Moldova

Doar 12 au dreptul să facă campanie electorală

ELECTORALA ŞI GRAMATICA. Preşedintele CEC, Eugen Ştirbu, a subliniat că CEC s-a încadrat în termenele prevăzute de lege, precizând că membrii comisiei au avut un volum enorm de muncă: „Am verificat actele referitor la peste 1200 de persoane înscrise în listele de candidaţi. Toate partidele au avut deficienţe în acte. Erau greşeli chiar şi în cererile depuse de candidaţi”. Declaraţia lui Ştirbu a venit după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, liderul comunist, Vladimir Voronin, fiind întrebat de înregistrarea formaţiunii sale pentru alegeri, declara că „CEC doarme”.

IMUNITATE ŞI GRATIS LA TROLEIBUZ. Aspiranţii la mandatul de deputat care deţin funcţii de viceprim-miniştri, miniştri, viceminiştri, conducători ai subdiviziunilor administraţiei publice centrale, membri din oficiu ai Guvernului, preşedinţi şi vicepreşedinţi de raion, primari şi viceprimarii, pretori şi vicepretori urmează să-şi suspende activitatea pe perioada campaniei. Dacă nu o vor face în decurs de 48 de ore din momentul înregistrării în calitate de candidat electoral, CEC poate solicita excluderea lor din lista de candidaţi. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a precizat că persoanele cercetate administrativ sau penal pot candida la alegeri. Mai mult, pe perioada campaniei, acestea beneficiază de imunitate şi nu pot fi reţinute şi nici audiate de oamenii legii fără acordul CEC. Potenţialii deputaţi au şi alte privilegii – pot călători gratuit în transportul comun de pasageri…

UNII ORIGINALI, ALŢII – SURPRINZĂTORI. Pe poziţia a 13-a în buletinul de vot, imediat după PCRM, ar putea fi Partidul Liberal Democrat din Moldova care a depus actele la CEC cu o întârziere de o săptămână faţă de partenerii din AIE. Liderul PLDM a declarat însă că nu locul contează şi că el nu e superstiţios. PLDM a vrut să fie original şi s-a prezentat la CEC cu lista de candidaţi… în carne şi oase. Candidaţii PLDM au stat aliniaţi solemn vizavi de CEC preţ de un sfert de oră, timp cât a durat briefingul în aer liber susţinut de liderul formaţiunii, premierul Vlad Filat, care a prezentat lista şi sloganul partidului – „Moldova fără sărăcie” – pentru alegerile din 28 noiembrie. Lista este condusă de Vlad Filat, urmat de ministrul Justiţiei Alexandru Tănase, deputatul Mihai Godea, parlamentara Liliana Palihovici şi ministrul de Externe Iurie Leancă. Pe locul 19 la PLDM, surprinzător pentru multă lume, candidează fiul mai mic al celui de-al doilea preşedinte al RM, omul de afaceri Chiril Lucinschi, care la alegerile din aprilie 2009 a fost pe lista PD, cotizând în fondul electoral al acestei formaţiuni jumătate de milion de lei.

O surpriză a fost ex-comunistul Victor Stepaniuc, care a părăsit recent şi Partidul „Moldova Unită”. El a anunţat că vrea să candideze independent şi a solicitat la CEC liste de subscripţie pentru a aduna cele 2000 de semnături necesare pentru a fi înregistrat în cursa electorală. Stepaniuc nu e convins că va depăşi pragul de 2%, dar spune că „nu este important câştigul, cât încercarea”. În total, până acum au solicitat liste de subscripţie 28 de persoane care speră să ajungă de sine stătător în Parlament. Dintre aceştia, doar Valeriu Pleşca, fost ministru al Apărării în timpul guvernării comuniste, a prezentat lista cu semnături la CEC. Ultima formaţiune care a solicitat înregistrarea pentru alegerile din noiembrie e Partidul Conservator.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *