Actualitate

Doamne, iartă-i…

Unora li se aduc cu mașini speciale, produse speciale, din magazine speciale, pentru oameni speciali, care, de fapt, le au pe toate „după merit”.
Altora abia dacă le ajung lei pentru câteva ouă, o păscuță și o bucățică de carne, deși ar merita-o.
Două lumi (ale R. Moldova), două destine, două vieți paralele domină în statul nostru suveran și independent. Acestea aproape că nu se intersectează, fiecare cu ale lui și noi cu ale noastre.
Numai Dumnezeu le vede pe toate și-i iartă pe toți.

Mitropolitul R. Moldova, Vladimir, va aduce focul sfânt. Nimic nou! A mai făcut-o și alte dăți, dar nimic bun nu s-a întâmplat: suntem dispersați, suntem invidioși, nimeni nu ne poate uni.

Iartă-l, Doamne, pe acest mitropolit, căci el e cu Dodon și cu rușii…
Președintele Dodon va sta cu o lumânare în mână la biserica lui Vladimir, drept ca un pionier și se va gândi ce decret să ne mai trântească, ca să ne umilească și mai tare, să ne îngenuncheze pe veci. Acesta chiar că nu are nimic în comun cu bunul Dumnezeu.
Dar, iartă-l, Doamne, că tu ești milostiv.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, va fi și el, dar la o altă biserică, una privatizată de PD, și se va ruga pentru „prosteala” aceasta cu votul uninominal. Nu toți înțeleg cum va fi și ce va fi, dar repetă: deputatul meu nu-i deputatul tău, deci, fiecare va avea propriul deputat. Ce șmecherie?
Oricum vor fi aleși, dacă vor avea mână lungă, nimic nu se va schimba, totul va fi pe vechi. Dar el insistă cu acest vot uninominal și nu înțelegem, de ce…

Iartă-l, Doamne, și îndeamnă-l să ne spună și nouă ce are de gând, în realitate.
Șeful Guvernului, Pavel Filip, vrea să ne facă să credem că lucrurile s-au schimbat, merg din bine în mai bine: pensie indexată cu vreo 70-80 de lei, salariul mărit, pe ici-colo cu alte 100 de lei. Ce fericire, domnule șef de guvern! Nici nu prea știm ce să facem cu atâta bănet. Poate ne cumpărăm, din când în când, vreun kg de biscuiți sau chiar bomboane.

Iartă-l, Doamne, și pe acesta, căci e singurul care, parcă, vrea să facă ceva.
Primarul orașului, Dorin Chirtoacă, merită să fie iertat pentru: bd. Ștefan cel Mare – distrus, bd. Negruzzi – neterminat, str. Vasile Alecsandri – reparație veșnică, str. Alba Iulia – reparată mereu-mereu, str. Alecu Russo – mare mister. Pentru toate realizările sale iartă-l, Doamne, că doar tu înțelegi ce vrea să mai facă.

Femeia politică, Maia Sandu, merită iertată, că orice ar fi început, nimic nu a terminat. Este specialistă forte în începuturi fără finalități. A început reforme la Ministerul Educației și l-a lăsat pe mâna diletanților. Dacă stătea acolo, cred că avea succese. Dar, iart-o, Doamne, căci nu știe ce vrea și unde se află. Căci face politică…

Iartă-i, Doamne, pe frații Năstase, mari vedete TV, că sunt săraci, însă au de gând să se împartă cu cei mai triști ca ei, cu banii pe care i-au adunat pe căi cinstite.
Dumnezeu îl va ierta și pe R. Usatâi, pentru că se lăfăie în palatul său de la Moscova, iar bălțenii continuă să-l iubească și să-l aplaude … prin Skype.

Iartă-i, Doamne, pe acești oameni și dă-le tărie de caracter să separe grâul de neghină.

Dumnezeu îi va ierta și pe cei care au furat, au delapidat statul (în proporții deosebit de mari), după cum se spune la TV, iar acum ei sunt arestați. Da, arestați, unde credeți? La domiciliu …care este un palat cu 2-3 nivele, cu piscină și saună, cu grădină de iarnă și de vară, cu frigidere pline cu bunătăți, pe care muritorii de rând nici nu le-au visat. Aceștia vor sărbători acasă, cu familia, la o masă bogată, cu bucate alese și băuturi selecte (de marcă). Căci… au de unde!

Doamne, iartă-i pe toți, chiar dacă nu le dăm numele, ei există. Lista e prea mare, dar cine are memorie, îi ține minte, căci la TV au vuit aceste nume, uneori făcând adevărate spectacole.

Dumnezeu îl va ierta și pe Vlad Filat, căci este acolo, dar nu aici. Cei care nu demult îi pupau mâna și i se închinau, azi se pregătesc de Învierea Domnului. Este el oare unicul vinovat?

Probabil, n-a știut cu cine să fie prieten. Iartă-l, Doamne, dacă a greșit…

Este o primăvară rece, dar cu mult soare. Sufletele oamenilor se purifică în acest anotimp mirific și zicem: Doamne, iartă-i pe toți… și pe mine.

Alexandra Tănase

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *