Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 23 Aprilie 2018
Abonamente

Editorial 1 Ianuarie 2017, ora 10:07    Din editia print

Marime Font

Doamne, ocrotește-i pe români în 2017!

Și iată că se duce anul 2016, un an greu, cu multe speranțe, dar și cu multe dezamăgiri. Mișcarea unionistă a mers înainte, mai în galop câteodată, mai ca racul alteori. Ideea necesității realizării Unirii celor două state românești se recimentează imperceptibil în conștiința noastră de neam și eforturile noastre spre asta duc.  

a

 
 
 

Venirea lui Dodon ca președinte, cu toată încărcătura emoțională aferentă, cu toată dezamăgirea și pericolele care vor veni pentru noi, are și o doză de optimism, din acela specific nouă, nebunesc, de ultim moment, de ultimă șansă, de al 12-lea ceas: nu va face nimic acest bufon, iar tot ceea ce noi spunem de mult timp privind Unirea, se va confirma chiar și pentru cei care până nu demult erau neîncrezători.

Din Moscopole la Cernăuți, limba românească se pierde și e din ce în ce mai puțin vorbită. Din Jula până la Tiraspol, ducem lipsa unor lideri, iar când ei apar, avem tendința de a le da în cap în loc să ne aliniem în spatele lor. Ușor-ușor, începem a ne deprinde că putem avea realizări și fără exemple providențiale, dar încă Bucureștiul este mut și surd la durerile din afara granițelor. Vocile devin tot mai puternice, fie că se aud în marșuri sau în presă și reușesc să zgârie anumite timpane. În timp, le vor și sparge.Cum a fost 2016 pentru fiecare din noi? La unii mai bun, la alții mai rău, vorba cântecului, Eminescu să ne judece. Pentru că Eminescu ne știe cel mai bine drama, trecută și prezentă:
Vai de biet Român săracul,
Îndărat tot dă ca racul,
Nici îi merge, nici se-ndeamnă,
Nici îi este toamna toamnă,
Nici e vară vara lui
Și-i străin în țara lui.

Suntem niște tragici prin definiție, dar în tragedia noastră națională, reușim să ne menținem în viață și cu speranță.

Iar asta înseamnă sărbătorile noastre de iarnă, speranță, naștere, iubire de aproape. În 2017 doresc tuturor cititorilor TIMPULUI, românității răsăritene și întregului nostru neam, să învețe să fie mai constant, mai coerent și să articuleze proiecte demne. La Mulți Ani! 

Un articol de: George Simion
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul