Astăzi 22 August 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 11:58
Abonamente

Interviu 11 August 2015, ora 08:40    Din editia print

„Doar dacă ai un mentor bun, reușești să îndrăgești meseria de medic”

Marime Font

Medicina este un domeniu în care ajungi doar după ani grei de studiu. Meseria de medic e una nobilă, care te absoarbe în totalitate și nu suferă jumătăți de măsură - pe cântar stă viața unui om. 

La Spitalul de Urgență sau mai bine zis Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău deciziile sunt luate prompt, pentru că fiecare pacient înseamnă un caz extrem. În spatele acestor decizii stau profesioniști care dau dovadă de multă tărie de caracter și hotărâre. Unul dintre ei este șefa Secţiei neurologie, Diana Manea, care deja de aproape 20 de ani tratează împreună cu colegii săi pacienții afectați de maladii neurologice și epilepsie.

- Cum au fost primii ani de activitate în medicină?
- Destul de complicați, pentru că au coincis cu anii de recesiune economică a Moldovei - 1996-1998. Erau dificultăți în asigurarea pacienților și spitalelor cu medicamente. Din punctul de vedere al pregătirii profesionale, însă, am avut noroc de profesori foarte buni, care m-au ghidat. În general, medicina este bazată totalmente pe mentorat. Doar dacă ai un mentor bun, reușești să îndrăgești meseria, iar celelalte greutăți trec pe planul doi. M-au ajutat mult cunoștințele pe care le-am primit în anii de rezidențiat și, fiindcă nu mai era o problemă să pleci peste hotare, am participat la congrese medicale internaționale pentru schimb de experiență.


Am început să lucrez ca medic în echipa de urgență, apoi am trecut în departamentul de medicină urgentă ca neurolog, am lucrat ca doctor primar, iar din 2005 sunt șef de secție.

- De ce ați optat pentru neurologie?
- Alegerea specialității de fapt nu este o alegere, ci o decizie bine calculată, pe care o faci pe viață. La facultate am frecventat cercul științific de neurologie, unde am avut un mentor foarte bun, directorul Clinicii de neurologie, domnul academician Stanislav Groppa. Neurologia, de fapt, se consideră regina medicinei, iar catedra de profil de la Universitatea de Medicină era una din cele mai puternice.

- Cu ce maladii vin pacienții la Secția de Neurologie?
- La Urgență, după cum spune și denumirea spitalului, avem de a face cu maladii care necesită o intervenție rapidă. Principala dilemă pe care trebuie să o rezolve un doctor primar e dacă pacientul are o boală neurologică sau are complicații ale unei maladii cu manifestări neurologice. Majoritatea pacienților care ajung la noi sunt persoane cu complicații ale altor boli ca hipertensiunea, patologia cardiacă, diabetul, care se manifestă prin dereglări vasculare cerebrale. Cele mai grave sunt accidentele vasculare cerebrale. Altă categorie de pacienți sunt persoane cu cefalee, dureri de spate, hernie de disc, dureri musculare. Clinica noastră este singura din R. Moldova unde este tratată epilepsia. Respectăm riguros protocolul de tratament și folosim metode moderne de diagnostic în tratarea pacienților cu crize convulsive și epilepsie. În ultimul timp avem frecvent de a face și cu pacienți în stare de comă survenită în urma consumului de droguri, medicamente sau alcool.

- Cum pot fi prevenite maladiile neurologice?
- Fiecare maladie are o etimologie aparte. Majoritatea bolilor au predispoziție genetică, dar deseori la baza maladiilor neurologice stau modificări degenerative sau vasculare ale sistemului nervos central și atunci apar simptomele neurologice caracteristice unei boli. Maladiile genetice sunt mai rare. Noi ne străduim să promovăm profilaxia secundară a accidentului vascular sau a maladiilor neurologice prin promovarea unui mod sănătos de viață. Profilaxia prin activitatea fizică dozată, suspendarea fumatului, alimentația corectă, evitarea stresului sunt unicii factori de profilaxie primară împotriva accidentul vascular cerebral. Când e vorba de profilaxie secundară, atunci adăugăm preparate medicamentoase pentru tratarea maladiilor cronice.

- Ați afirmat odată că dacă nu ați fi mers la medicină, ați fi ales diplomația. Totuși, cred că și în medicină trebuie să ai calități de diplomat.
- Îmi plăcea mult ideea de a promova interesele țării, dar fiindcă provin dintr-o familie de medici, exemplul părinților a fost mai convingător. De mică am auzit discuții despre pacienți și spital. Îmi plăcea mult să văd cum lucrează părinții mei. Cred că viața merge pe spirală și, iată, peste 20 de ani, am ajuns și eu în Vinerea Paștelui, de exemplu, să stau la consilii medicale. În orice profesie, dar în special în medicină, pasiunea este crucială. Trebuie să știi foarte bine ceea ce faci, să fii încrezător în eforturile proprii, să arăți că ești foarte bine pregătit în domeniul tău. Atât un medic, cât și un diplomat trebuie să fie foarte riguros în luarea deciziilor. Aici probabil se aseamănă cele două meserii. Dacă decizia unui diplomat decide soarta țării, atunci decizia unui medic influențează soarta unui om.

- Cum reușiți să faceți față stresului?
- Sunt niște reguli: poți să te implici emoțional, dar fără să depășești anumite limite, gândești pozitiv și nu permiți gândurilor rele să te copleșească. Mă ajută foarte mult întâlnirile cu prietenii vechi care au loc odată pe săptămână. E bine să știi că există cineva cu care poți să discuți orice.

- După cum ați menționat, munca de medic este una foarte solicitantă. Reușiți să aveți parte și de viață socială?
- M-am căsătorit tot cu un medic, care avea aceleași interese. La fel ca și părinții mei, discutam în casă despre pacienți, gărzi, spital. Încercarea de a combina viața de familie și carieră este deseori o luptă întreagă între două extreme, dar dacă depui suflet, cred că reușești să le împaci.

Mai mult, mă strădui să mă limitez la graficul de muncă. Pentru mine casa este ca o oază din deșert în care mă întorc cu plăcere. Fiică-mea mă așteaptă în fiecare zi cu ceva nou. Suntem ca două prietene, discutăm ce s-a întâmplat la mine, la ea. Îi place mult să gătească, iar mie îmi place să o ajut.

- Aveți și alte planuri profesionale?
- Învăț management. Poate vom schimba ceva în organizarea serviciului de asistență medicală, în comunicarea cu pacienții și colegi, prin implementarea unor planuri strategice, a unor elemente de management care uneori în medicină sunt trecute cu vederea, dar sunt foarte necesare.

Acest articol este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:58

Liderul PPDA Alexandr Slusari, a ținut astăzi un briefing de presă, în cadrul căruia a comentat și vizita Ministrului Apărării Federației Ruse la Chișinău. Acesta a spus că în viziunea lui, este o greșeală și nu aduce nici un plus valoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:56

Medicul unui spitalul din Arhanghelsk, unde au fost tratate victimele exploziei de pe platforma de testare marina de lângă Severodvinsk, i s-a spus că cesiul radioactiv 137 găsit în corpul său a apărut după călătoria sa în Thailanda. „Unde e Thailanda e și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:23

Ar fi cerut 30 000 de lei pentru două permise de conducere. Un bărbat din raionul Ungheni, cercetat penal de CNA pentru trafic de influență

Ar fi cerut 30 000 de lei pentru două permise de conducere. Un bărbat din raionul Ungheni, cercetat penal de CNA pentru trafic de influență

Un bărbat din raionul Ungheni a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi pretins şi primit de la un cetăţean 14 600 de lei şi de la altul 800 de euro, sub pretextul că i-ar putea ajuta să obțină mai uşor permisele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:19

Primăria municipiului Orhei continuă lucrările de construcție și reparație a străzilor din localitate la inițiativa lui Ilan ȘOR. Până la sfârșitul acestei săptămâni urmează să fie finisate lucrările de modernizare a străzii S. Lazo, cu o lungime de peste 700 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 10:59

Salariile mici, prețurile ridicate și viitorul copiilor alungă moldovenii din țară

Salariile mici, prețurile ridicate și viitorul copiilor alungă moldovenii din țară

Schimbarea puterii la Chișinău a reanimat speranța moldovenilor că situația economică a țării se va îmbunătăți. Deocamdată, schimbările se lasă așteptate în condițiile în care sunt făcute cu jumătăți de măsură. Or, cei mai mulți moldoveni sun dezamăgiți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 10:10

Valeriu Munteanu va candida pentru postul de Primar al Chișinăului din partea Uniunii Salvați Basarabia

Valeriu Munteanu va candida pentru postul de Primar al Chișinăului din partea Uniunii Salvați Basarabia

Uniunea Salvați Basarabia și-a desemnat candidatul pentru primăria Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 10:06

Leul SCADE față de euro și dolar

Leul SCADE față de euro și dolar

De la începutul săptămânii, cotația oficială dolarului a urcat cu 24 de bani, iar prețul monedei euro a urcat cu tocmai 35 de bani - semn că valuta este solicitată la sfârșit de vară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 09:34

România ar TREBUI să blocheze tranzitarea spațiului său aerian de către Ministrul Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu

România ar TREBUI să blocheze tranzitarea spațiului său aerian de către Ministrul Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu

Vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, pe 24 august, nu va fi una oficială, întrucât Guvernul nu a fost notificat în timp util și nu au fost făcute demersurile necesare, afirmă premierul Maia Sandu, oferind astfel o șansă României să nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 09:12

Optimism cu privire la un acord privind BREXIT, după întâlnirea Merkel - Boris Johnson

Optimism cu privire la un acord privind BREXIT, după întâlnirea Merkel - Boris Johnson

Cancelarul german Angela Merkel şi-a reiterat miercuri apelul pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană printr-un acord negociat, în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul britanic Boris Johnson.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 07:44

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că SUA sunt în prezent în măsură să desfăşoare o nouă rachetă de croazieră cu lansare terestră în România şi Polonia, un scenariu pe care îl consideră drept o ameninţare la care Moscova trebuie să reacţioneze, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 07:23

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Igor Dodon spune că nu este la curent cu decizia Guvernului de a desemna zilele de 23 şi 24 august zile de doliu şi că oricum concertul preconizat pentru data de 24 august va avea loc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 05:15

BANCUL zilei

BANCUL zilei

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 August 2019, ora: 04:09

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 AUGUST 2019. SĂGETĂTORII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 AUGUST 2019. SĂGETĂTORII SE POT ÎNDRĂGOSTI

 aHoroscopul zilei de 22 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 00:45

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților Premiului Național, ediția 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 00:37

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

Premierul Maia Sandu ne-a obișnuit să prezideze ședințele de Guvern extrem de binedispusă, inclusiv cu zâmbetul pe buze, dar astăzi a afișat un ton grav pe tot parcursul ședinței Cabinetului de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 22 August 2019, ora: 00:13

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ordinea cuvintelor (topica)

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ordinea cuvintelor (topica) Din editia print / Foto: yakult.altpixel.com

În propoziţiile de mai jos, ordinea cuvintelor nu este cea corectă: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 21:50

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus azi o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită judecătorilor constituționali să-i explice dacă Constituția permite angajarea răspunderii penale a judecătorilor Curții Constituționale în baza Articolului 307 din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:09

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare Foto: Ion Șoltoianu

Instanța a constatat că acesta a fost ținut în „condiții inumane” și a fost astfel eliberat, informează publicația pro-rusească KP.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:01

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Sandu, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Stanislav Pavlovschi, critică dur acțiunile colegilor săi aflați la guvernare, după situația care s-a creat la Curtea Constituțională (CC).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 16:06

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Ministrul Afacerilor Interne și liderul PPDA, Andrei Năstase, este extrem de deranjat de faptul că vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a declarat că dânsul va fi candidatul Blocului „ACUM” la funcția de primar al municipiului Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:52

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Iurie Reniță, consideră că demisia lui Țurcan din funcția de președinte al CC este o chestiune de onoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:31

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

Partidul Socialiștilor va avea doar trei candidați la alegerile parlamentare noi care vor avea loc în circumscripții pe 20 octombrie, odată cu alegerile locale. Partidul a decis să nu înainteze pe nimeni în circumscripția Nr. 50 Europa de Vest, fiind conștienți de faptul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:31

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Consiliul Republican al PSRM a acceptat astăzi cererea lui Vladimir Țurcan prin care a renunțat la calitatea de membru al partidului. Despre a sta a anunțat Zinaida Greceanîi după ședința Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)