Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:57
Abonamente

Moldova 27 August 2010, ora 05:05    Din editia print

Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei:„Divizarea ministerului a fost un pas greşit”

Marime Font

La 25 septembrie 2010 se împlineşte un an de la învestirea Guvernului Alianţei pentru Integrare Europeană. Cu această ocazie, ziarul TIMPUL inserează un ciclu de interviuri în care miniştrii Cabinetului Filat sunt întrebaţi despre realizările şi nereuşitele primului an de guvernare. Invitata noastră de astăzi este Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. 

- Dnă Buliga, când aţi venit în fotoliul de ministru, cu ce probleme v-aţi confruntat. Ce aţi găsit la minister?

- Am găsit un domeniu deloc nou pentru mine, fiindcă anterior, fiind deputată, am exercitat funcţia de preşedintă a Comisiei parlamentare pentru protecţia socială, sănătate şi familie. Deşi existau multe probleme nerezolvate de predecesorul meu, agravate chiar, m-a înaripat dorinţa colegilor de aici de a schimba lucrurile în bine. Am angajat, prin concurs, 17 specialişti, pentru că în cadrul noului guvern ministerul s-a extins, devenind Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. În afară de politicile din domeniile protecţiei sociale, asigurărilor sociale şi egalităţii de gen, ministerul a început să promoveze şi politici în sfera salarizării, politici migraţionale, demografice, ocupaţionale, precum şi cele ce vizează relaţiile de muncă, parteneriatul social şi ajutoarele umanitare. Acum cinci ani, când a fost divizat ministerul, s-a făcut un pas greşit, deoarece aceste probleme sunt interdependente, prin urmare politicile promovate în acest domeniu nu pot fi privite şi elaborate separat.

- Ce alte greşeli a comis conducerea fostului minister? Ce politici au fost promovate incorect?

- Fosta guvernare a promovat pe larg inechitatea, oferind înlesniri pentru unele categorii de cetăţeni în detrimentul altora. Activitatea ministerului era bazată pe politici populiste, care au avut un impact negativ asupra desfăşurării reformelor în domeniul protecţiei sociale. De asemenea, au fost susţinute cu insistenţă politicile categoriale, prin care se oferea asistenţă socială anumitor categorii de cetăţeni, nu întotdeauna celor mai nevoiaşe. Uneori, asistenţa purta chiar un caracter de remunerare, pentru unele merite, a categoriilor privilegiate, deşi sensul şi scopul asistenţei sociale este cu totul altul: de a susţine persoanele şi familiile ce fac parte din categoriile vulnerabile.
Am depistat şi unele cazuri de utilizare ilicită a banilor publici. Mă refer la utilizarea incorectă a mijloacelor Fondului republican de susţinere socială a populaţiei, când, printr-o hotărâre de guvern, aproape 11 mln. de lei au fost transferaţi sub formă de ajutor temporar, pe parcursul a şase luni, unor anumite categorii de cetăţeni, fapt ce constituie o încălcare flagrantă a legii. Prin aceasta, sute de alţi cetăţeni au fost lipsiţi de posibilitatea de a primi un ajutor bănesc unic din acest fond, în caz de apariţie a unei probleme majore.
Tot din acest fond au fost utilizaţi bani pentru organizarea unor acţiuni ale căror cheltuieli trebuia să le suporte bugetul de stat.


- Ce s-a făcut în domeniul pensionării, o problemă dureroasă a societăţii noaste?

- Cu toate că există o strategie de reformă a sistemului de pensionare, adoptată în 1998, care a început a fi realizată începând cu 1 ianuarie 1999, politica promovată în ultimii ani a fost una de stagnare şi de deviere de la principiile declarate în această strategie. Astfel, deşi unul din principiile de bază ale reformei este unificarea sistemului de pensionare şi lichidarea înlesnirilor la acordarea pensiilor, pentru ca mărimea pensiei să depindă doar de durata stagiului de cotizare şi de mărimea venitului din care s-au achitat cote de asigurări sociale, pe parcursul ultimilor ani, numărul înlesnirilor a crescut, beneficiarii fiind nu cei nevoiaşi sau cei care lucrează în condiţii nocive. De ce unii funcţionari primeau pensia în valoare de 75%, iar majoritatea cetăţenilor doar 42% din contribuţie? Am depus eforturi să revenim la principiile reformei, primele proiecte de acte legislative fiind deja elaborate, iar unele prezentate guvernului spre examinare. În continuare sper să revenim la problema persoanelor care lucrează în condiţii nocive. Conştientizăm faptul că acestea au devenit şi mai vulnerabile în cazul în care activează în sfera privată. Am lucrat şi asupra perfectării cadrului legislativ ce se referă la alte prestaţii de asigurări sociale, de exemplu - indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă. Mai avem şi alte intenţii, despre care poate e prea devreme să discutăm. Voi menţiona doar problema ce ţine de indexarea pensiilor, încercând să găsim căi echitabile. Am început să lucrăm mai activ cu societatea civilă. Am reuşit să ratificăm Convenţia privind protecţia persoanelor cu dizabilităţi, să aprobăm Strategia privind incluziunea socială a acestora, o nouă lege privind susţinerea suplimentară a populaţiei în perioada rece a anului, Strategia privind situaţia demografică în RM etc.

- Din păcate, persoanele cu dizabilităţi continuă să fie marginalizate. Ce s-a făcut pentru a uşura viaţa acestora?

- Un mic succes e că am ratificat convenţia, deschizând posibilitatea de dezvoltare a serviciilor destinate persoanelor cu dizabilităţi. Aprobând acel document important, am deschis calea spre parteneriat între minister, societatea civilă şi autorităţile publice locale. Înainte de toate, trebuie să evaluăm numărul real al persoanelor cu dizabilităţi, să aflăm cum sunt susţinute familiile care au astfel de copii etc., căci nu avem un sistem de informare centralizat. Încă nu toate autorităţile au înţeles că aceste persoane nu trebuie să rămână izolate în case, trebuie să le creăm condiţii normale, ca să poată merge la magazin, să călătorească cu autobuzul, să înveţe etc. Toate acestea nu pot fi realizate într-un an. Este vorba de o strategie pe termen lung. Lucrurile vor avansa într-un ritm mai rapid atunci când toţi vom conştientiza că ei au nevoi speciale, dar nu-s diferiţi de noi.

- Avem circa un milion de moldoveni care muncesc peste hotare. Ce se face pentru ei?

- Recent, am prezentat în Guvern Acordul privind negocierea în domeniul migraţiei de muncă cu Federaţia Rusă. RM are astăzi circa 200 de mii de muncitori în Federaţia Rusă, care nu sunt protejaţi, nu li se asigură garanţii sociale, au salarii mai mici decât muncitorii ruşi. Acest acord le va asigura cetăţenilor noştri respectarea drepturilor: să nu fie discriminaţi prin salarizare, să li se asigure drepturile sociale. Am început discuţiile despre un acord cu Italia. În oraşul Padova am organizat recent un târg al locurilor de muncă, pentru a motiva cetăţenii noştri să se întoarcă acasă. Până în prezent au fost semnate Acorduri în domeniul securităţii sociale cu patru ţări: Bulgaria, Portugalia, România şi Luxemburg. Suntem în proces de negociere a unor acorduri similare cu Polonia, Cehia şi Austria. Avem o deschidere totală din partea Ţărilor Baltice, Greciei, Turciei, Italiei, Belgiei şi Ungariei.

- Cum sunt protejate interesele oamenilor care muncesc în R. Moldova la negru?

- Suntem în căutarea unor soluţii pentru aceste persoane, dar, cu regret, trebuie să recunosc că, fără susţinerea nemijlocită a acestora, calea va fi foarte anevoioasă. Aş vrea să fac un apel către persoanele ce acceptă să-şi ofere ilegal braţele de muncă sau să primească o parte din salariu în plic, să le conving să ne devină parteneri, să fie şi ele exigente faţă de angajatorii lor, să lupte pentru respectarea drepturilor lor în ceea ce priveşte munca şi salarizarea. Doar prin insistenţă comună le vom putea oferi acestor persoane un viitor asigurat cu pensii şi alte drepturi sociale.

