Astăzi 19 Martie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:22
Abonamente

Sănătate 17 Mai 2010, ora 09:00

Déjà vu, un mister al creierului uman

Marime Font

 Cu siguranţă ai avut cel puţin o dată un déjà vu. Eşti într-un loc nou, cu oameni noi, făcând un lucru complet nou şi deodată ai o imagine pe care ţi se pare că ai mai văzut-o odată...sau poate primeşti o replică şi ţi se pare că ai mai auzit-o la un moment dat, deşi ar fi fost imposibil.

Termenul „déjà vu” a fost folosit pentru prima dată de un francez şi înseamnă, desigur, „deja văzut”.

Este o experienţă frecventă şi la copii, şi la adulţi, şi totuşi rămâne unul din marele mistere a le creierului uman, în ciuda nenumăratelor studii pe această temă.


Care ar putea fi explicaţia? Depinde pe cine întrebi. Parapsihologii vor spune că un déjà vu se datorează unei experienţe dintr-o viaţă anterioară sau unei premoniţii. Psihologii, mai sceptici, vor spune că ţine pur şi simplu de dorinţele tale, de fantezii şi imaginaţie. Cu alte cuvinte ţi-ai dorit un lucru, iar când el se întâmplă cu adevărat ţi se pare că l-ai mai trăit, dar de fapt l-ai trăit în imaginaţia ta.

Totuşi, unii cercetători nu se mulţumesc cu atât şi caută explicaţii mai pertinente.

De ce avem déjà vu

Prima teorie a fost cea a văzului. Se spunea că un ochi ar putea vedea ceea ce se întâmplă în jur cu câteva fracţiuni de secundă mai repede decât celălalt, iar când al doilea ochi înregistrează informaţia, ai impresia că ai mai văzut-o. De fapt, amintirea provine de la primul ochi şi este veche de numai câteva sutimi de secundă. Teoria a fost combătută rapid, pentru că şi cei cu un singur ochi au déjà vu uri şi, în plus, în această senzaţie sunt implicate şi alte simţuri, de exemplu auzul sau simţul tactil.

Una dintre explicaţiile ce a rămas încă în picioare este cea a anomaliilor de memorie. În timpul unui déjà vu, senzaţia că ai mai trăit acea experienţă este foarte puternică, dar n-ai putea să spui când şi unde ai mai trăit-o. În plus, pe măsură ce trece timpul îţi aminteşti că ai avut un déjà vu, dar nu mai ştii de ce era legat.

Asta înseamnă, spune teoria, că există o suprapunere între memoria de scurtă durată şi cea de lungă durată. Cu alte cuvinte experienţa pe care o trăieşti este stocată în memorie foarte rapid, înainte că creierul să o poată procesa şi evalua.

De fapt, nu îţi aminteşti o experienţă anteriora identică ci exact pe cea pe care o trăieşti în momentul respectiv şi care a intrat în memorie înainte să-ţi dai seama. Până la urmă, mintea umană lucrează mai repede decât orice calculator.

Alţi psihologi şi psihiatri sunt de părere că déjà vu-urile sunt mici aberaţii neurologice. Epilepsia de lob temporal, cea mai frecventă formă de epilepsie a adulţilor este adesea asociată cu déjà vu-urile, în sensul că cei bolnavi au foarte multe experienţe de acest gen, şi în timpul crizelor, şi între ele.

Şi cum epilepsia este rezultatul unei activităţi electrice aberante la nivelul creierului, se presupune că şi la persoanele sănătoase, déjà vu-urile sunt provocate de mici impulsuri electrice rătăcite prin creier. Astfel, impresia că-ţi aminteşti o scenă este falsă. Ea nu există în memoria ta, dar acel impuls electric îţi dă această senzaţie.

Pe de altă parte, se cunosc şi cazuri de persoane care au avut crize de déjà vu, în timpul anumitor tratamente. Un bărbat bolnav de gripă a luat o combinaţie de medicamente care i-a dat senzaţii puternice şi repetate de déjà vu.

