Astăzi 7 Decembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 6 Decembrie 2019
Abonamente

Interviu 11 August 2015, ora 08:40    Din editia print

„Doar dacă ai un mentor bun, reușești să îndrăgești meseria de medic”

Marime Font

Medicina este un domeniu în care ajungi doar după ani grei de studiu. Meseria de medic e una nobilă, care te absoarbe în totalitate și nu suferă jumătăți de măsură - pe cântar stă viața unui om. 

La Spitalul de Urgență sau mai bine zis Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău deciziile sunt luate prompt, pentru că fiecare pacient înseamnă un caz extrem. În spatele acestor decizii stau profesioniști care dau dovadă de multă tărie de caracter și hotărâre. Unul dintre ei este șefa Secţiei neurologie, Diana Manea, care deja de aproape 20 de ani tratează împreună cu colegii săi pacienții afectați de maladii neurologice și epilepsie.

- Cum au fost primii ani de activitate în medicină?
- Destul de complicați, pentru că au coincis cu anii de recesiune economică a Moldovei - 1996-1998. Erau dificultăți în asigurarea pacienților și spitalelor cu medicamente. Din punctul de vedere al pregătirii profesionale, însă, am avut noroc de profesori foarte buni, care m-au ghidat. În general, medicina este bazată totalmente pe mentorat. Doar dacă ai un mentor bun, reușești să îndrăgești meseria, iar celelalte greutăți trec pe planul doi. M-au ajutat mult cunoștințele pe care le-am primit în anii de rezidențiat și, fiindcă nu mai era o problemă să pleci peste hotare, am participat la congrese medicale internaționale pentru schimb de experiență.


Am început să lucrez ca medic în echipa de urgență, apoi am trecut în departamentul de medicină urgentă ca neurolog, am lucrat ca doctor primar, iar din 2005 sunt șef de secție.

- De ce ați optat pentru neurologie?
- Alegerea specialității de fapt nu este o alegere, ci o decizie bine calculată, pe care o faci pe viață. La facultate am frecventat cercul științific de neurologie, unde am avut un mentor foarte bun, directorul Clinicii de neurologie, domnul academician Stanislav Groppa. Neurologia, de fapt, se consideră regina medicinei, iar catedra de profil de la Universitatea de Medicină era una din cele mai puternice.

- Cu ce maladii vin pacienții la Secția de Neurologie?
- La Urgență, după cum spune și denumirea spitalului, avem de a face cu maladii care necesită o intervenție rapidă. Principala dilemă pe care trebuie să o rezolve un doctor primar e dacă pacientul are o boală neurologică sau are complicații ale unei maladii cu manifestări neurologice. Majoritatea pacienților care ajung la noi sunt persoane cu complicații ale altor boli ca hipertensiunea, patologia cardiacă, diabetul, care se manifestă prin dereglări vasculare cerebrale. Cele mai grave sunt accidentele vasculare cerebrale. Altă categorie de pacienți sunt persoane cu cefalee, dureri de spate, hernie de disc, dureri musculare. Clinica noastră este singura din R. Moldova unde este tratată epilepsia. Respectăm riguros protocolul de tratament și folosim metode moderne de diagnostic în tratarea pacienților cu crize convulsive și epilepsie. În ultimul timp avem frecvent de a face și cu pacienți în stare de comă survenită în urma consumului de droguri, medicamente sau alcool.

- Cum pot fi prevenite maladiile neurologice?
- Fiecare maladie are o etimologie aparte. Majoritatea bolilor au predispoziție genetică, dar deseori la baza maladiilor neurologice stau modificări degenerative sau vasculare ale sistemului nervos central și atunci apar simptomele neurologice caracteristice unei boli. Maladiile genetice sunt mai rare. Noi ne străduim să promovăm profilaxia secundară a accidentului vascular sau a maladiilor neurologice prin promovarea unui mod sănătos de viață. Profilaxia prin activitatea fizică dozată, suspendarea fumatului, alimentația corectă, evitarea stresului sunt unicii factori de profilaxie primară împotriva accidentul vascular cerebral. Când e vorba de profilaxie secundară, atunci adăugăm preparate medicamentoase pentru tratarea maladiilor cronice.

- Ați afirmat odată că dacă nu ați fi mers la medicină, ați fi ales diplomația. Totuși, cred că și în medicină trebuie să ai calități de diplomat.
- Îmi plăcea mult ideea de a promova interesele țării, dar fiindcă provin dintr-o familie de medici, exemplul părinților a fost mai convingător. De mică am auzit discuții despre pacienți și spital. Îmi plăcea mult să văd cum lucrează părinții mei. Cred că viața merge pe spirală și, iată, peste 20 de ani, am ajuns și eu în Vinerea Paștelui, de exemplu, să stau la consilii medicale. În orice profesie, dar în special în medicină, pasiunea este crucială. Trebuie să știi foarte bine ceea ce faci, să fii încrezător în eforturile proprii, să arăți că ești foarte bine pregătit în domeniul tău. Atât un medic, cât și un diplomat trebuie să fie foarte riguros în luarea deciziilor. Aici probabil se aseamănă cele două meserii. Dacă decizia unui diplomat decide soarta țării, atunci decizia unui medic influențează soarta unui om.

- Cum reușiți să faceți față stresului?
- Sunt niște reguli: poți să te implici emoțional, dar fără să depășești anumite limite, gândești pozitiv și nu permiți gândurilor rele să te copleșească. Mă ajută foarte mult întâlnirile cu prietenii vechi care au loc odată pe săptămână. E bine să știi că există cineva cu care poți să discuți orice.

- După cum ați menționat, munca de medic este una foarte solicitantă. Reușiți să aveți parte și de viață socială?
- M-am căsătorit tot cu un medic, care avea aceleași interese. La fel ca și părinții mei, discutam în casă despre pacienți, gărzi, spital. Încercarea de a combina viața de familie și carieră este deseori o luptă întreagă între două extreme, dar dacă depui suflet, cred că reușești să le împaci.

Mai mult, mă strădui să mă limitez la graficul de muncă. Pentru mine casa este ca o oază din deșert în care mă întorc cu plăcere. Fiică-mea mă așteaptă în fiecare zi cu ceva nou. Suntem ca două prietene, discutăm ce s-a întâmplat la mine, la ea. Îi place mult să gătească, iar mie îmi place să o ajut.

- Aveți și alte planuri profesionale?
- Învăț management. Poate vom schimba ceva în organizarea serviciului de asistență medicală, în comunicarea cu pacienții și colegi, prin implementarea unor planuri strategice, a unor elemente de management care uneori în medicină sunt trecute cu vederea, dar sunt foarte necesare.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 6 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 12:00

Ministrul de Externe de la București: Sprijinul României, inclusiv financiar al R.Moldova va fi reevaluat și condiționat STRICT DE ACȚIUNILE REALE, demonstrate de Guvernul socialist

Ministrul de Externe de la București: Sprijinul României, inclusiv financiar al R.Moldova va fi reevaluat și condiționat STRICT DE ACȚIUNILE REALE, demonstrate de Guvernul socialist

Noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu a fost nici pe departe preferatul președintelui Igor Dodon și candidatul pe care șeful statului să și-l fi dorit în fruntea Procuraturii Generale.

( ) Citeşte tot articolul

Media 6 Decembrie 2019, ora: 12:00

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:57

Ion Chicu: Executivul va intensifica dialogul cu autoritățile publice locale

Ion Chicu: Executivul va intensifica dialogul cu autoritățile publice locale

Premierul Ion Chicu a îndemnat reprezentanții adminstrațiilor locale să se concentreze pe soluționarea problemelor oamenilor și prioritizării acțiunilor pentru anul 2020. Declarația a fost făcută la Șoldănești, într-o ședință cu reprezentanții autorităților publice locale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:37

Unitatea asasinilor GRU din Europa avea baza în Alpii francezi

Unitatea asasinilor GRU din Europa avea baza în Alpii francezi

Cincisprezece spioni ruși au folosit Alpii francezi ani de zile ca bază pentru operațiuni în toată Europa, dezvăluie ziarul francez „Le Monde”, care precizează că agenții cu baza în departamentul Haute-Savoie din sud-estul Franței aparțineau unei unități de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:12

VIDEO/ Aproape 120 de copii, accidentași de automobile, în capitală. Majoritatea traversau neregulamentar

VIDEO/ Aproape 120 de copii, accidentași de automobile, în capitală. Majoritatea traversau neregulamentar

În Capitală, în anul 2019 au fost înregistrate 936 accidente rutiere cu vătămări corporale. Ca rezultat au avut de suferit 1109 persoane, dintre care 420 din accidentele produse, reprezintă accidentarea pietonilor. O mare parte dintre aceștia traversând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:07

Efectele uimitoare ale ceaiului de coji de portocale

Efectele uimitoare ale ceaiului de coji de portocale

Cojile de portocala sunt folosite cu scop medicinal de multi ani. De asemenea, sunt utilizate si in domeniul culinar, la supe, prajituri sau tocanite. Daca iti doresti un ceai aromat si in acelasi timp sanatos, ceaiul din coji de portocala este perfect, fiind o bautura delicioasa, in special...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:00

Câteva mostre amuzante de „limbî moldovenaskî” pe care ar trebui să le vezi

Câteva mostre amuzante de „limbî moldovenaskî” pe care ar trebui să le vezi

TIMPUL a selectat câteva mostre de scrieri în „limba moldovenească”, în speranța că dodoniștii din RM vor simți diferența și vor recunoaște că vorbesc limba română:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:59

Ion Chicu: Înţeleg costurile care le atrage educaţia muzicală şi problemele cu care se confruntă școala și părinții

Ion Chicu: Înţeleg costurile care le atrage educaţia muzicală şi problemele cu care se confruntă școala și părinții

Cultura are nevoie de o atenție mai mare din partea Executivului, a declarat premierul Ion Chicu, în cadrul unei întrevederi cu elevii și profesorii școlii de muzică din orașul Șoldănești. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:41

Klaus Iohannis: Tăierile ilegale de lemn trebuie stopate. Datele sunt de speriat: jumătate din masa lemnoasă se taie ilegal

Klaus Iohannis: Tăierile ilegale de lemn trebuie stopate. Datele sunt de speriat: jumătate din masa lemnoasă se taie ilegal

Președintele Klaus Iohannis a spus că a vorbit astăzi cu ministrul Mediului despre situația defrișărilor ilegale și că a cerut măsuri ca acestea să fie stopate. „Am cerut de la Ministerul Mediului date foarte concrete și am discutat destul de mult pe această temă. Personal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:34

A fost aleasă culoarea anului 2020

A fost aleasă culoarea anului 2020

Albastru clasic a fost declarat culoarea anului 2020 de către Pantone, o corporaţie celebră care stabileşte tendinţele în domeniu. Experții au ales-o, pentru că exprimă eleganţa prin simplitate, încredere şi profunzime în vremuri care necesită aceste calităţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:30

Marele secret al lui Ludovic Orban! Face asta de 20 de ani. Nimeni nu știa

Marele secret al lui Ludovic Orban! Face asta de 20 de ani. Nimeni nu știa

S-a aflat marele secret al premierului Ludovic Orban! De 20 de ani acesta nu mai face acest lucru și este convins de acest principiu pe care-l urmează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:28

VIDEO/ Accidentul matinal din capitală. POLIȚIA: „Preliminar, vinovat s-ar face șoferul ambulanței”

VIDEO/ Accidentul matinal din capitală. POLIȚIA: „Preliminar, vinovat s-ar face șoferul ambulanței”

O ambulanță care aparține unei firme private și o mașină nu au putut împărți o intersecție din capitală. Cele două vehicule s-au tamponat violent la intersecţia străzilor Ismail şi Alexandru Hâjdeu din sectorul Centru, în jurul orei 10.00. Potrivit ofițerului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:26

Accident de groază, în municipiul Chișinău. Un tren a tamponat un taxi. Șoferul și pasagera, la spital/ FOTO

Accident de groază, în municipiul Chișinău. Un tren a tamponat un taxi. Șoferul și pasagera, la spital/ FOTO

Accident d groază în localitatea Dobrogea din municipiul Chișinău. Un tren a tamponat un taxi. Șoferul și pasagera, la spital. Totul s-a întâmplat în seara de 05 decembrie, în jurul orei 19.30.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)