peste 2,1 milioane de investitori au fost jefuiți fără să primească profit din investiția făcută, iar printre jefuitori, se numără și actualul candidat la funcția de primar de Chișinău, comunistul „Vasili” Chirtoca”. Potrivit ministrului, ultimul a stat la baza înființării CNVM, structură ce a participat la organizarea și monitorizarea procesului de privatizare, în baza bonurilor patrimoniale. „Unul din cei 105 mii de investitori ai DAAC-Hermes, este și jurnalistul Sandu Grecu. În data de 25 aprilie domnul Grecu scrie un articol pe blogul său, în care anexează pozele „contractului de instituire a trustului” în fondul lui Vasili Chirtoca. După cum declară jurnalistul, timp de 20 de ani, dumnealui, nu a primit nici un bănuț dividend pentru investiția făcută”, amintește Chirinciuc. Întrucât, Sandu Grecu nu a fost anunțat timp de trei ani că trebuie să-și ridice dividendele, acesta le-a pierdut.
Autorii sesizării erau de părere că trecerea dividendelor la venitul societăţii, în cazul în care nu au fost revendicate timp de trei ani de către acţionar, încalcă mai multe articole din Constituție și din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
Peste o lună, Curtea Constituțională a venit cu un răspuns ferm și definitiv – respectivul articol este constituțional. Printre argumentele CC, era menționat și faptul că „durata termenului este o chestiune asupra căreia statul are o marjă de apreciere, cu condiția ca acesta să nu fie atât de scurt, încât să fie inacceptabil”, iar în cazul în care acţionarul cu bună ştiinţă nu își ridică timp de trei ani dividendele, acestea trec la venitul societăţii şi nu pot fi revendicate de acţionar, prezumându-se că „în așa mod, acţionarul acceptă tacit transmiterea dividendelor în patrimoniul societăţii”.
Nicolae Timofti, preşedintelui Republicii Moldova, consideră că dividendele, care nu au fost ridicate de către acţionar, constituie o sursă a activelor nete ale societăţii, de aceea nu poate fi invocată exproprierea acționarului, deoarece asta duce la creșterea valorii acţiunilor asociației. Parlamentul și Guvernul au insistat și ele pe constituționalitatea articolului. Iar Comisia Naţională a Pieţei Financiare, a menţionat că dreptul intern a stabilit un mecanism eficient şi echitabil privind dreptul acţionarilor la dividende, iar sancţiunea decăderii din acest drept se aplică doar în condiţii restrictive şi doar după ce acţionarii au avut suficient timp pentru a-şi exercita drepturile.
Astfel, odată cu publicarea, la 8 decembrie 2015, în Monitorul Oficial, a Hotărârii pentru controlul constituţionalităţii prevederilor art. 49 alin. (13) din Legea din 1997 privind societăţile pe acţiuni, decizia Curții Constituționale a intrat în vigoare.
Și președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean, considera inițial că bonurile sale patrimoniale îl vor face bogat, însă după 20 de ani acestea au ajuns să valoreze mai nimic. Acestea s-ar fi depreciat de la 800 mii lei, la câte 4 lei pentru fiecare membru al familiei. „În 20 de ani, pentru aceste bonuri s-au acumulat dividende în sumă de 0,004 lei”, a declarat acesta, la mijlocul lunii iulie curent.
În același timp, se pare că valoarea dividendelor diferă în funcție de postul pe care-l ocupă investitorii. Bunăoară, potrivit ZdG, soţul judecătoarei Angela Catană, din sectorul Centru, fiind avocat, a avut dividende de 1,7 milioane de lei de la firma SRL „Termidor”. „Însă mai jos nu a indicat că acest SRL este fondat chiar de Victor Catană, soţul ei, cu 100%, aşa cum arată datele de la Camera Înregistrării de Stat”, precizează publicația.
|
Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut din nou cu puțin timp în urmă. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md chiar de către el. Morari ne-a comunicat că acum se află la PCCOCS, la audieri.
( ) Citeşte tot articolulCel puțin 15 muncitori migranți care dormeau pe marginea unei șosele din India au murit după ce un camion scăpat de sub control i-a călcat, informează digi24.ro. Alte șase persoane au fost grav rănite în accidentul petrecut marți dimineață, au anunțat autoritățile locale.
( ) Citeşte tot articolulLuna Februarie aduce schimbări importante în viața zodiilor, surprize pentru unii și dezamăgiri, mai mici sau mai mari pentru alții. În a doua lună din an apar pot apărea persoane cheie în viața unor zodii care le vor aduce noi perspective de cuplu, sau de business.
( ) Citeşte tot articolulPeste 130 de mașini au fost implicate într-un accident în lanţ produs pe o autostradă din Japonia din cauza unei furtuni de zăpadă. În urma impactului, o persoană a murit, iar 12 au fost rănite, informează Reuters.
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul unor declarații publice, în care au fost prezentate informații denaturate privind nivelul de pregătire a țării pentru recepționarea vaccinului anti-COVID-19, dar și acțiunile MSMPS de a asigura Republica Moldova cu vaccin, reiterăm următoarele:
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus Alexei Navalnîi va rămâne în arest pentru 30 de zile, au anunțat autoritățile ruse, la mai puțin de 24 de ore de la revenirea sa în țară și la cinci luni de la momentul în care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok, relatază CNN.
( ) Citeşte tot articolulO vorbă din popor spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță. Așa și este! Merele au foarte multe beneficii pentru sănătatea noastră și ar trebui să le introducem în dietă. Iată de ce e bine să consumi un măr pe zi. Beneficiile sunt uimitoare, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii prognozează pentru ziua de astăzi temperaturi de până la minus opt grade Celsius, iar vântul va sufla din Sud spre Vest, de la slab spre moderat. Pentru data de 20 ianuarie, meteorologii anunță că vremea se va încălzi ușor.
( ) Citeşte tot articolulMersul pe jos are numeroase beneficii. Te ajută să slăbeşti, îţi protejează inima şi poate fi un excelent remediu pentru durerile articulare. Oamenii cred deseori că aceasta nu este o formă de mişcare, ci mai degrabă o modalitate de recreere, însă nu este complet...
( ) Citeşte tot articolul