I s-a părut atât de interesant încât a urmat tratamentul până la sfârşit şi a contactat doi psihiatri care au scris şi o lucrare bazându-se pe cazul lui. Aşadar este posibil ca şi anumite substanţe pe care le ingerăm să dea déjà vu-uri, chiar dacă acestea nu se repetă des şi nu sunt extrem de puternice.

Jamais vu, opusul lui déjà vu

Dacă mulţi dintre noi au déjà vu-uri şi cunosc fenomenul, mai puţini ştiu că există şi opusul, numit jamais vu, adică „niciodată văzut”. Cei care au asemenea senzaţii nu sunt capabili să recunoască obiecte, situaţii sau persoane, deşi sunt siguri că le-au mai văzut odată. De multe ori, jamais vu apare la persoane care suferă de epilepsie sau amnezie, dar uneori şi la oameni sănătoşi.

Se pare că în acest caz există o comunicare slabă între memorie şi sistemele care înregistrează senzaţiile prezente.

Sursa: Unica 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:17

Lidera PAS, Maia Sandu, este criticată de lideri de opinie pentru declarația sa, potrivit căreia, în actualele condiții, funcția de premier nu contează prea mult. Jurnalistul Petru Bogatu consideră, într-un editorial publicat de Deschide.md, că la mijloc este o eroare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 08:54 de Ana Marchitan

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori”

Vladimir Beșleagă: „Cred că moartea se teme de mine, pentru că am murit de trei ori” Din editia print

Scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a relatat despre regretele și realizările sale, precum și de ce nu a reușit să învețe la Harvard

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 19:44

Membrii blocului ACUM se vor diviza in doua fractiuni in viitorul parlament si vor incerca sa convinga celelalte partide sa voteze cu ei proiectele pe care le pregatesc, iar ei, la randul lor vor vota initiativele care o sa le convina. Asta a declarat aseara reprezentantului blocului politic,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 19:04

 Ora 7.15, Aeroportul Internațional Chișinău. Aproape jumătate din pasagerii avionului sunt reprezentanți ai industriei vinului din Moldova. Cel din imagine reprezintă un colaj, dar cred că nu sunt departe timpurile în care Wine of Moldova va avea nevoie de un charter ca să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 18:53

 Nigel Farage, fostul lider al partidului antieuropean UKIP, a început un marş de protest de 14 zile alături de susţinătorii săi faţă de o „trădare” a Brexitului. Marşul a început în Sunderland şi se va încheia în Londra, transmite BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 11:19

Așa-zia intransigență a liderilor PAS și PPDA, manifestată în reațiile față de propunerile de negocieri ale PDM ascunde, de fapt, un adevăr incontestabil – salvarea de la pușcărie a lui Vlad Filat, Veaceslav Platon și Victor Țopa. De această părere este analistul...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 16 Martie 2019, ora: 10:27

Un nou caz de pestă porcină a fost depistat în localitatea Beşghioz din UTA Gagauz-Yeri, unde pe 12 martie, într-o gospodărie din sat au fost găsite două femele de porc moarte. Cazul a fost confirmat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), transmite Moldpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:27

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat pe data de 15 martie o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) privind evaluarea implementării Planului de acțiuni pentru obținerea de către Republica Moldova a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:13

România a achiziţionat a treia tranşă de rachete pentru sistemul Patriot, în valoare de 85 de milioane de dolari, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Apărării Naţionale a României, Gabriel Leş, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Martie 2019, ora: 10:03

Lewis Hamilton va pleca din pole-position în primul Mare Premiu al noului sezon, transmis în direct la Digi Sport. În Australia, cvintuplul campion mondial a avut cel mai bun timp, 01:20:486, obținând astfel al optulea pole-position pe circuitul Albert Park și al...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 16 Martie 2019, ora: 09:54

Jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu reușește o performanță ieșită din comun. Aflată pe locul 60 WTA înaintea turneului Indian Wells 2019, unde a ajuns grație unui wildcard, ea s-a calificat vineri în finală, după ce a învins-o pe...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)