- În ultimul timp se vorbeşte foarte mult despre acordarea ajutoarelor sociale. În 2010, această lege a fost modificată esenţial. Care au fost punctele slabe ale vechii legi?

- În februarie 2010, parlamentul a modificat Legea cu privire la ajutorul social. Astfel, a sporit numărul familiilor care beneficiază de ajutor social. În acelaşi timp, nu dorim să dezvoltăm o societate infantilă, dependentă de ajutoare sociale. Deja avem exemple foarte bune când ajutoarele sociale au fost folosite pentru copii, pentru sporirea calităţii vieţii. Fostul minister nu a gândit până la capăt această lege. Oamenii nu cunoşteau că există o astfel de prestaţie socială. Din acest motiv, prima noastră acţiune a fost informarea populaţiei. Fiecare cetăţean trebuie să ştie că, atunci când ajunge într-o situaţie de risc, când rămâne fără loc de muncă etc., poate să se adreseze la asistentul social, având şansa să primească ajutor din partea statului.

- Suntem în prag de 1 septembrie. Ce ajutoare financiare vor primi copiii din familiile socialmente-vulnerabile, orfanii etc.?

- În ajunul noului an şcolar, Fondul republican de susţinere socială a populaţiei, prin intermediul fondurilor locale, acordă susţinere socială familiilor defavorizate care au copii de şcoală. Pentru anul de studii 2010-2011 vor fi acordate ajutoare materiale unice, preponderent familiilor cu necesităţi stringente, în sumă totală de circa 11,2 mln. lei, ceea ce e cu 760 de mii de lei mai mult decât s-a acordat anul trecut.

- Vă mulţumesc! 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 08:57 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:23

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Au vrut să fugă ca EL CHAPO, doi pușcăriași din Lipcani au încercat să evadeze săpând un tunel

Doi deținuți de la Penitenciarul nr.2-Lipcani intenționau să evadeze printr-un tunel săpat sub zidul închisorii, dar au fost prinși până să-și pună planul în practică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 20:03

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei

EI NU-S NORMALI!!!! /// Parlamentul vrea să cumpere 110 tablete pentru deputați, în valoare de peste DOUĂ MILIOANE de lei Foto: Ramin Mazur

Portalului e-licitatie.md arată că Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a demarat o licitație publică pentru a achiziționa 110 de tablete noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 19:18

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

RUSIA: Putin a depus la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei

 Preşedintele rus Vladimir Putin a depus luni la parlament propunerile sale de amendare a Constituţiei, la mai puţin de o săptămână de la anunţul său surpriză privind o reformă a sistemului politic, transmite AFP. Proiectul de lege, publicat pe site-ul Dumei de Stat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 18:56

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

MAI există „blocul ACUM” ? /// PPDA anunță că nu o susține pe Olesea Stamate și cheamă alte partide să-l susțină pe Mihai Druță

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că nu o va susține pe Olesea Stamate în cadrul alegerilor parlamentare anticipate pe circumscripția uninominală Hîncești și optează pentru candidatura lui Mihai Druță. Anunțul a fost luat în cadrul ședinței de astăzi a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 16:35

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Procurorul general își cere scuze de la „sutele de cetățeni” care au fost urmăriți penal ilegal în ultimii ani de către procurori

Mimarea combaterii corupției, arestări ilegale și învinuiți achitați pe bandă rulantă!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Virusul MISTERIOS din China se răspândeşte îngrijorător şi face noi victime. A fost RAPORTA și în Coreea

Stare de alertă pe întreg teritoriul Chinei. Cea mai mare temere a specialiştilor s-a adeverit. Noul tip de coronavirus s-a răspândit în alte două provincii din China, după Wuhan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:48

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

10 ani de pușcărie pentru 200 de euro / Polițistă din Bălți, reținută pentru luare de mită

O angajată a Serviciului Poliţiei Judecătoreşti a IGP din Bălţi a fost reţinută de ofiţerii DGT,,Nord” a CNA şi procurori pentru corupere pasivă. Potrivit denunțătorului, poliţista i-ar fi cerut 200 de euro pentru a grăbi încetarea dosarului de căutare, pornit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)